Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nem mondja meg a Fidesz, mégis milyen kárt okoztak a székházfoglalók

Március 7-én több tucatnyian bemásztak a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarára, ahol a 4. alkotmánymódosítás ellen tiltakoztak. A többek közt a hallgatói szerződések elvét, a választási szabályok újraírását, a hajléktalanság kriminalizációját és számos, a család fogalmát szerintük diszkriminatívan meghatározó, korábban az AB által elutasított rendelkezést és az Alkotmánybíróság jogkörének csökkentését alaptörvénybe foglaló pontokról később a kormánytöbbség igennel szavazott a Parlamentben.

A-demokracia-vedoi-hir24.jpg

Tüntetők és őrökfotó: Hír24

Az "alkotmányt, demokráciát, jogállamot" követelő tüntetőket előbb a Békemenetet szervező Bencsik András helyszínre érkező hívei fenyegették többek közt sósavval leöntéssel, de az ellentüntetők és az ellenzéki támogatók között komolyabb összetűzés nem történt, bár volt olyan székházfoglaló, akit egy ott dolgozó tökön rúgott. Mint kiderült, a Fidesz székházának védelmére érkező, önmagukat nem igazoló "biztonsági őröket" egy korábban gyilkosságért börtönben ült férfi, a Fradi biztonsági vezetője dirigálta,  majd a Fradi-elnök Kubatov Gábor pártőrséget is szervezett esetleges későbbi akciók megakadályozására. A tüntetőket először vaníliás karikával jobb belátásra bírni próbáló Selmeczi Gabriella később már úgy nyilatkozott, hogy nagyon félt a többnyire fiatalokból álló jogállamisták között. Az vaníliás karikákat követően a Fidesz más tempóra kapcsolt: garázdaság miatt tett feljelentést, mely ügyben a BRFK-n folyik nyomozás a székházfoglalók ellen. Selmeczi úgy nyilatkozott, hogy "a betörők fékmilliós kárt okoztak".

A székháznál úgy hallottuk, hogy mindösszesen egy ablak tört be az épület udvari bejáratánál és a székházfoglalók szerint ez is egy ott dolgozó lökdösődése miatt történt. Mi viszont meghallgatnánk a másik oldalt is, így beadtunk egy közérdekű adatigénylést a Fideszhez, amiben a tüntetés alatt okozott károk elhárítására vonatkozó dokumentumokat kértük ki. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen kár esetében milyen cég, hány emberrel, milyen szerződés vagy megbízás alapján, mennyi pénzért látta el a kárelhárítási munkákat. Egy másik adatigénylés pedig a Fidesz székház őrzéséről szóló dokumentumokról érdeklődött. A kérdés hasonló volt: milyen cég, mennyiért dolgozik nekik, illetve kik voltak ott március 7-én a székháznál.

A Fidesz egyik adatigénylésre sem válaszolt, ráadásul az a kínos helyzet áll fent, hogy még be sem tudjuk perelni őket emiatt. Attól függetlenül ugyanis, hogy közpénzt kap a párt, hivatalosan nem látnak el közfeladatot. Így pusztán jóindulatukon múlna, hogy kiderüljön: Selmeczi Gabriella nem hazudott a félmilliós üvegezésről, nem kamuindokkal folyik BRFK-s eljárás az "erőszakos betörők" ellen. Selmecziék viszont nem törik magukat azon, hogy megvédjék az igazukat, a rendőrség pedig sorra hallgatja ki a tüntetőket.


(Javítás: Szabó "Szőke" Ferenc nem biztonsági vezető, hanem "szurkolói koordinátor" a Fradinál, infóink szerint büntetett előélete miatt kapta ezt a titulust, de munkája hasonló lehet.)

süti beállítások módosítása