Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: Így rejtőzhetett el Osama bin Laden Pakisztánban

Az Al Jazeera négy részből álló videósorozata azt a vizsgálati jegyzőkönyvet dolgozza fel, amelyet a pakisztáni vezetés készíttetett, hogy megtudják, mégis hogyan élhetett Abbottabad városában a nyugati világ első számú közellensége, az Al Kaida feje, a szeptember 11-i terrortámadások "megrendelője", Osama bin Laden.

A titkos dokumentum, amelyet kiszivárogtatás nyomán kapott meg és egy hónapja hozott nyilvánosságra az Al Jazeera, súlyos inkompetenciát és hibák sorozatát kéri számon az ország hatóságain, ugyanakkor gyilkossággal vádolja az amerikai felet.

A dokumentum elkészítésére létrehozott Abbottabad Bizottság 336 oldalas jelentése szerint a pakisztáni hatóságok hivatalosan nem tudtak arról, hogy a terroristavezér az Afganisztánhoz közeli városban tartózkodik. A 201 tanú, köztük a bin Laden család tagjainak meghallgatásával készült anyag rendellenességek sorozatát mutatja ki. Így például azt, hogy a katonaság munkájával semmilyen kapcsolatban nem álló védelmi miniszter is csak a másnapi  hírekből értesült az akcióról, vagy hogy a helyi rendőrség és egyéb hivatalok még egy földrengés utáni helyreállítás során sem vettek észre semmilyen rendelleneset a bin Laden rejtekhelyen, ami egyébként egy három emeletes ház volt egy katonák által is sűrűn lakott városban. A 2011 május elsején történt titkos amerikai helikopteres behatolásról ráadásul csak akkor értesült a hadsereg, amikor a velük elvileg szövetséges katonák már az országon kívül repültek az Al Kaida vezér holttestével.

A Pakisztánban a hírek szerint a kiszivárogtatott dokumentum megjelenése után letiltott tévécsatorna által megszólaltatott szakértő szerint az intézményi struktúra hiányosságai mellett természetesen a korrupció is segíthette az olajsejk dolgát, aki testvéreinek is fizetett az őrzéséért. A jelentésből kiemelt egyik idézet szerint egy amerikai titkosszolgálati dolgozó egyszer így torkollta le a pakisztáni titkosszolgálat vezetőjét: "olyan olcsók vagytok, hogy bármikor megveszünk titeket egy vízummal, vagy egy vacsorával".

Az Al Jazeera oldalán megtalálható jelentésből olyan részletek is kiderülnek, minthogy Osama egy cowboykalap viselésével próbálta elkerülni, hogy légifelvételekkel azonosíthassák, vagy hogy egy rendőrségi ellenőrzés során autójával félreállított terroristavezért a járőröző rendőr nem ismerte fel.

süti beállítások módosítása