Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: a halott trafikos rejtélye

Magyarország az az ország, ahol a főnyereményeket a díjkiosztó előtt változtatják meg, a nyertes koncessziót az állam simán lenyúlhatja a nyertesektől, ahol a levajazott pályázatokkal tele a padlás, ahol állami védelem jár az áfacsalóknak, és ahol a halott trafikos a jó trafikos, mert újra el lehet adni a boltját. Mong Attila heti lapszemléje.

halottra.jpg

A magyar startupoknak vonzó főnyereménnyel meghirdetett pályázat feltételeit menet közben változtatták meg, és persze rosszabbra. A Cink írása szerint a fejlesztési tárca fővédnökségével rendezett Appra magyar verseny eredményhirdetése előtt két nappal jelentették be, hogy a barcelonai startupkonferencia helyett egy multi dublini irodájába, hát igen, három hónap kemény munkára viszik a nyerteseket. Laza konferenciázás helyett, tehát „munkatábor”. 

És akkor ők még örülhetnek, hogy nyertek valamit, nem úgy, mint a trafikmutyi azon győztesei, akiknek túl jól ment a boltjuk, hiszen most – csakúgy, mint a kommunizmusban – rendelettel akarják bezáratni ezeket a trafikokat. A benzinkutaknál és a plázákban működő üzletekről van szó, amelyek állítólag túl jól pörögtek. Ezért a rendeleti záróra, a forgalomkülönbségeket akarják így kiegyenlíteni. Hiába kérte azonban az Origo a dohányboltok forgalmi adatait, hogy megtudhassuk, tényleg igazak-e az illetékes állami cég állításai, az információkat nem adják ki. El is terjedt tehát, hogy az egész rendeletnek nincs más célja, mint kistafírozni egyeseket, hiszen elvileg 2-5 millió forintos kártérítés is ütheti azoknak a trafikosoknak a markát, akik alól az állam kihúzza az üzletet. Már olyan pletyka is volt, hogy a felcsúti polgármesternek járna tetemes kártérítés, de egyrészt a kormány azt mondja, nem jár pénz, mert a koncesszió megmarad, csak nem üzemeltethetik a boltot a plázákban vagy a benzinkutakon, másrészt Mészáros azt állítja, neki konkrétan nincs trafikja se. Ez igaz, csak a testvérének van.

Persze tudjuk, hogy a legjobb trafikos a halott trafikos, mert újra el lehet adni a koncesszióját. Mintegy ezer felszabadult koncessziós jogra lehet most pályázni, akinek még van kedve ilyenhez. Azoknak a helyére lehet jelentkezni, akik korábban koncessziót nyertek, de nem írták alá a szerződést az állammal, nem nyitották meg a trafikjukat, vagy, hát igen, időközben elhunytak.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide!

A levajazott pályázatokkal amúgy is tele a padlás, pedig a kaszinómutyi még el sem indult. Az Átlátszón lehetett olvasni egy szép kifejlett díszpéldányról. A lap szerint egy papírbeszerzésre vonatkozó tender kiírását úgy fogalmazták meg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon, hogy a kiírásnak maradéktalanul alighanem csupán egyetlen nagykereskedés termékei felelhetnek meg. A látszatra sem ügyeltek: a kiíró minden jel szerint a nagykereskedés weblapjáról másolta ki az igényelt termékek műszaki paramétereinek egy részét. Az elkövetkező három évben csak ettől az egy vállalkozástól szerezhetnének be irodai termékeket az állami intézmények, összesen 4,5 milliárd forint plusz áfa értékben.

Magyarországon csalni azért is a legjobb, mert kiterjedt állami védelem jár a rosszban sántikálóknak. A miniszterelnök maga mondta legutóbbi rádióinterjújában, hogy nincs szükség semmilyen extra vizsgálatra csak azért, mert egy volt adóellenőr azt állítja, az adóhatóság szervezetileg, személyileg, hanyagságból vagy direkt (például egy elit egység elsorvasztásával) képtelen gátat vetni az üzemszerűen működő, évi ezermilliárd forintos állami bevételkiesést okozó áfacsalásoknak. Szerinte előbb a rendőrségnek és a Számvevőszéknek kell majd elkészítenie a jelentését, és csak azok ismeretében támogatná a NAV-vizsgálóbizottság létrehozását a parlamentben. A nagyfőnök parancsára tehát a fideszes képviselők egyelőre következetesen gáncsolnak és leszavaznak a parlamentben minden olyan javaslatot, amely azt szolgálná, hogy a választott képviselők is tisztábban belelássanak az adóhatóság működésébe, hibáiba.

Az ügyet a köztudatba bedobó volt adóellenőrt persze az államhatalom minden lehetséges eszközzel üldözi. Az a legkevesebb, hogy kivezettették a Parlamentből, cserébe azért, hogy ő az áfacsalások miatt aggódik, még fel is jelentették a rágalmazás után jogosulatlan adatkezelés miatt is. Átkutatták a hivatali szekrényeit, számítógépeit, és úgy találták, hogy túl sok piszkos ügy érdekelte. Közben pedig a lényegi állításaival alig foglalkoznak. Hetek óta az első érdemi cselekvése az volt a rendőrségnek, hogy kihallgatta őt, a több mint két órán át tartó eseményen végigmentek a feljelentésében szereplő részletes hivatali visszaéléseken. Horváth András egyébként visszavágott mindazzal kapcsolatban, amivel a NAV akarta hitelteleníteni őt. (A személyes lejárató kampányba legújabban a jobbos média is beszállt.) Azt mondja, nem igaz, hogy nem volt adóellenőr, az sem igaz, hogy jogosulatlanul nézett bele más revizorok anyagaiba. A Népszabadságnak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy ha őt és az ügyet, amit képvisel, elfelejtik az emberek, neki személyesen vége. A közszereplésben látja tehát a menedéket, nem zárja ki, hogy politikus lesz.

A legjobb bizonyíték egyébként arra, hogy igaza van, az, hogy amióta kitört az áfacsalásos botrány, a NAV is elkezdte csipkedni magát, és egyből több áfacsaló hálózatra is lecsapott. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa. Mint az Átlátszó megírta, egy évek óta lassan folydogáló nyomozás elég szépen igazolja Horváth állításait, miszerint valószínűleg a nagy kereskedelmi láncok a haszonélvezői, esetleges részesei is a csalásnak. Az ügyben például egy CBA-közeli cég is érintett. (További érdekes olvasnivaló a NAV-botrányról: itt, itt és itt.) Aztán az is kiderült, hogy a kormány azt fontolgatja, Magyarország az áfacsalások által leginkább fertőzött cukorkereskedelem esetében is kérné a fordított adózás bevezetésének lehetőségét az Európai Bizottságtól. Ennek lényege, hogy nem az eladó, hanem a vevő fizeti be az adót, és ez gátat vetne a feketekereskedelemnek.

Ezek után csoda-e, ha a Transparency International értékelése szerint Magyarország korrupt, és az is marad. Az évente kiadott átfogó korrupciós felmérésében Magyarország helyzete lényegében nem változott. A korrupcióérzékelési indexet a világ 177 országában készítik el a nemzetközi antikorrupciós szervezet kutatói, és azt mutatja, hogy mennyire érzékelik az emberek a korrupciót maguk körül. Magyarország a 47. a listán, az Európai Unió 28 tagállamából pedig a 20. helyen végzett, vagyis a világ országainak rangsorában változatlanul az alsó harmadban helyezkedik el. A baj azonban leginkább az, hogy a helyzet nem javul, sőt. Mint a tanulmány megjegyzi, a magyar társadalom kezd belefásulni a korrupcióba. Az emberek 70 százaléka nem jelentené a hatóságoknak, ha korrupciót észlel, vagy azért, mert nem bízik bennük, vagy mert attól fél, hogy bajba kerül. A közpénzek elköltésére vonatkozó adatok nyilvánossága tovább szűkült, az információszabadságról szóló törvény módosítása miatt. Magyarország tehát összességében nem előre-, hanem visszalépett. (A jelentés szokás szerint nagy nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki. A riport a felmért országok kétharmadát minősítette korruptnak. Érdekesek a különböző országokban megjelent tudósítások: Örményország, Görögország, Bulgária, Spanyolország, Finnország,Libéria, az arab világ és egyebek. A TI blogja Görögországról és Afrikáról ír részletesen. További elemzés a Közel-Keletről, Indiáról és Malajziáról.)

Miközben tehát Magyarország továbbra is erősen fertőzött a korrupció által, nehéz védeni azt az álláspontot, miszerint a kormány ellenez egy uniós javaslatot, amely az EU-s pénzekkel való visszaélések kivizsgálására külön európai ügyészi szervezetet hozna létre. Ez Brüsszel szerint kellő eréllyel tudna fellépni akkor, ha a helyi bűnüldöző szervezetek, hatóságok nem erednek a nyomába elég vehemensen a közös kasszából való lopásnak. Az Index cikke szerint alsó hangon is évi 500 millió eurót tolnak ki az uniós kasszából, csak a támogatásokkal való visszaélések miatt.

Ezek után a legeslegfurcsább az, hogy a Fidesz vehemensen cáfolta azokat az olasz lapértesüléseket, hogy a részben korrupciós vádakba belebukott olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi – miután az olasz szenátusból kizárták– azt fontolgatja, hogy nálunk lesz jelölt az európai parlamenti választásokon. Szerintem viszont támogatniuk kellene a javaslatot. A drága Silvio ide szépen illene!

További érdekességek itthonról és külföldről:

A fiúk a bányában és a felszínen:

Az Átlátszó írása szerint a Simicska család egyik tagja akart bányát nyitni Zircen, de hároméves huzavona után a helyi önkormányzat döntése értelmében mégsem létesül kőbánya a városban. A projektet civilek és környezetvédők egyaránt támadták. A lap a család szerteágazó bányaérdekeltségeit veszi sorra.

Negyvenmilliós tendert nyert egy kormányközeli médiaügynökség, Simicska cége, a Közgép pedig Makón a csatornázás után állíthatja helyre az utakat.

VIP-ügyek:

Az Átlátszó cikke szerint a Magyar Gárda-alapító Usztics Mátyás tévésorozatára a közmédia eddig több mint 60 millió forintot költött.

A Napi és a Hír24 is arról ír, hogy lecserélik a kormányzati vezetők felső kategóriás kocsijait.

Jobban teljesítenek a jegybanki dolgozók, vagy legalábbis többet keresnek, mióta Matolcsy György lett az elnök.

A Civishír azt szellőztette meg, hogy mennyit keresnek a debreceni önkormányzati cégek vezetői. Nem keveset.

Egy gyógyfürdő-konferencián lehetett hallani nemrégiben a fővárosi fürdőket igazgató cég vezetőjének kiselőadásában, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormányok alatt 10-20, de akár 50 vagy 100 évre is adtak ki ingyenes fürdőbérletet a jó kapcsolatokkal rendelkező fontos elvtársaknak.

A Blikk szerint október elsejétől csaknem bruttó 900 millió forintos utazási keret áll a képviselők, illetve az Országgyűlés Hivatalától kiküldendő személyek, így Kövér László házelnök rendelkezésére. Ennyit fog elkölteni a T. Ház a közbeszerzési eljárással kiválasztott cégnél utazásra.

Fehérgalléros esetek:

Beperli az Erste a versenyhivatalt, mert – hasonlóképpen 12 társához – kartellezés miatt gigabírságot szabtak ki rá. A pénzintézet szerint nincs igaza a GVH-nak, hiszen a végtörlesztésről egyáltalán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal, nem osztott meg üzleti titkokat, és az akció korlátozására semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg sem vezérigazgatói, sem alacsonyabb szinten. A Heti Válasz ezzel kapcsolatban azt írta, hogy több nagy bank első számú vezetője személyesen egyeztetett egymással a végtörlesztésről, ennek a társaságnak pedig Csányi Sándor, az OTP első embere is tagja volt. Ő viszont a Vs.hu-nak cáfolta, hogy bármilyen végtörlesztés-ellenes „összeesküvésben” részt vett volna.

Nem lesz további nyomozás a fővárosi Bálna, leánykori nevén CET ügyében, miután a Legfőbb Ügyészség elutasította a fővárosi önkormányzat beadványát.

Újabb ügyben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt Kocsis István, az MVM volt vezérigazgatója ellen az ügyészség.

Szabad volt offshore-oznia a Budapesti Közlekedési Központnak, legalábbis a Fővárosi Törvényszék elutasította a Ganz-Skoda keresetét ellene jó hírnév megsértése miatt.

A 444 beszámolója szerint adóellenőrök szállták meg egy budaörsi kft. irodáját, a céget a kormány január elsejéig meg akarja vásárolni, ugyanis náluk van – hiszen ők írták – az uniós milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja, amihez a tulajdonosok mindenáron ragaszkodnak. Az adóvizsgálatnak az NFÜ szerint nincs köze a felvásárlási szándékhoz.

A Siemens korrupciós ügyébe további brazil politikusok is belebukhatnak.

A német elnök korrupciós bírósági tárgyalása érdekes bepillantást enged egy olyan ország piszkos ügyeibe, amely arra büszke, hogy nincsenek neki olyanok.

Átláthatóság:

A HVG szerint még átláthatatlanabb lehet az építészszakma kontrollja nélkül a Városligetbe tervezett kiemelt állami beruházás. Nem kellene ugyanis figyelembe venni a hatályos fővárosi építési szabályokat az új múzeumi negyed építésénél, ha elfogadja a Parlament Papcsák Ferenc zuglói polgármester javaslatát.

Sport és korrupció:

Épül-szépül Diósgyőr. Mondjuk, munkahely nincs, de stadion lesz, a legfrissebb hírek szerint 4,5 milliárd forintból.

Stadion nélkül nem élet az élet, Mezőkövesden sem. Jövőre is jut 400 millió forint közpénz Tállai András belügyi államtitkár klubjának. A futballcsapat idén is kapott 400 milliót a stadion felépítésére, de ezt az összeget a kormány jövőre is folyósítja, hogy legyen lelátó is a szép stadionban.

A FIFA korábbi biztonsági főnöke szerint csak idő kérdése, mikor robban a focibunda bombája az Egyesült Királyságban. A sportban tapasztalható korrupció Új-Zélandon is központi téma.

Meghalt Peter Graf, a legendás német teniszező, Steffi Graf édesapja és menedzsere, aki az 1990-es évek közepén adócsalás gyanúja miatt került a címlapokra, 1997-ben el is ítélték, mivel lánya pénzdíjai után nem fizette be az adót az államkincstárba.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide!
 
Mong Attila
 
süti beállítások módosítása