Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: itt az új elmúltnyolcév!

Már több mint három éve elkezdődött az újabb elmúltnyolcév: megint egy rohadt nagy túlszámlázás az egész ország, továbbra is alig adnak ki adatokat az állami intézmények, és Tarlós István is Kuka Manó. Csoda, hogy Zuschlag János túrógombócot kért? Mong Attila heti lapszemléje.

emutnyocev.jpg

Szolgálati közlemény: Elindult a Mutyimondó rovat új prémium szolgáltatása. Ha nem akarsz lemaradni egyetlen korrupciós hírről, pletykáról, érdekességről sem, és mindenkinél korábban akarod olvasni a Heti Mutyimondót, akkor iratkozz fel az email-hírlevelünkre.

Nem tudom, észrevettétek-e már, hogy most múlik csendesen az új "elmúltnyolcév", a kérdés csak az, hogy lesz-e egyszer bárki is, aki ezeknek az ügyeknek a végére jár, már persze azon kívül, hogy az atlatszo.hu megírja az összes mutyit.

Ez csak arról jutott eszembe, hogy a héten nyilvánosságra hozták a legfrissebb ügyészségi statisztikákat, amelyek szerint 2011-hez képest 12 százalékkal több korrupciós ügy volt tavaly, de persze sejthetjük, az ügyek nagy része az "elmúltnyolcév" botrányainak utóhatása. Mintha a hatóságok szerint fideszes korrupció nem nagyon lenne.

Pedig, tudjuk, hogy a Közgép visz szinte minden pályázatot, még majdnem azokat is, amikről először azt hisszük, nem: a legújabb az, hogy potom 32 milliárd forintért épít nekünk utat a cég. Viszont ennek is örülni kell, mert olcsóbb, mint eddig tervezték.  A hét infografikája megmutatja, mi mennyi valójában. Közben az is érdekes, hogy Nyerges cégét egy földbérlet mögött is sejtik.

Tudjuk azt is, hogy 360 milliárd forintért építenek a "köznek" gáztározókat, miközben az Orbán-kormány kiugrott egykori helyettes államtitkára szerint is teljesen feleslegesek, “egy forint is sok értük”. És ne felejtsük el a stadionépítési lázat 40 milliárdból, vagy a Normafára álmodott sícentrumot nem csekély erdőirtás árán, újabb 5 milliárdért, vagy 15 milliárdból egy új vidámparkot. Vajon kinek üzlet ezeket a tározókat, stadionokat, sícentrumokat, vidámparkokat megépíteni? A sikerpropaganda szerint épül-szépül az ország, de tényleg azt lehet-e látni, ami a plakátokon van? Tényleg sikeres az ország?

Az egész rendben is volna, ha átláthatóan zajlanának ezek a beruházások, ha látnánk, mire megy el a rengeteg közpénz. De pont az ellenkezője történik, amíg lehet, titkolják az adatokat, mert ezekből pontosan látszik, hogy - és akkor lassan mondom, hogy mindenki megértse - az egész ország egy rohadt nagy túlszámlázás.

Az MTVA pont ennek a remek példája.  A jogerős bírósági ítéletnek fittyet hányva, csak rendőrségi feljelentésre adták végül ki az atlatszo.hu által kért közérdekű adatokat, egy bukott sorozat, a Marslakók anyagát. Most, nyilvános minden, amit megkapott a szerkesztőség. Lehet az adathalmazban szemezgetni, és tisztán látszik, hogy túlszámlázásgyanús az egész. A botrány egyébként már akkora, hogy a jobboldali sajtóban is kénytelenek voltak megemlíteni. Csak ide másolnám, amit valaki mondott nekem a különböző filmes, tévés forgatások trükkjeiről, illetve arról, hogyan lehet kilopni a lovettát, általában: "A számlák között van olyan is, ami mögött nincs tényleges szolgáltatás, és hogy melyik ez, csak ők tudhatják. A másik, hogy a cég kiad egy számlát, átutalják a pénzt és visszadja a pénzt borítékban."

A titkolózásra rengeteg példa van, évekig kell küzdeni, bíróságra menni olyan adatokért, amik az adófizetőkre tartoznának. Vajon mi titkolnivalója van egy velencei beruházásnak, amely zéró adatot közöl magáról, miközben több, mint 2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyel el? (Ha régen röhögtél közadatigénylést olvasgatva, kattints! Tarlós István és Kuka Manó egy lapon.) Csoda ezek után, hogy a fél ország áfát csal? Egy friss felmérés szerint a nemzeti össztermék 3,7 százalékát is elérheti a be nem fizetett áfa Magyarországon, és csekély vigasz, hogy másutt se jobb a helyzet.

Félnek tehát az elvtársak a nyilvánosságtól, mert ez a legnagyobb ellenségük. Nem véletlenül próbálták és próbálják a trafikmutyiban is eltüntetni a nyomokat, nem kiadni a nyertes szerződéseket és szétszórni a vesztes pályázatokat. Ebben az ügyben az újdonság az, hogy egy facebookos szócsatából újabb részletek derültek ki a szekszárdi üggyel kapcsolatban, miközben azt lehet látni, hogy nem megy jól a bolt a szétosztott üzletek egy jelentős részében. Az csak egy dolog, hogy Palcsó Tomi is kénytelen volt bezárni az egyik trafikját, maradt neki még négy. A statisztikák is azt igazolják, hogy három üzletből csak egy hoz pénzt.

Lenne mit nyomozni a foglyul ejtett állam szekcióban is, mondjuk úgy nehéz, hogy az ügyészség is benne van a rendszerben. Habár a médiahatóságnál lecsaptak, az Ostrom utcai épületben John Le Carré kémregény-munkásságát megszégyenítő események történtek, de az egész inkább tűnik a maffiaállamon belüli leszámolásnak, mint igazságszolgáltatásnak. A most kinevezett új elnökhelyettes ugyanis régi ismerős: egyrészt tudjuk, hogy Németh Lászlóné embere, aki meg Simicska embere (tehát jól illik majd Simicska elnökké avanzsált sajtójogásza mellé a hatóságnál), másrészt tavaly az atlatszo.hu derítette ki, hogy egyszerre két helyről is húzott javadalmazást, pedig ezt törvény tiltja. (Itt van még a Mérték jelentése arról, hogy hogyan rajzolja át a hatóság a helyi médiapiacokat, avagy Mária országa.)

És ide szabadult ki az "elmúltnyolcév" időutasa, Zuschlag János, aki sietve távozott a kecskeméti börtönből, miután letöltötte a büntetését. Túrógombócot kért rögtön, mi mást. Ő volt az egyik ifjúszocialista, aki fiktív ifjúsági szervezeteken keresztül lapátolt ki milliókat. Aki esetleg nem emlékszik az ügyre, itt utána olvashat. Ahogyan Tóta W. a héten megírta, tetszeni fog neki a rendszer, itt simán megúszta volna, avagy hány Zuschlag a Marslakók?

Míg egyébként ő börtönben volt, felment a strómanok ára. Itt egy remek cikk a stróman iparágról, stróman típusokkal és egyéb érdekességekkel.

Szóval nagy kérdés, mi lesz ezekkel az ügyekkel, mert a jelek szerint az ügyészségnek és a rendőrségnek ezek nem számítanak korrupciós kérdésnek. Ők elfoglalják magukat azzal, hogy rászállnak az ügyeket feltáró újságírókra, most éppen az Index egyik munkatársára.

További érdekes olvasnivalók itthonról és külföldről:

Miközben az atlatszo.hu pénzt gyűjt egy olyan szájtra, ami a korrupció árának alakulását követi, megtudhattuk, hogy minden magyar 100 forintot biztosan ér, legalábbis a Fidesz szerint. Kiderült, hogy a párt önkéntesei ennyivel jutalmazták azokat, akik aláírták a rezsicsökkentést támogató íveket. A párt szerint helyi akcióról volt szó, központilag nem volt ilyen utasítás. Tehát, még az is lehet, hogy kevesebbet ér egy magyar aláírás. Viszont az biztos, hogy húsz eurónál többet ér a magyar adóellenőr: egy török kamionos ennyivel akarta megvesztegetni a NAV munkatársait, de ebből botrány lett. A rendőrök viszont nem szívbajosak, ők kérnek, ha kell.

Oligarcháink a héten a Balkánnal voltak elfoglalva. A volt horvát miniszterelnököt hivatali visszaéléssel vádolják, pedig egy másik perben 10 évre elítélték korrupció miatt. Ugyanebben az ügyben a Mol-vezért még mindig foggal-körömmel védik a magyar hatóságok, pedig egyszer el kell mennie egy kihallgatásra. Hernádi félelmében nem utazott el a héten Zágrábba egy egyeztetésre, túl forró a talaj számára arrafelé. Csányi Sándor ment helyette a MOL-INA jövőjéről tárgyalni. Az OTP-vezérnek a tárgyalás után rögtön a rendőrségre kellett sietnie, mert a hatóságok csalárd eljárást gyanítanak egy évekkel korábbi részvényügylet mögött. Ezzel egyidőben egy montenegrói oligarcha az OTP-t támadja.

Te is szeretnél úgy önkormányzati telket venni mélyen áron alul, hogy közben az önkormányzat ad pénz a telek megtisztítására is? Bajára kell költöznöd.

Jókedvű fotózkodással kezdődött a bundaper, négy évnyi nyomozás után. A vád ismertetése után rögtön el is napolták az eljárást.

Kiderült, hogy a Századvégnek összesen egy civil támogatója van, de az illető egyszázalékos adófelajánlása 933 ezer forintos átutalást jelentett. Ez 620 millió forintos éves jövedelmet sejtet.

Elutasították a Kétfarkú Kutyapárt bejegyzési kérelmét, mert a bíróság szerint megtévesztő az elnevezés. Mert a Fiatal Demokraták nem megtévesztő? Különös hangsúllyal mondom a demokraták szót. Khm.

De kicsoda Kósa Eszter, aki ugyan 28-dik lett a műkorcsolyaversenyen, mégis bekerült az újságba? És milyen traktor áll az Orbán-lány háta mögött az esküvői fotón?

A szlovák parlamentben sörivással, a magyarban pornónézéssel megy a törvénygyár: Pozsonyban több, mint 100 sörösüveget találtak a parlamenti kukákban, Budapesten pedig nem hajlandóak elárulni, mennyi pornóoldalt töltenek le a magyar honatyák. Ez titok. Londonban persze nem.

Szélerőművet akartak építeni, polgármestert és alpolgármestert akartak az engedélyért megvesztegetni Fejér megyében. Nem, nem fideszes polgármester volt, annyira azért nem kemény az ügyészség. Függetleneket kaptak el.

Kínában véget ért Bo Xilai, egykori pártvezető korrupcós kirakatpere. Életfogytiglant kapott, ahogyan várható volt. A Danone élelmiszeripari óriás szóvivőjét megdöbbentette, hogy egy kínai tévétársaság szerint állítólag szülészeti osztályok alkalmazottait fizették le a cég képviselői, hogy az újszülötteknek a cég tápszereit adják. Vizsgálat lesz. Ugyanígy a svájci gyógyszercég, a Novartis is vizsgálódik Kínában egy másik korrupciós vád ügyében.

Egy fogva tartott vatikáni hivatalnok titkos banki műveletekről köpött az olasz ügyészek előtt.

Egy jó háttér a bolgár események megértéséhez.

Romba dönti-e Venezuelát a korrupció?

Egy nemzetközi felmérés szerint a női politikusok kevésbé korruptak. Mondjuk Magyarország kimaradt a kutatásból.

Itt van egy jó kis külföldi cikk arról, hogyan lehet korrumpálni anélkül, hogy ki kellene nyitni a pénztárcát. Ahogy elnézem, Magyarország jóval innovatívabb ezen a téren, pedig a Nokiás-dobozt meg sem említik.

Szingapúrban 14 embert kapcsoltak le a nemzetközi sportfogadási csalások ügyében, állítólag köztük van a fogadási maffia főnöke is. A linken további olvasnivaló is van a magyar ügyek nyomozásával kapcsolatban is. Itt meg egy angol nyelvű írás ugyanerről.

A Siemens első embere arról mesélt a Guardiannek, hogy az évekkel ezelőtti korrupciós botrány után, hogyan próbálnak tiszta viszonyokat teremteni a cégnél.

Regényes festményhamisítási ügyben vallotta magát bűnösnek egy amerikai műkereskedő, aki szakértők és vásárlók tucatjait csapta be éveken keresztül.

A világ legnagyobb bitcoin tőzsdéje 10 millió dollárral lett szegényebb: 5 milliót amerikai szövetségi ügynökök foglaltak le, 5 milliónak pedig egy jogi vita miatt kellett búcsút inteni.

Gigantikus, félmilliárd eurós bírságot kell fizetnie Berlusconi volt olasz miniszterelnök cégének egy évekkel ezelőtti korrupt cégfelvásárlás miatt.

Kanada januártól új pénzmosásellenes szabályokat vezet be. (Blaney McMurtry LLP)

Izrael a pénzmosás elleni küzdelem jegyében korlátozná a készpénzforgalmat. (Globes)

A lengyel gazdák csalnak az uniós támogatásokkal, micsoda meglepetés.

Mong Attila

süti beállítások módosítása