Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nemzetbiztonsági kérdés a józsefvárosi arcfelismerő kamera

Világszínvonalú, de meg nem nevezhető arcfelismerő szoftvert fognak használni a józsefvárosiak megfigyelésére, az önkormányzat a kamerák telepítését a közbiztonsággal, közrenddel, sőt a  nemzetbiztonsággal indokolja: az önkormányzat csak a kamerákat veszi meg, a rendszert a nemzetbiztonsági szakszolgálat üzemelteti majd. Ezért a felhasznált technológia titok, nem közérdekű adat - válaszolták az adatigénylésünkre.jozsefvaros.png

A VIII. kerület márciusban jelentette be, hogy 250 millió forintból 70 arcfelismerő kamerát telepítenek Józsefvárosban. A bejelentést felhívással együtt tették közzé, a kiírás még él, április 30-ig lehet javaslatot tenni arra, hol szeretnék az ottlakók megfigyeltetni magukat.

A rendszer működésével, a kihelyezéssel és az arcfelismerő szoftverek használatának indokoltságával kapcsolatos közérdekű adatigénylésre tegnap küldte meg a Józsefvárosi Önkormányzat a választ. 

A nemzetbiztonsági feladatellátáshoz kapcsolódó rendszerek technikai adatai nem nyilvános közérdekű adatok, ezért azok nyilvánosságra hozása nem lehetséges és felelős eljárás esetén nem is célszerű. Ezzel kapcsolatban indokolt arra is kitérni, hogy az Önkormányzat mindössze a komplex rendszer kameráit vásárolja meg speciális beszerzés keretében. A rendszer többi része nem ezen beszerzés keretében kerül kiépítésre és nem lesz önkormányzati vagyon.

Az önkormányzat a rendszer telepítését a közbiztonsággal, közrenddel és nemzetbiztonsággal indokolja. Az eredeti sajtóanyagban arra hivatkoztak, hogy az arcfelismerő rendszerek Londonban már sikeresen működnek. Most kiderült, ezt a Wikipédián olvasta az önkormányzat. A vonatkozó angol nyelvű cikket készségesen linkelik, az beszámoló kimaradt, hogy a megfigyelő kamerák telepítése valójában nem csökkenti a bünesetek számát, és a londoni rendőrség szerint a bűncselekmények mindössze 3%-át sikerült a felvételek segítségével megoldani. Az EU-ban Nagy-Britanniában van a legtöbb egy főre eső megfigyelő kamera, egy jelentés szerint pedig az erőszakos bűncselekmények száma is meghaladja a többi európai országét. A Wired 2010-ben feltette a kérdést, vajon tényleg nagyobb biztonságban vagyunk-e, ha növeljük a saját megfigyeltségünket.

Ha egyáltalán tudjuk, mivel figyelnek meg. Józsefváros válaszában először azt állítja, hogy az arcfelismerő rendszer működésével kapcsolatos technikai információk nem állnak, és nem is állhatnak az önkormányzat rendelkezésére. Majd a levél végén csak kiderül, hogy azt azért lehet tudni, hogy Magyarországon egyedülálló és világszínvonalú technológiáról van szó. Ha már nemzetbiztonsági kérdésekről és a speciális beszerzésekről beszélgetünk, a biztonságtechnológiákkal foglalkozó szakertők valószínűleg már ennyiből is meg tudják mondani, miről van szó. 

„A technológia megbízhatósága tekintetében utalni szeretnénk arra, hogy az arcfelismerő szoftverek mindenütt jelen vannak, ideértve az okostelefonokat vagy a Facebook közösségi oldalt. Ezeket aggály nélkül használják százmilliók a világ minden részén, így hazánkban is" – írja Józsefváros vezető jogtanácsosa. Azzal indokolni egy technológia megbízhatóságát, hogy sokan használják, még nem jelenti azt, hogy megbízható. Arról nem is beszélve, hogy a telepítéssel kapcsolatos szabályozásoknak és irányelveknek a nyilvánosság számára elérhetőnek kell lenniük, különösen, ha már az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a kerületi lakók javaslatait is figyelembe veszik. A közérdekű adatigénylésben feltett kérdéseink közül arra sem kaptunk választ, valójában ez milyen formában fog megtörténni.

Az illusztráció ennek a kapcsolódó EU-s tájékoztató anyagnak a felhasználásával készült

süti beállítások módosítása