Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: gyermekfeleségek

Egyes felmérések szerint 3-ból 1, mások alapján 7-ből 1 lánygyermeket kényszerítenek a fejlődő világban 18 éves kora előtt férjhez. Afrikai országok, a Közel- Kelet, Afganisztán és hasonlóan rossz helyek lánygyermekeinek házasságba kényszerítése legjellemzőbben a neveltetés költségeinek megspórolása, pénzügyileg megtérülő családi kötelékek létrehozása vagy adósságok törlesztése miatt történik. Utóbbi az afgán drogtermesztés és kereskedelem egyik jellemző "mellékhatása", de a szíriai polgárháború során egyre gyakoribbak a menekülttáborokban élő fiatal lányok elrablásáról szóló történetek is. Vannak ezen kívül egészen hihetetlennek tűnő okok is: több országban nem egyszerűen hagyomány a fiatalok kényszerházassága, hanem az AIDS gyógyítását várják szűzlányok megrontásától.

A lányok akár már hat éves korukban is a náluk jóval idősebb férjük szolgálatába kerülhetnek - és ide a házimunka mellett az "asszonyi kötelességek" is beleszámítanak. Mindannak ellenére, hogy a 18 év alatti házasodás a legtöbb országban tiltott és a gyermekházasságok száma is csökkenni kezdett, a következő évtizedben mintegy 100 millió lány kerülhet ilyen fiatal korban idősebb férfi mellé.

Heti videóposztunk ezúttal Stephanie Sinclair, a National Geographic fotósának fényképekből, interjúkból és videókból összeállított kisfilmjét mutatja be.

süti beállítások módosítása