Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A földpályázatokkal is ügyvédek járnak jól

Augusztus elején jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy újabb 100 ezer hektár, a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő állami földre hirdetnek haszonbérleti pályázatot családi gazdaságok részére. Ami azt jelenti, hogy ismét érdemes lesz figyelni a nyertesek névsorát. A folyamatban lévő pályáztatás többmilliós hasznot hoz néhány ügyvédi irodának.

nemzetiparkok.jpg

Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára augusztus elején jelentette be, hogy újabb 100 ezer hektár, a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe, így a májusi 40 ezer hektár után ezzel 140 ezerre emelkedik a "Földet a gazdáknak" program keretében haszonbérletbe vehető, nemzeti parki vagyonkezelésben lévő terület nagysága. A birtokméretekkel kapcsolatban elmondta: szántóterületek esetében 25-30 hektár az átlag, legelők esetében 65-70. Az NFA a tervek szerint év végéig elbírálja és meg is köti a 20 évre szóló szerződéseket.- mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

A korábbi földpályázati eredmények miatt gyanakodva figyelt pályázat szép hasznot hozott egyes ügyvédi irodáknak. A kiszervezett tucatfeladatokat elvileg a nemzeti parkok alkalmazásában álló köztisztviselő jogászoknak is el kellene tudniuk látni, egyik sem speciális tudást igénylő különleges ügy, amelyre indokolt lenne külön szerződést kötni egy külsős ügyvédi irodával. A kiszervezést talán a pályázatok nagy száma indokolta, ami sok kicsi sokra megy alapon szép hasznot hozott a megbízott ügyvédeknek.

A Bükki Nemzeti Park honlapján megtalálható, 5 millió forint feletti szerződések listájában szerepel a Miskolcra bejegyzett Szinay Ügyvédi Iroda nettó 11,7 millió forintos, "földhaszonbérleti szerződések nyilvános pályáztatásához jogi tanácsadás" tárgyú,  2013. május 13-án aláírt, határozatlan időre szóló megbízása.

A Hortobágyi Nemzeti Park honlapján megtalálható, 5 millió forint feletti szerződések listájában is szerepel a miskolci Szinay Ügyvédi Iroda: 2013. június 7-én szerződtek vele határozatlan időre, a szerződés tárgya "Haszonbérleti pályáztatási eljárás során jogi tanácsadási tevékenység", és 2013-ra becsült értéke 63,7 millió forint.

A KiMitTud-rendszeren keresztül kikértük mindkét szerződést. Feltűnően hasonlítanak egymásra, szinte szóról-szóra megegyezik a szövegük, minden bizonnyal az ügyvédi iroda készítette mindkettőt. A szerződéses összegek is megegyeznek: a megbízási díj 1-100 birtoktestig 98 ezer Ft+ ÁFA, 101-300 birtoktestig 70 ezer + ÁFA, 301 birtoktest felett pedig 50 ezer + ÁFA. A díjak részösszegekből állnak össze, úgy mint pályázati felhívás összeállítása, bontási eljárás lefolytatása, jogi támogatás nyújtása a bírálat során, haszonbérleti szerződés jogi ellenjegyzése. Az árak nem magasak, a piaci árak alatt vannak, de a nagy tömegű munkára vélhetően adott volumenkedvezményt figyelembe véve reálisnak mondhatók.

szinay.jpgDr. Szinay Attila Miskolcon született 1974. április 2-án. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1997-ben, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen európai jogi szakjogászként végzett 2002-ben. Az egyetem elvégzése után ügyvédjelöltként dolgozott, majd saját ügyvédi irodát nyitott. 1994-ben és 1998-ban a miskolci önkormányzat külsős bizottsági tagja lett, 2002-től önkormányzati képviselő. 2006-ban újraválasztották, majd a városi képviselő-testület Fidesz-frakcióvezetője lett.


"Gyermekként azt tanultam meg, hogy érdeklődni kell a világ dolgai iránt – mondja dr. Szinay Attila. – Miután a jogi pályán sokan vagyunk, akik közel azonos szakmai felkészültséggel rendelkezünk, az ügyvédi tevékenységben elsősorban a beleérző képességnek van nagy szerepe, az ügyfelekkel való kapcsolattartást mindenkinek magának kell megtanulnia."

Szinay 2010-ben nem indult a választásokon, de nem távolodott el a miskolci önkormányzattól, a jogi képviselője lett. A város 2010. november 02-án leszerződött az ügyvédi irodájával havi nettó 440.000 Ft-ért "Ügyvédi/jogi tanácsadói feladatkörbe tartozó feladatok teljes ellátása" tárggyal. A miskolci jegyző egy 2013. áprilisi adatszolgáltatása szerint ez a megállapodás még 2011-ben is élt.

Szintén a KiMitTud-rendszeren keresztül közadatigénylésekben kértük ki a többi, az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság, a Kiskunsági, a Körös-Maros, és az Őrségi Nemzeti Park nettó 1 millió forint feletti szerződéseinek listáját. Közülük is többen kötöttek a Bükkihez és a Hortobágyihoz hasonló szerződést.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2013. április 29-én bízta meg a dr. Fazekas Róbert Ügyvédi Irodát a haszonbérleti pályázatok lebonyolításával szerződés szerinti, ismeretlen összegért; a Duna-Ipoly Nemzeti Park pedig 2013. május 6-án szerződött szintén vele, ugyanerre, 3,8 millió forintért.

A Kiskunsági Nemzeti Park 2013. április 23-án bízta meg a Dr. Kovács P. Zoltán Ügyvédi Irodát a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos feladatok ellátásával bruttó 40 millió forintért. A Körös-Maros Nemzeti Park 2013. március 9-én kötött szerződést szintén a Dr. Kovács P. Zoltán Ügyvédi Irodával szintén a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos munkára 17,4 millió keretösszegben, és ugyanezen a napon szerződések ellenjegyzésére 2,3 millió forint keretösszegben. ( Az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról. Az új kamara a törvény alapján 2013. március 28-án, az országos kamarai választásokat követően alakult meg, országos tisztségviselői között pedig az ellenőrző bizottság tagjaként szerepel Dr. Kovács P. Zoltán, aki vélhetően azonos az ügyvéddel.)

kép: nava.hu

 

süti beállítások módosítása