Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Mozgósítanak a szélsőségesek Ukrajnában - mindkét fél a provokációra vár

A Krím orosz megszállásának első pillanatától az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) párt és a szélsőjobboldali, javában futballhuligánokból és militaristákból álló Právi Szektor (Jobb Szektor)  általános mozgósításra szólította fel az ukrán társadalmat és felhívta azokat a támogatóit, akik legálisan tartott lőfegyverrel rendelkeznek, hogy két napi hideg élelemmel és a fegyverükkel felszerelkezve jelentkezzenek az ország különböző, jórészt nyugatukrajnai nagyvárosokban található toborzási pontoknál. 

kijev.jpg

Tegnap az ukrán belügyminisztérium olyan értesülést közölt, hogy ma reggel ukránnak öltözött orosz katonák provokációt fognak végrehajtani a Krímben, hogy ezzel alapot szolgáltassanak a fegyveres összecsapások megkezdéséhez. Az orosz külügyminisztérium is arról számolt be, hogy ukrán fegyveresek provokációra készülnek a Szevasztopolban állomásozó fekete tengeri flotta ellen.

Bár úgy tűnik, hogy egyelőre mindkét provokáció elmaradt, a helyzet továbbra is feszült. Míg az oroszoknak kapóra jönne bármilyen fajta támadás az ukrán fél részéről, az ukrán kormány korántsem tartja ellenőrzése alatt azokat paramilitáris csoportokat, legfőképpen a Právi Szektort, akik az Euro-Majdan során a tér biztonsági szolgálatát látták el, és az első sorokban harcoltak az ukrán különleges rendőri egységek, a Berkut ellen.

A videót a Majdan téren készítettük a tér biztonsági erőinek kiképzéséről

A Právi Szektor felelős azért, hogy az ukrajnai ellenzék belekényszerült az EU részvételével kiharcolt megegyezés felrúgásába Viktor Janukoviccsal. A megegyezés többek között arról szólt, hogy előrehozott választások lesznek, de az elnök és a kormányzat addig a helyén marad. Ezt az ultranacionalisták elfogadhatatlannak nevezték és olyan mértékű nyomást gyakoroltak az ellenzéki politikusokra, hogy végül Janukovicsot az ukrán parlament egyhangúan, bizalmi szavazáson elmozdította helyéről. A bukott államfő azóta elhagyta az országot, sajtóhírek szerint Oroszországban tartózkodik. 

Korábbi cikkeink az ukrán válságról

A kárpátaljai magyarokat hidegen hagyja a kijevi forradalom

A Majdan hadserege – avagy kik haltak meg kedd éjszaka Kijevben

Ukrajna: „Már rég nem Brüsszel vagy Moszkva a kérdés”

Mind a Právi Szektor, mind a Szvoboda párt harcosan oroszellenes, utóbbi az etnikai alapú állampolgárság bevezetésével kampányol, első nyilatkozataik szerint pedig változtatnának az ukrán nyelvtörvényen is, ami többek között a kárpátaljai magyarokat is hátrányosan érintené. A Krím orosz megszállása csak olaj volt a tűzre a szélsőségesek körében, akik az orosz katonai offenzíva kezdetétől háborút vizionálnak, bár eddig fegyveres konfliktus nem történt. 

Kijevi forrásaink szerint már megkezdődött a Právi Szektor önkénteseinek lőfegyveres kiképzése, és többen is elindultak a Krím felé - hivatalos forrásokból azonban nem tudjuk megerősíteni ezt a hírt. Nem az ukrán hadsereg végzi a kiképzést, csakúgy mint a majdani harcok során, egymást képzik ki a militaristák. Ha a hír igaz, akkor elképzelhető, hogy a frissen megválasztott ukrán kormánynak minden befolyását be kell vetnie, hogy megakadályozza az egyéni fegyveres akciókat az orosz csapatok ellen. Az oroszoknak pedig lehet hogy nem kell provokációt gyártaniuk.

Jászberényi Sándor