Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Az NFÜ július 31-től jobban teljesít

Már csak néhányat kell aludnunk, és az iskolaigazgatók kinevezéséről szóló személyi döntések, a katasztrófavédelem egyes operatív intézkedései, és ki tudja még hány száz egyéb, végrehajtási szintű feladat után az uniós források elosztásának ügye is közvetlenül a legfelsőbb vezetőhöz lesz becsatornázva. Szegény Németh Lászlónénak meg marad a csutkára lerágott fejlesztési minisztérium.

nfu.jpg

Pedig az NFÜ tényleg nem teljesített rosszul tavaly, és a tervek szerint idén is rekordot dönt az uniós pénzek lehívása: 1550 milliárd forint (és a hozzá tartozó 250 milliárd forint önrész) kerül be a magyar gazdaságba az Új Széchenyi Terv logója alatt. Ennek ellenére a kormány az év elején az intézményrendszer átalakításáról döntött, babrált megint egy kicsit a pályázati rendszeren, tovább szűkítette a külső kontrollt, majd április végén közös megegyezéssel kirúgta az NFÜ elnökét. A miniszterelnöknek jól láthatóan vesszőparipája az NFÜ hatékonysága: folyamatos kritika, ugyanakkor inkább kommunikációs jellegű aktivitás, mintsem tényleges hatékonyságnövelő lépések kísérték Orbán részéről az ügynökség működésének elmúlt három évét.

Az Orbán-kormány megalakulása után szinte azonnal kirúgták a fejlesztési ügynökség éléről Vági Mártont, és Petykó Zoltánt ültették a helyére. Petykó egyenesen a Közgép felügyelőbizottságából érkezett az NFÜ élére – előtte négy évig Nyerges Zsolttal együtt vezette a nagy földpályázat-nyertes Mezort Zrt-t -, de nyilván nem csak az ő érdeme a Simicska-Nyerges- birodalom példátlan győzelmi sorozata a közbeszerzéseken.

Petykó kinevezése után egy ideig jelentős szervezeti, eljárásrendbeli változások nem történtek, és rövid ideig tartotta is magát a meggyőződés, hogy az uniós fejlesztési pénzek kihelyezéséhez értő szakembereket a helyükön hagyják. Nem így lett, és a brüsszeli sopánkodók is hiába figyelmeztettek a vezetői garnitúra teljes cseréjének veszélyeire. A beígért egyszerűsítések és könnyítések is a söralátét méretű adóbevallás sorsára jutottak, és a 2010-es év egyértelmű mélypont lett a források lehívása szempontjából. A 2011-es stagnálás után javult az intézmény hatékonysága, és a tavalyi év – legalábbis a lehívott források nagysága szempontjából – kifejezetten sikeres lett: több mint ezer milliárd forintot tudott kifizetni az ügynökség. Ami azonban egyszer kommunista disznóól volt, abból nem egykönnyen lehet „az emberi elme számára fölfogható módon működő új rendszert” létrehozni.

Jelentős szervezeti átalakítások viszont most sem lesznek. A módosításokat tartalmazó néhány mondatos kormányrendelet lényegében azt jelenti be, hogy július 31-től az Ügynökség a fejlesztéspolitikáért felelős miniszter (Némethné) irányítása alatt működő központi hivatalból a miniszterelnök (Orbán) irányítása alatt működő központi hivatallá változik, és a miniszterelnök az Ügynökség irányítását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár (Lázár János) útján látja el. Úgy látszik, Orbán szerint nem hozott elég eredményt a fejlesztéspolitikai koordinációnak a Miniszterelnökségbe történő beemelése, a  Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság tavaly nyári megalakítása – magát az NFÜ-t akarta, közvetlen irányítást az intézmény felett. Hogy ennek mi a célja, azt egyelőre nem tudhatjuk: a kedvenc hazai burzsuázia e lépés nélkül is lassan szürreális mértékben jut uniós forrásokból származó közpénzekhez. Legutóbb például egy 17,5 milliárdra becsült tendert vitt el a Magyar Aszfalt – Közgép-konzorcium legjobb ajánlata – 30 milliárdért.

Inkább csak érdekesség, de mégiscsak kérdés, mi marad ezek után Németh Lászlóné minisztériumából? A fejlesztési miniszter pályafutása párját ritkító megaláztatássorozattal kezdődött, majd következett a Nyerges-család tagjának tanácsadói kinevezése, és a villámkarrier a mostani kínos végjátékkal látszik befejeződni. Kérdés az is, mit nem csinált a miniszter asszony elég jól ahhoz, hogy Orbán Viktor ne tudná jobban csinálni? Meg az is, mit fog ő és minisztériuma a továbbiakban fejleszteni, hiszen a hazai állami fejlesztések 97 százaléka uniós forrásból valósul meg. Magyarország mindenesetre ebben is sajátosan teljesít jól: az ezermilliárdos nagyságrendű fejlesztési pénzek fölött diszponáló Miniszterelnökség mellett lesz egy sajátos kis fiókszervezet államtitkárokkal, főelőadókkal, egyebekkel, ami évi mintegy harminc-ötven milliárddal fog gurigázni: úgy hívják, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

süti beállítások módosítása