Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Ajándék 1,8 millióért

A XII.kerületben nemrég felállították Borza Teréz porcelánművész és Kontur András szobrászművész Hajnal/Fény című szobrát, melyet a kerület ajándékba kapott az alkotóktól. A szobor a Nemzeti Kulturális Alap 700.000 forintos támogatásából készült el, felállításának 1 milliós költségét pedig az önkormányzat állta.

hajnalfény4.jpg

A hivatalos hír a fidesz.hu-n:

"Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelánművész és Kontur András szobrászművész Hajnal/Fény című szobrával gazdagodott a XII. kerületi Gesztenyés kert. A carrarai márványból és süttői mészkőből készült alkotást ajándékba kapták a hegyvidék polgárai a két művésztől. A szoboravatáson beszédet mondott Pokorni Zoltán polgármester.

A carrarai márványból és süttői mészkőből készült alkotást ajándékba kapták a hegyvidék polgárai a két művésztől. Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere a csütörtöki szoboravatáson tartott beszédében utalt arra, hogy Borza Teréz már a világ számos helyén, köztük Finnországban, Japánban, Brüsszelben és a Hegyvidék Galériában is tartott kiállítást, ám a művésznek ez az első kültéri szobra. Külön köszönetet mondott Kontur Andrásnak, amiért szolgálatkészen viszonyulva egy másik művész gondolataihoz és alkotásához segítette a mű megszületését. A polgármester közölte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból készült alkotásnak csupán a felállítási költségeit állta az önkormányzat. A Gesztenyés kertben magasodó alkotást a tervek szerint idővel éjszakára is megvilágítják.

Ezeknek a plasztikáknak az az óriási jelentőségük, hogy nem kívánják meg a nyelvtudást: a jó művészeti alkotás visszaszól, válaszol, ahogy ez a mű is közvetíti azt az üzenetet, amellyel az alkotó felruházta - méltatta a művet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke."

hajnalfény.jpg

A magyar művészet mai fura ura "a szobrot méltatva – és az alkotás címének alakulására is utalva – elmondta, hogy neki nem is egy, hanem mindjárt öt-hat cím is eszébe jut róla, mint például Kéz vagy Madár. „Éppen az mutatja az értékét, hogy a nézőkre bízható, ki mit lát benne, hiszen a szobrászműfaj műfaj gondolatébresztő, asszociációt keltő típusába tartozik” – fogalmazott. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkotás síkja egyfajta megállító határ is, mely a mesterséges és a természetes környezetet választja el egymástól, azaz a MOM–Larus szintet a park fáitól, füvétől, madaraitól."

hajnalfény2.jpg

 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján Borza Teréz nevére keresve egy 2011.március 25-i kollégiumi döntés kerül elő, mely szerint Fónagy István Ferencné és Borza Teréz 700.000 forint alkotói támogatást nyert el a Hajnal című köztéri alkotás elkészítéséhez.

A szobor felállításának költségeivel kapcsolatban pedig közadatigényléssel fordultam a XII.kerületi önkormányzathoz a KiMitTud-on keresztül. Szép rendben, a 15 napos határidőn belül megjött a válasz:

hajnalfény3.jpg

 

Ajándék 1,8 millióért. Ajándék is, meg nem is.

(fotók: hegyvidek.hu)

süti beállítások módosítása