Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Jogosítvány minden áron

A Fizettem.hu-ra érkező bejelentések számottevő részét képezik az autóvezetői vizsgával kapcsolatos korrupciós esetek. A leírásokból kitűnik, hogy jogosítványt szerezni nagyon nehéz úgy, hogy valaki nem fizet kenőpénzt a vizsgabiztosnak és az oktatónak, és sokszor az sem számít, hogy a tanulóvezetőnek milyen a tudása.

1005025_580703585338494_1448055112_n.jpg

Mennyit ér meg neked, hogy átmenj?

A bejelentő vezetésoktatója a megadott 6 tanpályából mindössze háromra vitte el a tanulóvezetőt a kötelező 30 óra alatt, majd a tanfolyam végén megjegyezte, hogy szükség lenne még néhány órára, különben esélytelen a jogosítvány megszerzése. Vett 2 plusz órát, de az oktató még mindig nem volt elégedett. Végül a bejelentő a vizsga előtt rákérdezett, hogy akkor mégis mennyiért engednék át. Az oktató rábízta a döntést, a bejelentő 30 ezer forintot ajánlott fel, hogy abból 10 ezer forint legyen az oktatóé, 20 ezer pedig a vizsgabiztosé. Elsőre átment.

Fizettem is, meg nem is

A budapesti bejelentő lányát egy „olcsó” autós iskolába íratták be. Az oktatás széthúzva, nyögvenyelősen ment, ezért kerestek egy másik iskolát, ahol az egyik oktató ismerős volt. A szülők folyamatosan érdeklődtek a lány előrehaladásáról, úgy tűnt, minden rendben, mehet vizsgára. A vizsgán azonban megbukott, ezért újabb órákat vettek, de ismét megbukott. A lány megint akart órákat venni, de az oktatója azt mondta, hogy felesleges, tud vezetni, de addig nem fog átmenni a vizsgán, amíg meg nem keni az oktatót. A bejelentő mondta, hogy erről szó sem lehet, egy ideig azt is fontolgatta, hogy a rendőrséghez fordul. Végül az oktató bejelentette a lányt vizsgára, megkente a vizsgabiztost és sikerült a vizsga. A tanulóvezető szülei pedig 20 ezer forintot adtak neki, utólag, hogy ne tartozzanak a kenőpénz árával.

Tiszta lelkiismerettel

A bejelentőt a járművezetői vizsgán addig nem akarták átengedni, amíg nem ad borítékban 10 ezer forintot. Mivel elmondása szerint elvből nem járul hozzá a korrupcióhoz, addig vizsgázott, ameddig nem kapott olyan vizsgabiztost, aki kenőpénz nélkül is átengedte. Így ugyan drágább lett, de legalább tiszta maradt a lelkiismerete. A „hibátlan” vizsgával már kénytelen voltak átengedni, de azért viccesen hozzáfűzték, hogy ne vezessen forgalomban. A bejelentőnek azóta sem volt közlekedési balesete, a munkájához kellett a jogosítvány.

Terror

A forgalmi vizsgáját akarta még 2000-ben letenni a bejelentő, akinek – elmondása szerint – az oktatója „fizikai és lelki terrort” alkalmazott.  A vizsga közeledtével az oktató közölte, hogy csak akkor mehet át a vizsgán a bejelentő, ha ad neki 100 ezer forintot és aláír egy papírt, hogy két évig nem vezet egyedül. Ne fizetett, be sem jelentkezett a forgalmi vizsgára. Hat évvel később lett csak jogsija, mert az oktatója elhitette vele, hogy csak akkor lesz jogosítványa, ha valakit megken. Azóta napi szinten vezet, balesete még nem volt.

Kenőpénzzel olcsóbb

Négyszer buktatták meg a bejelentőt a forgalmi vizsgán, elmondása szerint ebből kétszer jogosan, kétszer pedig olyan indokokkal, hogy „nem érezte magát biztonságban” vagy „túl közel ment egy biciklishez”. Az oktatója finoman célzott rá, hogy ha nem fizet kenőpénz, akkor csak rosszabbul jár, mert újra órákat kell vennie és újra vizsgadíjat kell fizetnie. Illetve azt is elmondta, hogy csak azért bukott meg, mert nem fizette le a vizsgabiztost. Végül 25 ezer forintot kért, ebből 10 ezer forint ment a vizsgabiztosnak és 15 ezer forintot maga az oktató tett zsebre.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása