Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Fideszes érdekcsoportok harca a közoktatási szoftverek piacán

Guller Zoltán miniszteri biztos korábbi cégét, a Commitment Zrt.-t tavaly nyáron kigolyózta az állam a közoktatásban elfoglalt piacvezető helyéről, mikor egy másik, ám szintén nem baloldali konzorciumtól vette meg az iskolákban használt adminisztrációs szoftver egy éves licencét. Most azonban vetélytársával szemben a Commitment nyerte el azt a közbeszerzést, amely hatással lesz a jövőbeni szoftverbeszerzésekre, így a cég talán végül újra helyzetbe kerül.

iar.jpg

"Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik." - olvasható a cég honlapján. Tavaly nyár óta az Educatio az iskolai adminisztrációs szoftverek felhasználását igyekszik megújítani és fejleszteni, vagyis igen, vannak problémák.

Az iskolaadminisztrációs szoftverek nagyon hasznos találmányok, képesek az adott intézmény dolgozóinak és tanulóinak összes adatát kezelni, és elektronikus naplóként is funkcionálnak, ahol a szülők is látják gyermekeik jegyeit, hiányzásait, beírásait. A iskolák korábban több akkreditált szoftver (pl. Arfomo, Főkir, Magiszter, Taninform) közül választhattak, és normatív támogatást kaphattak ezek beszerzéséhez (illetve saját forrásból vehettek nem akkreditált, ám igényeiknek esetleg jobban megfelelő szoftvert a piacon), a 2013/2014-es tanévben azonban megszűnt ez a pénzbeli hozzájárulás, helyette az állam egy darab ingyenesen használható rendszert tett elérhetővé az intézmények számára. Ezt a szoftvert, illetve egész pontosan annak egy éves licencét tavaly augusztusban vette meg az Educatio Nkft.-n keresztül az állam egy háromtagú konzorciumtól, egy 2009-ben kiírt, nettó kétmilliárd forint keretösszegű pályázat alapján. A konzorcium tagjai:
- FreeSoft Nyrt., melynek főrészvényese a Fidesz-közeliként számontartott CIG Pannónia Életbiztosító egyik alapító tagja, dr. Móricz Gábor
- a számítástechnika eszközök kereskedelmével foglalkozó Kventa Kft., amely rendszeresen részt vesz közbeszerzési kiírásokon, partnerei között volt több minisztérium, egyetem, önkormányzat, és az APEH, valamint a VPOP is
- MultiRáció Kft., melynek egyik alapítója és többségi tulajdonosa dr. Banai Miklós, aki az Átlátszó Oktatás szerint megegyezik azzal a Banai Miklós fizikussal, aki 2011-ben 2 millió forinttal támogatta a Fideszt

A nyertes konzorcium egyébként nem fektetett sok munkát a dologba, egyszerűen megvették a Magiszter szoftvert annak kifejlesztőjétől, az InfoTec Kft.-től. A szerződés értelmében bruttó 690 millió Ft-ot fizetett a nyerteseknek az Educatio a Magiszter iskolaadminisztrációs szoftver egy éves használati jogáért 6600 feladatellátási hely (3213 iskola, valamint ezek tagintézményei, a gyógypedagógiai intézmények, a köznevelési kollégiumok, illetve minden iskolafenntartó, tehát a tankerületek mellett egyházak és alapítványok) számára. Az EMMI szerint nem sok az 543 millió, mert például 2012-ben az akkreditált szoftverekre összesen 2,6 milliárdot költöttek - írták meg a HVG-nek. Azt azonban nem tette hozzá a minisztérium, hogy a 2,6 milliárdban nem csak a licenc volt benne, hanem a fenntartás, a fejlesztés, és a tanárok oktatása is, míg a Magiszter üzemeltetését az Educatio végzi, ami újabb közpénzköltést jelent a szoftverrel kapcsolatban.

A meglehetősen akadozva induló, sorozatos hibákat produkáló Magiszterre való átállást tanév közben, a téli szünetben kellett végrehajtaniuk az iskoláknak, ugyanis Sipos Imre köznevelési államtitkár december 20-án figyelmeztette az iskolákat, hogy a korábban használt szoftvereikből december 31-ig ki kell nyerniük minden adatot, és januárban feltölteni azokat a Magiszterbe. Az új szoftver használata egyelőre nem kötelező az iskolák számára, ha van rá pénzük, a Magiszter helyett használhatják továbbra is az általuk korábban (állami támogatással) megvásárolt és megszokott programot. Kivéve a közkedvelt Taninformot, mert annak tulajdonosa, a Commitment Zrt. 2013. december 31-vel felmondta a szerződést partnereivel, és arról tájékoztatta őket, hogy kivonul a piacról, ezirányú tevékenységét véglegesen megszünteti.

A Commitment szintén erősen Fidesz-közelinek mondható: 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárságán dolgozott, majd 2002-ig a Hallgatói Információs Központot vezette; a cég szakmai vezetője pedig Környei László, aki az első Fidesz-kormány idején Pokorni Zoltán oktatási miniszter helyettes államtitkára volt. A 2007-ig kft. formában működő vállalkozás hamar hatalmas forgalomra tett szert, 2006-ban már 1 milliárd 210 millió forintos árbevételük volt. Ebben jelentős szerepet játszott az, hogy - mint az Index megírta - sok fideszes vezetésű megyei, városi, kerületi önkormányzat a Commitmentnek szervezte ki a pedagógiai szakszolgálat működtetését. 2010-ben Guller Zoltán lemondott a cég vezetéséről, mert a második Orbán-kormányban is megbízást kapott: kabinetvezető lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztéspolitika Koordinációjáért felelős Államtitkárságán, 2012 óta pedig az Erzsébet-program miniszteri biztosa a KIM-ben. Utóda a Commitment Zrt. élén Ekler Gergely, aki 2005-2007 között a HÖOK elnöke volt. A Commitment-cégcsoport mára már teljesen lefedi az közoktatási piacot, és Ekler saját cégei is ezen a területen tevékenykednek. Szintén a Commitment fideszes kötődésére utal, hogy a CBA-val és a Magosszal közösen ez a cég alapította az Orbán Viktor főtanácsadójaként dolgozó Hegedűs Zsuzsa által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt, s ma is biztosítja az annak működéséhez szükséges feltételeket, bármit is jelentsen ez.

Épp emiatt az alapos fideszes beágyazottság miatt volt furcsa, hogy tavaly a Magiszter iskolai vagyis hivatalos nevén intézményi adminisztrációs rendszer (IAR) többi fölé emelésével a kormány alaposan alátett a Commitmentnek, de mivel a Magiszterrel nyertes konzorcium sem áll távol a Fidesztől, úgy tűnt, elvesztették a csatát egy másik érdekcsoport ellen, afféle kiszorítósdi történt. Viszont lehet, hogy a játszmának még nincs vége, ugyanis március elején megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, hogy az Educatio hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki "IAR igényspecifikáció és követelmény leírás elkészítése" címmel, a nyertes ajánlattevő pedig a Taninform Zrt. és tulajdonosa, az ezek szerint ezirányú tevékenységét mégsem megszüntető Commitment Zrt. lett, a nyílt közbeszerzési eljárás bruttó 25 milliós értékhatára alatt kicsivel lévő 24.657.050 forintos ajánlattal. Nagyon érdekes, hogy az Educatio ügyvezetőjének, dr. Kerékgyártó Sándornak - mint azt egy közérdekű adatkérésre kapott válaszként Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár írta az igénylőnek - korábban köze volt a Taninformhoz. Egyrészt Kerékgyártó az első Orbán-kormány idején az oktatási tárca főosztályvezetője volt, másrészt ő és Csörsz Attila, az Educatio gazdasági igazgatója voltak a tulajdonosai (közvetlenül, majd a Crontab Zrt.-n keresztül) a Top Net Trade Kft.-nek, amely információink szerint több projektben is a Commitment alvállalkozója volt.

Az Educatio és a Taninform-Commitment kettős között létrejött szerződés is meglehetősen figyelemreméltó, ugyanis eszerint a nyerteseknek 3 feladata van az IAR-hoz, vagyis logikusan az egyetlen, államilag támogatott Magiszterhez kapcsolódóan: javaslattétel a továbbfejlesztési tanulmány elkészítésének módjára, igényfelmérés készítése, végleges követelményspecifikáció kialakítása. Tehát tavaly nyáron közel 700 millióért megvette az állam az iskolák részére egy szoftver egy éves licencét, de az intézmények csak januártól használják azt, és február közepén megbízta az állam az általa korábban a közoktatási piacról kiszorított konkurens szoftvergyártót, hogy mérje fel az intézmények igényeit a szoftverrel kapcsolatban, valamint alakítsa ki a végleges követelményspecifikációit a rendszernek. Teljesen logikusnak tűnik az egész.

Mivel a közbeszerzésen a Taninform-Commitment duóval szemben indult, ám vesztett a Netkir Zrt., melynek tulajdonosai Sikala János és Jánosné, a Magisztert kifejlesztő InfoTec Kft. tulajdonosai, a Commitment által most kidolgozott specifikáció pedig minden bizonnyal befolyásolni fogja a közoktatásban használt IAR jövőjét, hamarosan pedig ki kell írni az újabb tendert, hogy az iskolák ősztől, a Magiszter egy éves licencének lejárta után is használhassanak IAR-t, könnyen lehet, hogy (vissza)fordul a kocka, és újra a Commitment lesz az uralkodó a piacon, a tanárok pedig ősszel visszatöltögetik majd a korábban megszokott Taninformba az adatokat.

süti beállítások módosítása