Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Saját szaunájában szárítják a Janukovicsot terhelő bizonyítékokat

Amit nem tudtak elégetni, azt a közeli tóba dobták Viktor Janukovics emberei. Ma nemzeti projektként aposztrofálják kezdeményezői a kihalászott dokumentumokat feldolgozó Yanukovichleaks.org oldalt. Egy csapat újságíró azon dolgozik, hogy a közeli tóban talált 157, egyenként 100-500 oldalnyi dokumentumot tartalmazó papírhalmot megszárítsa és beszkennelje. Az eredmény itt látható, a Yanukovichleaks azt ígéri, a rossz minőségű felvételeken később javítanak. Most egyszerre szkennelnek és írnak.

januleaks.jpg

Az ukrán államfő, Viktor Janukovics eszét vesztve menekült rezidenciájáról, amelyet azóta a korrupció múzeumaként keresnek fel az ukrán állampolgárok. A Yanukovichleaks csapatának egyik tagja, Natália Szedlecka a GIJN nemzetközi oknyomozó szervezetnek elmondta, hogy a projekt egyre nagyobb, már a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő OCCRP is beszállt, ők húzták fel magát az oldalt, ahová folyamatosan kerülnek fel új dokumentumok, önkéntesek pedig szárítókkal és szkennerekkel jelentek meg a helyszínen, hogy segítsenek az adatok megmentésében.

A BBC riportjában Oleg Khomenok újságíró azt magyarázza, hogy Janukovics szaunájában szárítják a dokumentumokat, mert ott ideálisak a körülmények és gyorsan kell cselekedniük, ugyanis a nedves papírok hamar tönkremennek. Az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok között vannak több millió dollár készpénz átvételéről szóló elismervények, de a Janukovics magán állatkertjéből eltűnt kengururól is van dokumentáció.

Csend legyen, itt újságírói munka folyik

A sztori egyedülálló abból a szempontból, hogy az újságírók nemcsak az adatok gyűjtésének álltak neki azonnal, hanem a saját munkájukat is folyamatosan dokumentálják. A fontosabb sztorik megírásán egy tízfős csapat dolgozik, miközben magáról a munkáról, és annak a fontosságáról, hogy egy csapat újságíró hogyan dolgozik Kelet-Közép-Európa legnagyobb korrupciós anyagán, a GIJN folyamatosan beszámol.

„Ezen a helyen szállt meg Vlagyimir Putyin, és most az átláthatóságért és elszámoltathatóságért küzdő újságírók és önkéntesek oknyomozó központtá alakították át. El tudja ezt képzelni? Ha valaki ezt mondta volna nekem hetekkel ezelőtt, azt mondtam volna rá, hogy őrült” – nyilatkozta Vlad Lavrov, a Kyiv Post újságírója.

süti beállítások módosítása