Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Mészáros Lőrinc üstökösként tündököl

„Én a Mészáros Lőrinc vagyok, aki életében nem privatizált semmit, nem nyert semmiféle pályázatot, mindent a saját erejéből teremtett meg” – mondta Orbán Viktor szülőfalujának, Felcsútnak a polgármestere bő egy évvel ezelőtti, atlatszo.hu-nak adott videóinterjújában. A miniszterelnök személyes jó barátja pillanatnyilag Magyarország 88. leggazdagabb embere, 6,9 milliárdos vagyonával. Tavaly még a lista közelében se volt, de megdolgozott érte.

1391632_561186730623513_118400235_n.jpg

Mészáros Lőrinc igazi polihisztor, hiszen amellett hogy a Fejér megyei falut irányítja, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, a Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa, az e cég tulajdonában álló, tavaly februárban alapított Búzalakász 66 Felcsút Kft. ügyvezetője, az egyszemélyes Mészáros Autó Javító Kft. tulajdonos-ügyvezetője. 2011-ben lett Felcsút polgármestere, amikor elődjét összeférhetetlenség, pontosabban köztartozás miatt menesztették. Testvére, Mészáros János ugyanitt fideszes önkormányzati képviselő.

Az utóbbi néhány évben Felcsút, Alcsútdoboz és Bicske környékén valóságos kis birodalmat épített ki. 2011 júliusában a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. megvásárolta az Alcsútdoboz Hatvan-pusztai majorságot. A 13 hektáros műemléki területet Mészáros Lőrinc bérli, a körülötte található állami területeket pedig Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. 2012-ben nyerte el 20 éves bérletre. Ugyanitt találhatók Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak is a földjei.

Mészáros nagy sikert ért el a Nemzeti Földalapkezelő Fejér megyei állami földbérletekre meghirdetett pályázatán is, amely nem csak ellenzéki politikusok figyelmét keltette fel, de a kormánypárti Ángyán Józsefét is, aki azóta már kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából, éppen a földügyletek miatt. Mészárost azonban ez nem igazán zavarta: „Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak rólam, mert higgye el, én vagyok annyira önérzetes, meg én alföldi származású vagyok…”. Ezzel összhangban 2011 nyarán felkeresett egy alcsútdoboz-göböljárási juhászt és közölte vele, hogy fel kell számolnia az állatállományát, egyedül a hodály maradhat meg, ha kiveszi bérbe. A terményeket kidózerolták a földből, karámokat húztak fel, amelyek eleinte üresen álltak, később Mészáros egy másik birtokáról áttelepítették az állatokat.

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina from atlatszo.hu on Vimeo.

A felcsúti polgármestert a mezőgazdaság mellett a foci is nagyon érdekli, és Göböljáráson sikerült ezt a két dolgot összekötnie: itt jött létre ugyanis a miniszterelnök szívügyének számító Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) szakiskolájának mezőgazdasági tangazdasága. Az akadémiát a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány működteti, amelynek az elnöke nem más, mint Mészáros Lőrinc. A felcsúti képviselőtestület a polgármester úr alapítványának 2012 áprilisában 150 millió forintért adott el egy 1,5 hektáros földet. Ehhez jött még egy 2,2 hektáros terület, amelyet Flier Tamás adott el az akadémiának. Flier testvére a miniszterelnök feleségének földtulajdonostársa, a helyiek szerint ő műveli Lévai Anikó földjeit, ám ezt a tulajdonosi lapokon nem jelzik.

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Tavaly nyár óta abban a tudatban éltek Alcsútdoboz-Göböljárás lakói, hogy itt minden Mészáros Lőrincé, pedig csak ősszel írták ki az állami földbérletekre a pályázatot. Tovább a teljes cikkre.

A PFLA azóta is felszálló ágban van, Mészáros azt tervezi, hogy az akadémia nemsokára Európa legnagyobb utánpótlás-képző centruma lesz. Pénzből mindenesetre egyelőre nincs hiány. A társasági adókedvezményből, amelyet látványcsapatsportok, így a labdarúgás támogatására is lehet fordítani, a Felcsúthoz nagyságrendekkel több pénzt folyt be, mint a többi focicsapathoz: a 2011/2012-es támogatási időszakban 2,8 milliárd forintot kaptak, 2012/2013-ra pedig 2,2 milliárdot javasolt a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ennyi pénzből már fel lehet építeni egy 3500 férőhelyes stadiont a miniszterelnök háza mellett, egy olyan faluban, ahol egyébként 1800-an laknak. Az alapítványnál az állami támogatások a 2011. évi 512 millióról tavaly 2 milliárd 127 millióra nőttek, és az adományozók is jobban teljesítettek: a 2011-es 658 millió helyett 2012-ben 850 millióval támogatták a Felcsúti Utánpótlás Alapítványt. A 2011-es 370 milliós „nyereség” közel ötszöröse, 1,7 milliárd lett 2012-ben a tárgyévi eredmény, miközben az alapítvány összes bevétele a 2011-es 1,19 milliárdról 2,97 milliárdra emelkedett.

Ha Mészáros Lőrinc így folytatja, jövőre még szebb helyezés is kinézhet a leggazdagabb magyarok listáján. 

süti beállítások módosítása