Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Megkent képviselők és jattot kérő tervezők

Bár egy most megjelent uniós korrupciós jelentés szerint Magyarországon teljesen általános dolog a kenőpénz fizetés, vannak olyanok, akik nem hajlandók pluszban fizetni. Legyen az egy sportcsapat kabalafigurája, egy új törvény, egy bölcsődei férőhely vagy közlekedési bírság. A Fizettem.hu-ra érkezett bejelentésekből válogattunk.

1779313_605896056152580_674708171_n.jpg

Parlamenti kenőpénz

Az elmúlt 10 évben egy bizonyos terület törvényi szabályozása radikálisan megváltozott, a benne szereplő vállalkozások számára nagyon hátrányosan. A bejelentő több részletet nem akart elárulni, mert felismerhetők lennének a szereplők. Egy szakmai szervezetet megkerestek „kívülről”, hogy lenne mit tenni, van lehetőség a törvény enyhítésére, kb. 80 millió forintért. Azt is mondták, hogy nem kell aggódni, tutira megvan, hogy az adott bizottságban melyik parlamenti képviselő nem köteleződött el a témában és ezért az ügy mellé tud állni. A pénzről lesz számla is, az lesz rajta, hogy „ügyvédi közreműködés”. Az érintett cégek tartottak egy informális megbeszélést, és úgy döntöttek, nem fizetnek. Aztán valaki mégis csak meghátrált, fizetett, és a jogszabályt módosították.

Drága kabalafigura

A veszprémi bejelentő évek óta óriásbábok üzemeltetésével foglalkozott, amikor megtudta, hogy a helyi kézilabdacsapat kabalafigurát akar készíttetni magának. 500 ezer forintos árajánlatot adott, amely tartalmazta a kabalafigura elkészítését és az üzemeltetési, karbantartási díjat az első évre. Megkeresték a csapattól, hogy fel kellene emelnie az árat 3 millió forintra és abból 2,5 millió forintot vissza kellene adnia. A bejelentő nem ment bele az üzletbe, a pénzt a kabalafigurára a névadó szponzor adta, és végül egy ismeretlen, budapesti cég kapta meg a megbízást, akik 3,5 millió forintos árajánlatot adtak. A csapat később az üzemeltetés miatt megkereste a bejelentőt, hogy próbálja ki a figurát, mit és hogyan módosítana a figurán. Ők ezt próbaidőnek tekintették, fizetni nem akartak érte. Végül valaki a csapattól ingyen és bérmentve elvállalta a feladatot.

Jatt a tervezőnek

Egy borsodi szálloda rekonstrukciója alkalmával kereste meg a tulajdonos/beruházó a bejelentőt, mert a termékeik elnyerték a tetszését. Hamarosan komoly ellenszélt tapasztaltak a tervező részéről. Ezt nem értették, mert a beruházónak és a belsőépítésznek is tetszettek a megoldásaik. Némi utánajárás után kiderült, hogy a megrendelés egy ötödének a befizetése szükséges ahhoz, hogy megkapják a tervező támogatását. A cég nem fizetett, ezért a tárgyalásokon rendre a tervező kifogásait hallgatták és azt erőltették, hogy térjenek át inkább másik termékekre. Végül mégis ők kapták a megrendelést. Egy budapesti munka is hasonlóan indult, ott is a tulajdonos ragaszkodott a termékekhez, a tervező pedig ugyanaz volt, mint a vidéki szálloda esetében. Itt is fizetni kellett volna, a cég ezt újfent megtagadta, az utolsó pillanatban pedig elveszítették a megbízást.

Bölcsőde csak haveroknak, vagy pénzért

A Fejér megyei szülők bölcsődébe szerették volna beíratni a kisfiúkat, de elutasító választ kaptak mindenhonnan, hogy nincs hely sehol. Az önkormányzati ügyintéző kilátásba helyezte, hogy mindig akad olyan szülő, aki aztán kiveszi a gyerekét a bölcsődéből, és akkor majd szólni fog. 10 ezer forintot kért előre, de a házaspár nem ment ebbe bele, abban maradtak, hogy ha sikerül helyet szerezni, akkor majd megkapja a pénzt. A dolog sürgős volt, az anya vissza akart menni dolgozni, mert félt, hogy elveszíti a munkahelyét. A szülők a háziorvosnak is elpanaszolták, hogy nincs helye a gyereknek, az orvos erre írt egy igazolást, hogy a gyerek speciális nevelési igényű és ki is jelölte azt a bölcsődét, ahol vannak megfelelő szakemberek. Mivel majdnem minden intézményben volt ilyen szakember, a család kiválasztotta a lakóhelyéhez legközelebbit. A gyerekét azonnal felvették a bejelentő állítása szerint nagyjából 70 százalékos kihasználtságú bölcsődébe. A bejelentő bement az önkormányzathoz és közölte az ügyintézővel, hogy az alku tárgytalan. Ő azonban azt válaszolta, hogy a helyet neki köszönhetik, ezért jár a 10 ezer forint. A bejelentő azzal vágott vissza, hogy egy kicsit sem hasonlít a háziorvosára, mire az ügyintéző üvöltözve kizavarta az irodájából. Az apa később megtudta, hogy a városi bölcsődékbe vagy szívességi alapon, ismerős révén lehet bejutni, vagy úgy, ha az általa is megismert önkormányzati dolgozónak fizetnek.

Kenőpénz nélkül olcsóbb volt

2004-ben történt az eset, a bejelentő Budapesten a Hungária körút és a Thököly út sarkán áthajtott a piroson. Pechére pont rendőr jött mögötte, aki meg is állította. Végighallgatta a szokásos szöveget, mindent elismert, bár enyhítő körülményként hozta fel, hogy az előtte haladó teherautó miatt nem látta a lámpát, és mire észrevette, már késő volt megállni, ráadásul nem volt közvetlen balesetveszély. A rendőr ezután megfenyegette, hogy sokba fog kerülni, és ha már volt pontja, elvehetik a jogosítványát. A bejelentő elmondta, hogy nincs pontja, és ha a törvény szerint 30 ezret kell fizetnie, akkor annyit fog. A rendőrök elvonultak, majd némi tanácskozás után kijelentették, hogy 20 ezer forint lesz. A bejelentő mondta, hogy jó, de mivel nem mozdult, a rendőrök kénytelen-kelletlen visszaültek a kocsijukba és kitöltötték a hivatalos papírokat. Az elköszönés után derült ki, hogy a csekk csak 10 ezer forintról szól.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása