Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Putyin és a péniszpumpa

A hét, amikor Orbán Viktor elhitte, hogy előnyös üzletet kötött az oroszokkal, Lázár Jánosról kiderült, hogy három éve még óvott az oroszokkal való üzleteléstől, amikor Simicska, valamint egy felcsúti gázszerelő pezsgőt bontott, és péniszpumpabotrány tört ki az amerikaiknál – avagy min röhögtünk kínunkban a héten?

orban-putyin.jpg

1. Amikor Orbán Viktor elhitte, hogy előnyös üzletet kötött az oroszokkal (ha-ha-ha)

A kommunizmusban volt egy könyv, biztosan sokan emlékeznek rá: Lenin lámpácskái. Arról szólt, hogy Vlagyimir Uljanovics milyen nagyszerű ember, miért kell szeretni őt, hogyan hozta el a villamosságot a szocialista embereknek, és hogyan győzte le vele a kommunizmus ellenségeit. Harminc éve még Lenin lámpácskái fénylettek nekünk, hamarosan jön Vlagyimir Putyin atomja, aminek ugyanúgy kell örülni, legalábbis az orosz elnök helyi kormányzója szerint. Mert ez volt az a hét, amikor kínunkban azon kellett röhögni, hogy Orbán Viktor komolyan elhitte, pont neki sikerült – mellesleg versenyeztetés nélkül, és könnyen lehet, hogy az általa kreált új alkotmányba ütköző módon – „előnyös” üzletet kötni az oroszokkal, és tényleg nem lesz meg az ára annak, hogy orosz hitelből, több ezer milliárd forintos eladósodás árán két új blokkal bővül a paksi atomerőmű. Az elmúlt pár száz év magyar történelme pont erre bizonyíték. Mindenesetre győzött az atomlobbi, és még lehet, hogy vízi erőművet is kell építeni. További háttérként elsősorban Magyari Péter írásait ajánlom, de mások is írtak jókat itt , itt, itt és itt. Valamint vita a jobboldali sajtóban: Mandiner kontra Magyar Nemzet. Illetve a médiatudósításokhoz egy érdekesség: a paksi vita elég egyoldalú, hiszen az atomerőmű elég jelentős reklámköltéssel befolyásolja a diskurzust.

2. Orbán és Lázár is saját magát köpte szembe (he-he-he)

Nevessünk egy kicsit azon is, hogy az oroszokkal különösebb itthoni egyeztetés nélkül bizniszelő kormányfő az előző ciklusban még támadta az akkor az oroszokkal való bizniszről még csak álmodozó kormányt, amiért az a csapat csukott szemmel szavazott az atomerőmű bővítéséről, és az akkori egyezkedést puccsként írta le. Ugyanígy Lázár János is beleszaladt, amikor a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt találta mondani egy sajtótájékoztatón, hogy az Orbán Viktor által Moszkvában Putyin elnökkel a paksi bővítésről nyélbe ütött üzlet, amely szerint több ezer milliárd forintos hitelt veszünk fel az oroszoktól, hogy azok atomerőművet építhessenek nekünk, az elmúlt 40 év legjobbja. Ezzel szemben, mint a Kettős Mérce nevű blog előkotorta, 2010-ben az oroszok gazdasági terjeszkedéséről úgy vélekedett, hogy elképesztő az energiafüggésünk Oroszországtól, hogy a Fidesz függetlenedni akar, és egyébként is az Oroszországhoz való viszony mindig értékválasztás is volt. „Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogokat soha nem fújtak” – mondta négy éve.

3. Simicska és egy felcsúti gázszerelő is pezsgőt bontott (hi-hi-hi)

Csak nevetni lehet, mert mi mást csinálhatnánk azon is, ahogy a Fidesz-közeli oligarchák hangos sercegés mellett sütögetik a pecsenyéjüket. Az egyik Fidesz-közeli üzletember, majdnem azt mondtam oligarcha, azt mondta egy osztrák lapnak, hogy meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedést a hazai bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk. Töröcskei Istvánról azt érdemes tudni, hogy amellett, hogy az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, maga is magánbefektető. Pont abban a törpebankban, amely kinézte magának a Raiffeisent, de végül nem adták neki oda az osztrákok. Bejött az élet a felcsúti polgármesternek, egykori helyi gázszerelőnek is, akinek üzlete a nyilvánvaló tehetsége miatt szárnyal, és nem azért, mert a földije a magyar miniszterelnök. A Napi értesülései szerint gigaüzletbe kezdhet hamarosan, összesen nettó 34 milliárd 66 millió forintos csatornázási munka megvalósításában vehet részt a cége, felcsúti székhellyel. És ne felejtkezzünk el Simicska Lajosról, akinek cége, a Közgép tavaly rekordmennyiségű, mintegy 400 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. Az idei első Közbeszerzési Értesítőben is csaknem 4 milliárd jutott Simicska Lajos cégének, igaz, konzorciumban, de nyilvánvalóan pezsgőt bontott a paksi orosz üzlet hallatán is. Főleg, mert emberei már az oroszokkal a spájzban vannak: a bővítést végző Roszatom már 2012 őszén olyan szakembert szerződtetett a magyarországi fiókjának élére, aki korábban a Simicska-birodalom egyik megalapozójával, Baji Csabával, az MVM jelenlegi vezérigazgatójával dolgozott együtt.

Simicska-rovatunk nem lenne teljes, ha nem ejtenénk szót két újabb sikerről. Az egyik, hogy nagy kátyúzási akció kezdődik. Összesen 2,2 milliárd forintért szerződött útfelújítási munkákra a Magyar Közút, ennek egy jelentős részét olyan konzorcium végzi, amelyben a Közgép is részt vesz, a számla 977 millió forint. A másik pedig, hogy a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó közterületi hirdetési cég szerződött a MÁV reklámfelületeinek hasznosítására. Azt ígérik, felpörgetik a vasúttársaság hirdetési felületein a megrendeléseket, gondolom, állami kampányokkal az adófizetők pénzéből. Mindenki jól jár.

4. A kazincbarcikai buszmegálló és az amerikai péniszpumpa (he-he-he)

Végül röhöghettünk egy jót azon is, hogy hogyan tud egy szegény vidéki önkormányzat 4,5 millió forintot költeni egy buszmegállóra, az amerikai egészségügyi rendszer pedig péniszpumpákra. Rejtély ugyanis, hogy mi került egy buszmegállón 4,5 millió forintba. Az Átlátszó után már a Blikk is meg akarta tudni, miután hatot is rendelt belőle az önkormányzat, de senki nem válaszolt. Tény, a megállónak csinos teteje is van, igaz, oldalt befúj rajta a szél. Na most ehhez képest Amerikában egészen más problémákkal küszködnek. Kiderült, hogy péniszpumpákra herdálta az adófizetők pénzét az ottani egészségügyi rendszer. 2006 és 2011 között 172 millió dollárt költöttek péniszpumpákra, ezekben az években átlagosan évi 474 ezer igényt nyújtottak be a Medicare-ben, azaz a kormány egészségbiztosítási rendszerében a tagok. Ez azt jelenti, hogy a pumpák darabját az állam kétszer annyiért vette meg, mint amennyiért a felhasználók a kiskereskedelemben vagy online hozzájutottak volna. Ha nem tudod, mi az a péniszpumpa, kérdezd meg anyukádat.

További érdekességek itthonról és külföldről.

Közpénzügyek:

Vita a Marslakók pénzéről, nem világos, hogy kaptak-e kártalanítást a színészek, vagy nem. A producer cégéhez mindenesetre utalt erre külön pénzt a megrendelő köztévé.

A Magyar Narancs a Sorsok háza nevet viselő projekt, vagyis a gyermekholokausztot bemutató kiállítás közbeszerzéseit nézte végig, és arra jutott, hogy a pályázatokat rendre a Terror Háza és környezete, valamint egy, a kormányzati tendereken is egyre sikeresebb óbudai cég is nyeri.

Politikafinanszírozás:

Megéri a következő parlamenti választásra kamupártot gründolni, hiszen a korábbi gyakorlathoz képest könnyebben és nagyobb állami támogatás igényelhető.

December végén 70 millió forintért elárverezték az egykori MDF-székházat, pedig a kikiáltási ár ennek a duplája volt.

77 millióért küldték szét a világban Orbán Viktor újabb elsőbbségi levelét: ebben a 2014-es választásokon való részvételre és az ehhez szükséges regisztrációra buzdította a kettős állampolgárokat. Plakátolva keresnek egy kis lakást, villaházban a II. és XII. kerültben – miniszteri megbízottnak lenne.

A román Alkotmánybíróság elmeszelte azt a törvényt, amely legalizálta volna a korrupciót az országban azzal, hogy ilyen ügyek alól mentességet adott volna a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak.

Elmúltnyolcév, elmúlthúszév

Első fokon négy év börtönt kapott az a szocialista önkormányzati politikus, akit még 2010-ben jelentettek fel, miután egy rejtett kamerás felvétel szerint kenőpénzt vett át egy vállalkozótól.

Újabb három vádemelés jöhet az akkor még a szocialisták által vezetett Terézváros ingatlanpanamái ügyében.

Videointerjú Karancsi Tibor egykori rendőrrel, aki az olajbotrány kirobbantójaként vált ismertté a kilencvenes évek végén. Neki akkor ráment a karrierje, de szerinte az áfacsalásokat megbolygató Horváth Andrásnak jobbak az esélyei.

Egy poros raktárban tárolnak lassan harminc éve több ezer tonna különösen veszélyes hulladékot a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában. A hatóság foglalkozott ugyan az üggyel, de csak akkor történt valami, amikor a környezetvédő szervezetek botrányt csináltak. Ugyanott vizsgálatot követelnek „a hortobágyi földmutyi” ügyében.

Állami hitelek tízmilliárdjai éghetnek benn a felszámolás alatt lévő cégeknél. Áruba bocsátják ugyan például a dél-pesti Köki Terminál beruházójának vagy a veszteséges egerszalóki fürdő- és szállodakomplexum vagyonát, de a HVG szerint alig van remény nagyobb bevételre, sőt a meghirdetett ár némelyiküknél az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank hiteleit sem fedezné.

Átláthatóság:

Fontos döntés, igaz, még csak első fokon, hogy a bíróság kimondta, ki kell adni az eddig titkolt trafikpályázati adatokat. A felperes egy Dunakeszin trafikját elvesztő vállalkozó, aki azt kérte: adják ki neki a vesztes pályázatának pontszámát, az elbírálók névsorát, valamint az alkalmazott pontozási szempontokat.

Portré Horváth Andrásról az áfabotrány kirobbantójáról. A volt adóhivatali alkalmazott a HVG-ben beszél arról, hogy miért éppen ő volt az, aki rájött az áfacsaló hálózatok működési technikájára, és miért ő állt ki megfigyeléseivel a nyilvánosság elé.

Egy jó kis cikk a civil szervezetek támogatásáról, remekül megcáfolja azt a jobboldali összeesküvés-elméletet, hogy minden civil szervezet Soros zsebében van, aki amúgy is az aranytojást tojó tyúk.

Áfacsalás, egyéb vizsgálatok:

Valószínűleg áfacsalás útján kerül a hazai boltokba a cukor 80-90 százaléka.

Közben két nap is, órákon át hallgatták ki a rendőrök tanúként Horváth Andrást, az adóhatóság kiugrott adóellenőrét a több ezer milliárdos áfacsalás ügyében tett feljelentéséről. Ebben az is szerepel, hogy egyes esetekben felsőbb utasításra idő előtt, illetve eredménytelenül le kellett zárni olyan adóellenőrzést, ahol súlyos adócsalás gyanúja merült fel.

Lecsapott az Állami Számvevőszék… a Gazdasági Versenyhivatalra, és nem volt elégedett a hatóság 2008 és 2012 közötti működésével, gazdálkodásával. Az ÁSZ bírálatának egyik eleme az volt, hogy a GVH ugyan számos pályázatot kiírt a versenykultúra fejlesztésére, de az összeg fele a pályázók 13 százalékához jutott.

Kenőpénz, fehérgallérosok:

Engedély nélküli portfóliókezelés miatt büntetett meg 250 millió forintra egy brókercéget az MNB.

Norvégiában megbüntettek egy műtrágyagyártó céget, amelyről kiderült, kenőpénz ellenében kötött üzleteket Líbiától Oroszországig, és ez nem fért bele a norvégságba.

Görögországban a fegyvervásárlási korrupciós botrány után most azt ígéri a kormány, hogy rendbe teszi a közbeszerzéseket.

Kínában nagy divat az „elegáns” korrupció: sokszor nagy értékű digitális ajándékkártyákkal vesztegetik meg az illetékeseket. A kínai kommunista párt korlátozásokat vezet be azon hivatalnokok ellen, akiknek felesége és gyerekei külföldön vannak. Őket „meztelen” tisztviselőknek nevezik, általában a családtagok kapják külföldi számlákra a kenőpénzt. És őrizetbe vették az egyik nagy gyógyszerkereskedő cég korábbi vezetőjét korrupciós vádak miatt.

Lehet, hogy elárverezik a volt Fülöp-szigeteki diktátor feleségének ékszereit, mert bűnös úton jutott hozzá az egykori vezető.

Az Átlátszó által is közölt OffshoreLeaks cikksorozat nemzetközi visszhangjáról egy friss összefoglaló.

Szabadon engedték egy török miniszter vejét a korrupciós botrányban, de az eljárás folytatódik ellene.

Orosz üzletembereknek olajozta az ügyleteit az a New York állambeli honatya, akit pár óra alatt ítélt el a bíróság korrupció és vesztegetés miatt.

A Forma–1-főnök Ecclestone-nak Németországban gyűlhet meg a baja a hatóságokkal: kenőpénzes ügyletei miatt emelhetnek vádat ellene. A német bankár, akit a gyanú szerint megkent, már börtönben ül.

A kanadai bányaiparban nagy a felbuzdulás, hogy nyilvánosságra hozzák azokat az összegeket, amelyeket kormányoknak fizettek üzletek megszerzése érdekében.

Ha egy török exminiszter 1,5 millió dollárt lop, hány török exminiszter lop 63,5 millió dollárt?

Horvátországban az egészségügyben tapasztalható korrupció megfékezésére szólították fel a kormányt.

Ferenc pápa egy kivételével az összes bíborost kirúgta a Vatikáni Bankból, pedig nemrégiben nevezte ki őket öt évre az elődje. Vajon az az egy mit mondhatott neki?

Izraelben könnyen lehet, hogy a rendőrség antikorrupciós egységében is megvesztegettek egyeseket.

Delhiben a korrupciós segélyvonalra érkező hívások fele a rendőrségi korrupcióra panaszkodik.

Korrupciós érdekességek

A török korrupciós vizsgálatok szépen rámutatnak arra, hogy mi történik Isztambul történelmi városnegyedében, hogyan helyezik a befektetői szempontokat a városvédelem elé. A törökországi korrupciós botrány társadalmi hatásait elemzi az LA Times írása.

A Transparency International a klímaváltozás miatt gyakorlatilag az elsüllyedés ellen küzdő Maldív-szigetek helyzetét vizsgálja, és arra jut, hogy az ország nem engedheti meg magának azt, hogy a különböző fejlesztési pénzek egy része a korrupció miatt elvesszen.

Ha az olasz korrupció önálló nemzetgazdaság lenne, a 76. lenne a világban, megelőzve például Szerbiát.

A Transparency International blogja a spanyol bírósági korrupcióról ír azután, hogy beidézték egy kenőpénzügyben a királyi család egyik tagját.

Egy videó arról, hogy milyen Afganisztán legbecsületesebb, legkorrumpálhatatlanabb rendőrének lenni: soha nem kapott előléptetést.

Az amerikai titkosszolgálati botrány főszereplőjéről, Edward Snowdenről kiderült, hogy három évvel a kiszivárogtatás előtt az etikus hackelésről vett órákat Indiában.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide! Elindult az Átlátszó rezsiharca is, te is támogathatod!

Mong Attila

süti beállítások módosítása