Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Olimpiai jutalmak: Simicskó arról tájékozódik, amit fél éve maga írt alá

Simicskó István sportért felelős államtitkár közleményben tudatta: tájékozódik az olimpiai jutalmak kifizetésével kapcsolatban – miután az Átlátszó nagy nehezen kiperelte, és így végre nyilvánosságra került, hogy pontosan ki és mennyit kapott. Csakhogy az elszámolást ő maga fogadta el 2013 júliusában.

simicsko.jpg

Most, hogy az Átlátszó majd’ egy éves huzavona után nyilvánosságra hozta, hogy ki és mennyi jutalmat kapott a 2012-es londoni olimpia nyomán, Simicskó István sportért felelős államtitkár is tájékozódni kezdett az MTI-OS-nek csütörtök este eljuttatott közleménye szerint. A gond – ahogy azt az Index részletesen is megírta – nem a sportolók, hanem a sportvezetők, sportszakemberek jutalmai körül van, akik sokmilliós nagyságrendű összegeket vihettek haza. Kérdés, hogy ezek mögött állt-e – arányos – teljesítmény.

Simicskó nyilván a sajtóvisszhang miatt kezdett tájékozódásba, hiszen a jutalmakról egyébként elég pontos értesülési voltak. Az elszámolást ugyanis ő maga fogadta el és írta alá.

Az olimpiai jutalmak kifizetésének az a módja, hogy a sportért felelős miniszter utalványozása alapján a kincstár egy összegben juttatja el a pénzt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A MOB – a jogszabályban meghatározottak alapján – kiosztja a jutalmakat, majd tételesen elszámol azokkal a sportminiszternek – akinek a nevében Simicskó István államtitkár írt alá. Az Átlátszó előbb (2013. szeptember 12-én) egy 2013. július 10-i keltezésű elszámolási összesítőt szerzett meg a minisztériumtól, amiben Simicskó elfogadja a MOB kifizetéseit. Múlt pénteken pedig megkaptuk a tételes elszámolást is (1, 2), amely nevekre lebontva tartalmazza a 2012 őszén megtörtént utalásokat. Ezt is az EMMI küldte, tehát Simicskó Istvánnak ismernie kellett, amikor az állami olimpiai jutalomról szóló 241/2012. (VIII. 30.) kormányrendelet 5. § (3) bekezdése szerinti elszámolást elfogadta.

Az EMMI közleménye hozzáteszi, hogy „a sajtóban napvilágot látott információkkal szemben a Magyar Olimpiai Bizottság a kifizetett támogatásokkal pontosan elszámolt”. Az Átlátszó nem is azt állította, hogy a MOB ne számolt volna el pontosan, hanem azt, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra hozott lista nem teljes, azaz nem a teljes elszámolást küldték meg nekünk. A hiányosság pótlására már felkértük a minisztériumot, és a velük szemben folyamatban lévő pert nem is szüntetjük meg mindaddig, amíg a teljes elszámolást meg nem kaptuk.

Kíváncsian várjuk, hogy megkapjuk-e az elszámolás maradék részét, vagy az EMMI tovább folytatja immáron széles körű érdeklődésre számot tartó adateltitkoló kűrjét. Azt is izgatottan figyeljük, hogy Simicskó István tájékozódása milyen eredményre vezet a jutalmak kiosztása kapcsán. Vajon milyen megállapításokra jut a saját maga által aláírt elszámolás szabályossága ügyében?

 

süti beállítások módosítása