Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nem a hálapénzért lett orvos

Egyik kórházban a társadalombiztosítással több hónapos várólistára kerülő beteg kenőpénzzel azonnal talál időpontot, míg másutt az orvos határozottan visszautasítja a hálapénzt. Harmincezer forinttal kell megkenni a vizsgabiztost, ha jogosítványt akarunk szerezni, a rendőrök pedig jól bejáratott módszerekkel engedik el a büntetést – feltéve, ha fizetnek nekik kézbe. A Fizettem.hu-ra érkezett bejelentések közül válogattunk.

1526920_590328044376048_155717141_n.jpg

TB-vel nincs időpont, magánban van

A Somogy megyei bejelentő férjét 2013 októberében átirányították egy kórház meddőségi ambulanciájáról az urológiára. A férfi a szükséges papírokkal, leletekkel felkereste az urológiai szakambulanciát, ahol tekintet nélkül a leletekre és indokaira (egy kimutatott baktérium miatt sürgős antibiotikus kezelést javasolt a korábbi orvos) csak 2014 februárjára kapott időpontot. A váróból felhívott egy másik orvost, aki közölte, hogy a kezelés nélkül sterillé válik, azonnal el kell kezdeni a terápiát és még aznap tudja fogadni a magánrendelésén. A férj megpróbált újra időpontot kérni, nem sikerült, viszont a recepciós hölgy a kezébe nyomott egy papírt, amelyen egy urológus neve és telefonszáma szerepelt, aki akár kórházban is megvizsgálná, 24 órán belül, 6000 forintért. Kiderült, hogy éppen ott van a kórházban, fél órán belül tudja fogadni. Vagyis ugyanabban a kórházban, ahol társadalombiztosításon keresztül csak hónapokkal később van időpont, magánban azonnal van lehetőség kezelésre. A bejelentő és a férje nem éltek a lehetőséggel, és ugyan mostantól fizetni fognak az ellátásért, de inkább kerestek egy másik kezelőorvost.

 

Nem ezért lett orvos

2010. februárban a budapesti bejelentő gyermekét zöld jelzésnél ütötte el egy figyelmetlen autós. A gyereket súlyos állapotban, többszörös töréssel, koponyaűri vérzéssel szállították kórházba. A szülő az egyik műtétről a másikra rohanó, láthatóan nagyon fáradt orvosnak elég határozottan próbált egy nagyobb összeget átadni a műtét előtt, ő azonban nem fogadta el a pénzt, hanem megragadta a bejelentő karját és azt mondta neki: „Megígérem, hogy mindent megteszek a gyermekéért, én nem ezért lettem orvos!”. A bejelentő később maga is rosszul lett, mivel egy nagyobb műtét után volt, ezért az orvos hazaküldte pihenni és megígérte, hogy reggel, az operáció után sms-ben fogja értesíteni a szülőket. Így is történt.

 

Nincs menekvés

A budapesti bejelentő az autósiskola elkezdésekor elhatározta, hogy nem fog kenőpénzt fizetni a vizsgáztatáskor, meg tudja oldani anélkül is. Jól haladt, az oktatója szerint sem volt gond, de amikor kiderült, hogy ki lesz a vizsgabiztos, az oktató jelezte, hogy „ez harmincas tábla”, vagyis 30 ezer forintot kell fizetni. A bejelentő nem ment bele. Elkezdődött a vizsga, minden rendben volt, majd a visszaúton a tanpályára egy teljesen belátható egyenrangú kereszteződésben az elvárt 25 helyett csak 35 km/órára lassított le. Azonnal félre kellett húzódnia, megbukott a vizsgán. Pótórákat kellett vennie, új időpontot kérnie, végül 40 ezer forintot kellett még ráfizetnie. A második alkalommal már gondolkodás nélkül odaadta a jelzett 30 ezer forintot, át is ment, holott saját bevallása szerint az a vizsga rosszabbul sikerült, mint az első.

 

Sötét ablak

A bejelentő Budapesten, a felső rakparton autózott céges, hátul sötétített ablakú autóval. Leintette a rendőr, leellenőrzött mindent, nem talált hibát, mégsem engedte el. Körbejárta a kocsit, kérte az ablakfólia műbizonylatát, amelyet a bejelentő át is adott. A rendőr azt mondta, hogy ezt nem tudja elfogadni, be kell vonni az autó forgalmi engedélyét, így nem mehet tovább. A férfi elmondta, hogy a kocsi nem az övé, ott van vele a családja is, nem szedheti le a fóliát csak úgy. A rendőr csak nem engedett, a bejelentő egyre türelmetlenebb lett kérte, hogy akkor jelentsék fel, csak hadd menjen tovább. A rendőr erre azt válaszolta, hogy az nem jó, mert akkor pontot kap és nem kellene a büntetés mellé még az is. „Mit csináljunk, P,?” – tette fel a kérdést, többször is. A bejelentő ekkor már érezte, hogy mire fog kimenni a játék, de továbbra is ragaszkodott az intézkedéshez. A papírjait azonban nem kapta vissza, végül felajánlott 5000 forintot. A rendőr hevesen alkudozni kezdett, hogy ő azért többre gondolt, mert a vizsgálat és a bírság legalább 60 ezer forint lenne. A bejelentő 10 ezer forintban maradt, a rendőr nagy nehezen elfogadta, majd kioktatta, hogy nem csak úgy kézbe kell nyomni a pénzt, hanem bele kell tenni a forgalmiba és úgy átadni. A pénzt elrakta és elengedte az autóst.

 

Rutinmunka

2013 nyarán a bejelentő Budapesten a XIII. kerületi Dráva utcából szabálytalanul kanyarodott be nagy ívben a Visegrádi utcába. A bekanyarodás után 100 méterrel elért az első keresztutcáig, amikor levillogta egy lesben álló rendőrautó. A rendőrök láthatóan nagyon rutinosan kezelték a dolgot. A bejelentő utálja a korrupciót, ezért nem kezdeményezte a lefizetést. A rendőrök azoban húzták az időt, nem akarták kiállítani a csekket. Megkérdezték a férfitól, hol dolgozik. Ő mondta, hogy tanársegéd, látták a 200 ezer forintos Suzukiját, így sok kenőpénzt nem várhattak. El is bizonytalanodtak, de azért megemlítették, hogy ezért a kihágásért 30 – 60 ezer forintos büntetést is adhatnak. „Máshogy is elintézhetnénk a dolgot”, mondták ki végül és annyiban maradtak, hogy az autóvezető adjon, amennyit akar, de kézfogás közben, és ne nézzen le. Az utasokkal együtt összedobtak 8000 forintot és átadták a rendőröknek.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása