Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Energiaitalt is vásárolt a TEK az árvízi keretből

A második TEK-es helyreigazítási perünkben megtudhattuk a terrorelhárítókat képviselő jogásztól, hogy voltaképpen az államszervezet demokratikus működését veszélyeztetjük azzal, hogy megkérdőjeleztük az árvízi többletpénzük elszámolását. Ettől még vesztettek.

tekbull.jpg

A felperes a már ismert érvekkel próbálta a bíróságot meggyőzni, hogy az Átlátszó egyes tények tendenciózus csoportosításával, illetve más tények elhallgatásával azt a hamis látszatot keltette, hogy a TEK jogtalanul vett igénybe költségvetési támogatást. ( „Mit hallgattak el?" – kérdezte többek között az eljáró bíró a felperes jogi képviselőjét. "Hiszen teljes terjedelemben közölték az önök levelét.” „Mi most nem erre szeretnénk a hangsúlyt fektetni” – hangzott a válasz.) Végül legnagyobb meglepetésünkre, annak ellenére, hogy a perben rajtunk volt a bizonyítási teher, a felperes becsatolta a költségekkel való tételes elszámolását tartalmazó dokumentumot – azt, aminek a nyilvánosságát eddig három adatigényléssel hiába próbáltuk elérni. Itt van tehát végre az elszámolás, amit annyira szerettünk volna látni (PDF).

A dokumentum tételesen közli a személyi és dologi kiadásokat az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Megtudhatjuk például, hogy a védekezés 8 napja alatt összesen másfél millióért vásároltak ruházati jellegű felszerelést a gátakon szolgálatot teljesítő 722 fős állománynak: 680 ezer forintért gumicsizmát, sőt gumiruhát is, 141 ezerért; 233 ezerért porálarcot, 418 ezerért kesztyűt. Közel félmillióba került a szúnyogok elleni védekezés: 435 ezer forintot számoltak el szúnyogriasztóra. A rossz higiénés körülmények között a fertőzések elkerülése érdekében 506 394 forintért szereztek be fertőtlenítő törlőkendőt a védekezés nyolc napja alatt. Mindenki emlékezhet, és ma is ellenőrizhető a híradásokból, hogy igazi nyári idő volt, magas UV A és UV B sugárzás fenyegette a védekezőket - ez indokolhatja a 46 ezer forint értékű naptejbeszerzést.

Az élelmezést is maga oldotta meg a TEK: az elszámolásban 3,7 millió forint szerepel hideg és meleg étkezésre. Ha a TEK saját létszámadataival számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy az egy terrorelhárító munkanapra jutó étkezési költség az árvíz idején hozzávetőleg 2350 forint volt. Ez az átlagos költségvetési intézményi normákhoz, vagy a többi résztvevőnek biztosított normához képest kicsit soknak tűnik, de némi magyarázatot adhat, hogy az elszámolás szerint egy alkalommal például a MOL-tól kellett szendvicset venni közel tízezer forintért; a benzinkúti árakkal számolva ebből talán harminc szendvics, ha kijött. És hát egy kommandós sem csak szendvicsen meg borjúpaprikáson él: az elszámolás egyik sora szerint 242 460 forint ment el „csokoládé szelet”-re.

A TEK elszámolásának legmeglepőbb sora szerint 3 millió forintért vásároltak energiaitalt, ami – a TEK saját létszámadataival számolva - azt jelenti, hogy minden egyes terrorelhárító minden áldott nap kétezer forint értékben fogyasztott energiaitalt. (Ez ebben a formában nem igaz, benéztük, magyarázat a cikk alatt - a szerk.) Összeadunk és osztunk, és az az eredmény, hogy az árvízi védekezésben az egy terrorelhárító munkanapra jutó rezsi (étkezés, ruházat, porálarc, naptej, csokiszelet, egyebek) 6445 forint volt.

Korábbi cikkeink a TEK árvízi elszámolásáról

Minden pontban - TEK vs. Átlátszó - 0:1

Itt a TEK válasza, a számok még mindig nem stimmelnek

Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?

Az első cikkünk címében azt kérdeztük, mennyiért pakol vajon homokzsákot egy terrorelhárító, ha sok terrorelhárító 122 millió forintért. Hosszú huzavona után most már van válaszunk a kérdésre, igaz, rögtön kettő is. Ha a TEK létszámadataival, 8 órás munkanappal és a TEK által megadott 3766 forintos átlag órabérrel számolunk, és az eredményhez hozzáadjuk a fent kiszámolt rezsit, akkor a válasz: naponta 38 573 forintért.

Ha viszont csak mechanikusan elosztjuk a 122 milliós elszámolt összes költséget a TEK által megadott 1576 teljesített munkanappal, akkor még csúnyább eredményt kapunk: így számolva naponta és személyenként 77 411 forintért pakolta a TEK a homokzsákot. Ez a szám valószínűtlenül soknak tűnik persze, de vegyük figyelembe, hogy a TEK listáján szerepel olyan árvízi hős, akinek 644 ezer forintot számoltak el túlszolgálatként erre a legfeljebb nyolc napra, de a 2-300 ezer forintos ligában is több tucatnyian vannak.

Az első perhez hasonlóan most is nyertünk első fokon: TEK vs. Átlátszó - 0 : 2

Update (2014. február 24.): Cikkünk megjelenése után a TEK az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: "A mai napon az Önök portálján „Hárommillióért vásárolt energiaitalt a TEK az árvíz idején” címmel megjelent írás állításaival szemben a TEK árvízi munkája során nem vásárolt 3 millió forintért energiaitalokat! Az Önök portálja által nyilvánosságra hozott elszámolásból is tisztán látható, hogy a lista 3. tételszáma alatt található bruttó 3.089.325 forint végösszegű számla (S2130888) – mint ahogy azt a feltüntetett számlaszám is igazolja – azonos a 19. tételszám alatt szereplő számlával. E számla alapján bruttó 3.020.205 forint értékben étel, míg bruttó 69.120 forint értékben energiaital beszerzése történt. Az energiaitalokra fordított kiadások helyes összege a 16-17. (13.727 Ft + 7.511 Ft), a 18. (a számla összegéből 15.281 Ft) és a 19. (69.120 Ft) sorok összeadásával mutatható ki. A Terrorelhárítási Központ az árvízi munkák idején tehát NEM 3 MILLIÓ forintért, hanem ÖSSZESEN 105.639 forint értékben vásárolt energiaitalt." Cikkünk címét ennek megfelelően módosítottuk.

 

süti beállítások módosítása