Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Mozgósítanak a szélsőségesek Ukrajnában - mindkét fél a provokációra vár

A Krím orosz megszállásának első pillanatától az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) párt és a szélsőjobboldali, javában futballhuligánokból és militaristákból álló Právi Szektor (Jobb Szektor)  általános mozgósításra szólította fel az ukrán társadalmat és felhívta azokat a támogatóit, akik legálisan tartott lőfegyverrel rendelkeznek, hogy két napi hideg élelemmel és a fegyverükkel felszerelkezve jelentkezzenek az ország különböző, jórészt nyugatukrajnai nagyvárosokban található toborzási pontoknál. 

kijev.jpg

Tegnap az ukrán belügyminisztérium olyan értesülést közölt, hogy ma reggel ukránnak öltözött orosz katonák provokációt fognak végrehajtani a Krímben, hogy ezzel alapot szolgáltassanak a fegyveres összecsapások megkezdéséhez. Az orosz külügyminisztérium is arról számolt be, hogy ukrán fegyveresek provokációra készülnek a Szevasztopolban állomásozó fekete tengeri flotta ellen.

Bár úgy tűnik, hogy egyelőre mindkét provokáció elmaradt, a helyzet továbbra is feszült. Míg az oroszoknak kapóra jönne bármilyen fajta támadás az ukrán fél részéről, az ukrán kormány korántsem tartja ellenőrzése alatt azokat paramilitáris csoportokat, legfőképpen a Právi Szektort, akik az Euro-Majdan során a tér biztonsági szolgálatát látták el, és az első sorokban harcoltak az ukrán különleges rendőri egységek, a Berkut ellen.

A videót a Majdan téren készítettük a tér biztonsági erőinek kiképzéséről

A Právi Szektor felelős azért, hogy az ukrajnai ellenzék belekényszerült az EU részvételével kiharcolt megegyezés felrúgásába Viktor Janukoviccsal. A megegyezés többek között arról szólt, hogy előrehozott választások lesznek, de az elnök és a kormányzat addig a helyén marad. Ezt az ultranacionalisták elfogadhatatlannak nevezték és olyan mértékű nyomást gyakoroltak az ellenzéki politikusokra, hogy végül Janukovicsot az ukrán parlament egyhangúan, bizalmi szavazáson elmozdította helyéről. A bukott államfő azóta elhagyta az országot, sajtóhírek szerint Oroszországban tartózkodik. 

Korábbi cikkeink az ukrán válságról

A kárpátaljai magyarokat hidegen hagyja a kijevi forradalom

A Majdan hadserege – avagy kik haltak meg kedd éjszaka Kijevben

Ukrajna: „Már rég nem Brüsszel vagy Moszkva a kérdés”

Mind a Právi Szektor, mind a Szvoboda párt harcosan oroszellenes, utóbbi az etnikai alapú állampolgárság bevezetésével kampányol, első nyilatkozataik szerint pedig változtatnának az ukrán nyelvtörvényen is, ami többek között a kárpátaljai magyarokat is hátrányosan érintené. A Krím orosz megszállása csak olaj volt a tűzre a szélsőségesek körében, akik az orosz katonai offenzíva kezdetétől háborút vizionálnak, bár eddig fegyveres konfliktus nem történt. 

Kijevi forrásaink szerint már megkezdődött a Právi Szektor önkénteseinek lőfegyveres kiképzése, és többen is elindultak a Krím felé - hivatalos forrásokból azonban nem tudjuk megerősíteni ezt a hírt. Nem az ukrán hadsereg végzi a kiképzést, csakúgy mint a majdani harcok során, egymást képzik ki a militaristák. Ha a hír igaz, akkor elképzelhető, hogy a frissen megválasztott ukrán kormánynak minden befolyását be kell vetnie, hogy megakadályozza az egyéni fegyveres akciókat az orosz csapatok ellen. Az oroszoknak pedig lehet hogy nem kell provokációt gyártaniuk.

Jászberényi Sándor

 

süti beállítások módosítása