Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

2013-ban a Kimittud nagyon jól teljesített

Az Átlátszó 2012 májusában indította el a Kimittud közérdekű adatigénylő portált, melynek segítségével az állampolgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó intézményekhez (pl. állami szervek, önkormányzatok, ezek tulajdonában lévő cégek). Mostanra már 4488 adatgazda és 2021 adatigénylés található a rendszerben. Kiválogattuk a legegyüttműködőbb és a legelutasítóbb válaszokat, valamint a legérdekesebb igényléseket. Felcsút, állatkert, NAV, chemtrail és atombunker a listán.

bestofkm.jpg


2012. május 29-én indította el az Átlátszó a Kimittud közadatigénylő-portált, amely azóta szép sikereket ért el. Számtalan rajta keresztül beadott adatigénylésből lett cikk vagy bírósági tárgyalás, hogy csak a notórius adateltitkoló MTVA-t említsük. Mára a Kimittudon már 4488 adatgazda és 2021 adatigénylés található.

Még tavasszal választottuk a legbarátságosabb adatgazdává a Fővárosi Állatkertet, amely egy - kicsit furcsa, egy zsiráfborjú ellátásainak költségeit firtató - közadatigénylésre adott válaszának végére ezt írta: "Nem azért válaszolunk, mert a jogszabályok ezt írják elő, hanem azért, mert ezt így találjuk rendjén valónak." Együttműködési készségben szorosan az állatkert után következik a Baranya Megyei Kormányhivatal, akiktől - a többiekhez hasonlóan - a Honvédelmi Minisztériumtól a 2013-as Kecskeméti Repülőnapra kapott ingyenes szociális jegyek felhasználásáról érdeklődtünk. A kormányhivatal ugyanis részletes és udvarias válasza végén kiemelte, hogy "Előzetes egyeztetést követően a fel nem használt szociális jegyek megtekinthetőek a Kormányhivatal épületében az ügyintézőnél." A segítőkész adatgazdák listájának harmadik helyére év végére befutott az egyéb sebekből vérző NAV, ami a költségvetésben bentragadó SZJA 1%-okról szóló bejegyzésünk miatt benyújtott második közadatigénylésünkre kettő napon belül, december 21-én válaszolt. Ugyancsak előkelő helyet foglal el a jófej-listán a budaörsi önkormányzat, akik teljesen komolyan és korrekten leírták - s ettől egy picit Angliában érezhettük magunkat, ahol még a zombi-apokalipszis védekezési terve is közérdekű adat - , hogy mi a teendő egy atomtámadás esetén. Az igénylő ugyanis azt kérdezte tőlük, hogy "Rendelkezik-e Budaörs atombunkerrel? Hova kellene menekülniük a budaörsi lakosoknak egy atom támadás esetén?". Ugyanilyen komolysággal válaszolt az Országos Meteorológiai Szolgálat is arra az igénylésre, amelyben az állampolgár a "kondenzcsíkszerű felhők", vagyis a bizonyos körökben mostanában divatos téma, a chemtrail-jelenség után érdeklődött, tehát le a kalappal az OMSZ előtt is. Bízunk benne ugyanakkor, hogy egy-egy ilyen adatigénylés nem veszi el az adatgazdák kedvét és bizalmát, továbbra is az eddigiekhez hasonló módon, alapvetően pozitívan reagálnak a Kimittudon keresztül hozzájuk beérkezett közadatigénylésekre; az oldal felhasználói pedig csakis komoly kérdéseket tesznek fel rajta keresztül, megtisztelve ezzel az Átlátszó által a portálba fektetett munkát, valamint a válaszadásra törvényben kötelezett intézményeket is.

Van azonban negatív listája is az adatgazdáknak. Többen még mindig nem válaszolják meg a Kimittudon keresztül kapott igényléseket, és vannak néhányan olyanok, akik meglehetősen udvariatlanul pattintják le a közérdekű adatok iránt érdeklődő állampolgárok támadásként érzékelt kérdéseit. Tavaly még a győri aljegyző fenyegetőzött, idén viszont a felcsúti jegyző az abszolút arroganciakirály. Ferenczi Krisztina november elején Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (aki a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, és a Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa is) vagyonnyilatkozatát kérte ki a Kimittudon keresztül, Sisa András felcsúti jegyző azonban gyakorlatilag elutasította az adatigénylést, mondván "közérdekből nyilvános személyes adat csak és kizárólag célhoz kötötten terjeszthető, valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében. Kérem válaszlevelében hitelt érdemlően igazolni, hogy milyen jogos cél vagy kötelezettség teljesítése érdekében van szüksége a vagyonnyilatkozat adataira." A Központi Nyomozó Főügyészség is szinte sértődötten válaszolta meg azt az igénylést, amely arra vonatkozott, hogy mégis hogy került a Nemzeti Védelmi Szolgálat videója a kormányközeli PestiSrácok oldalára. A Főügyészség közölte az igénylővel, hogy ők ugyan nem szivárogtattak ki semmit Huthéknak, később másoknak is átadták, és honlapjukon is nyilvánosságra hozták a kérdéses felvételt. Levelük végén pedig megkérték az érdeklődő állampolgárt, hogy "a jövőben szíveskedjék feltüntetni, hogy sajtótermék számára kér felvilágosítást, vagy magánemberként fordul az ügyészséghez.", pedig ennek semmilyen jelentősége sincs egy közérdekű adatigénylés benyújtása és pláne megválaszolása szempontjából. Ahogy az adatgazda élőmunka-kapacitásának, a helyi uszoda újranyitásának, és a személyes találkozásnak sem, amikkel Kazincbarcika vagyonkezelő cége, a Timpanon Kft. "érvelt" egy-egy adatigénylés kapcsán. No de a borsodi városnak azóta már elég jól megtanítottuk, hogy mi is az a közérdekű adat.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy 2013-ban a Kimittud nagyon jól teljesített, egyre több igénylő nyújt be egyre több fontos és komoly dolog után érdeklődő közadatigénylést, és az adatgazdák nagy része is együttműködően válaszolja meg azokat, de legalábbis tudják, hogy létezik az oldal.

süti beállítások módosítása