Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Hálapénzből családi ház

Hálapénzből fizetett építkezés, zsíroskenyér-túra gyárlátogatás formájában, túlszámlázott homlokzatfestés, állami támogatás a zsebbe – a Fizettem.hu-ra érkezett bejelentések közül válogattunk.

1422635_751260464899493_1934930805_nkicsi.png

Jön a harmadik gyerek

A bejelentő 2011 január végén szenvedett balesetet és elszakadt a térdszalagja a jobb lábában. Az eset külföldön történt, a Budapestre történő hazaérkezés után az MR-vizsgálatot végző orvos ajánlása révén jutott el a sebészhez, aki végül megműtötte. A főváros egyik legnagyobb traumatológiai intézetében dolgozó orvos a műtét előtt közölte, hogy 100 ezer forint lesz a beavatkozás ára, mert építkezik, ráadásul „jön a harmadik gyerek”. A bejelentő fizetett, de a műtét nem sikerült, később újra kellett műteni. Az orvost, egy Facebookon kiteregetett másik ügye után, később kirúgták a munkahelyéről.

Mennyibe kerül nyerni?

A veszprémi bejelentő középvezető egy cégnél, amelynél földmunkagépeket is használnak. Korábban az X-nek nevezett kft.-től vásároltak japán munkagépeket, ezekkel azonban több probléma is volt, például azért, mert a gépek kiválasztásánál nem vették figyelembe a speciális helyi körülményeket, valamint a gépek mérete, munkakapacitása nem érte el az elvárásokat. Az egyik gépről kiderült, hogy a vásárlás előtt 4 évig állt egy raktárban, és ezzel a felszereltséggel nem kellett másnak. A bejelentő és kollégái feltételezése szerint a beszerzést intéző osztályvezetőt lefizették. Erre utal az is, hogy amikor a gépek problémái miatt X kft.-nél panaszt akartak tenni, az osztályvezető azt mindid megakadályozta. A javítási költségek 10 millió forintra rúgtak, holott garanciában kellett volna javítani.

Több év után aztán szerződést bontottak és a bejelentő 60 millió forint értékben kért árajánlatot új gépekre, három cégtől. Az árajánlatok bekérése után az amerikai gyártmányú gépeket forgalmazó Y kft. képviselője találkozót kért, mert nagyon szerették volna nyerni és nem lettek volna hálátlanok. A bejelentő ezt visszautasította, az objektív értékelési szempontokra hivatkozva. A szerződést Z kft.-vel kötötték meg és meg voltak elégedve a szolgáltatással.

Egy év múlva 50 millió forintos gépekre kerestek beszállítót, ekkor 5 forgalmazótól kértek árajánlatot. Az Y cég képviselője ismét felbukkant, gyárlátogatást és konkrétan nem megjelölt anyagi támogatást ígért a bejelentőnek, ha az ő gépüket hozza ki nyertesnek. Egy másik cég képviselője személyes tárgyalás során azt kérdezte: mit kell tennie, hogy ők nyerjenek? A bejelentő mindkét ajánlatot visszautasította, és végül a Z kft.-t hozta ki nyertesként, amely árban nem a legjobb volt, de kedvező tapasztalatok döntőnek bizonyultak. Az értékelés már majdnem kész volt, amikor megjelent a bejelentő főnöke és hosszas köntörfalazás után közölte, hogy jó lenne, ha a Z kft. lenne a nyertes.

Ügyleti kamat

Egy Pest megyei kistelepülés önkormányzata 3 céget hívott meg ajánlattételre a helyi tornacsarnok külső homlokzatának festésére. A bejelentő cége is meghívást kapott – ezen meg is lepődött, mert addig nem volt tagja annak a zárt körnek, amely általában jogosult a meghívásra. Rendes árajánlatot készített, ezt követően behívatta az alpolgármester. Az elöljáró közölte, hogy a bejelentő akkor kapja meg a munkát, ha bizonyos mennyiségű festékanyaggal többet számláz le, és a felét az alpolgármesterhez viszi, a másik felének az árát, „ügyleti kamatként”, pedig megtarthatja. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy neki vannak ismerősei az adóhatóságnál, meg a rendőrségnél, az egyik rokona pedig vezető beosztásban dolgozik a pénzügyminisztériumban, úgyhogy a bejelentő jobb, ha nem beszél senkinek erről. Ő végül elfogadta az ajánlatot, a cégnek egy munkaügyi bírság miatt (a munkások fényvisszaverő mellénye szennyezett volt) szüksége volt a pénzre. 100-100 ezer forint jutott az alpolgármesternek és a bejelentő cégének.

Kulturális korrupció

A budapesti bejelentő fél évig dolgozott egy állami támogatásból készülő kulturális program kivitelezésén, fizetés nélkül. A munka végén jelezte, hogy kiállítaná a számlát, kedvezményes áron 2 millió forintról. A megrendelő ultimátumot adott, hogy a bejelentő 5 millió forintról állítson ki számlát, majd 3 millió forintot adjon át neki. A bejelentő tapasztalatlansága és a pénzhiány miatt belement az egyezségbe, de rájött, hogy mennyire pórul járt. Adómentesen adott 3 millió forintot a megrendelőnek, ő maga pedig a nyereségadó és az SZJA levonása után 800 ezer forintot kapott a munkájáért. A munkája piaci értéke 4-5000 Ft/óra lett volna. A bejelentő úgy értesült, hogy a megrendelő 10 millió forintot sikkasztott a támogatásból úgy, hogy manipulált dokumentumokkal átment a szigorú vizsgálatokon is.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása