Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Fizessen vagy ne – vegyes benyomások a szülésről

Az előző, szülés során adott vagy nem adott hálapénzzel kapcsolatos összeállításunkhoz számos komment érkezett, és olvasóink új bejelentéseket is tettek. Mivel a téma láthatóan sokat érdekel, egy újabb összeállítást készítettünk az azóta a Fizettem.hu-ra érkezett bejegyzésekből.

1012243_598968443512008_324842755_n.jpg

Csodás élmény, ingyen

42 hetes, túlhordásos kismamaként 2013 novemberében feküdt be a Baranya megyei bejelentő az egyik kórház pathológiai osztályára. Fogadott orvosa nem volt, mivel nem volt pénze rá. A kórházi dolgozók azt mondták, hogy ez helyes, mert azzal sem bánnak jobban, akinek van. A császármetszéses szülés során a levezető doktornő, szülésznő és egy professzor végig bíztatták, segítették, odafigyeltek rá. A bejelentő számára a szülés a mai napig fantasztikus élményként maradt meg, sem a szülés előtt, sem utána nem adott pénzt senkinek. Csupán a doktornőnek és a szülésznőnek vettek egy-egy ajándékcsomagot, kb. 5000 forint értékben.

WC-papírt is kellett venni

Egy budapesti bejelentő, egy korábbi bejegyzéshez hasonlóan, részletesen leírta, hogy pontosan miért és mennyit kellett fizetnie a kórházi tartózkodása alatt 2007-ben. Ez alapján az orvosnak három privát vizsgálatért 25 500 forintot adott. Maga a szülés 50 ezer forintba került, a 2 ágyas szobáért pedig 10 ezer forintot fizetett. A szülésznőnek, aki lényegében mindent csinált, 25 ezer forintot adott, a személyzet többi tagjának összesen 20 ezer forintot. Ételkiegészítésre és wc-papírra 5000 forintot költött, a parkolójegy 1950 forintba került. Így összesen 105 ezer forintért szült. Pénzt konkrétan csak a szobáért kértek, a többi összeget hallomások, szokás alapján adta.

Nem pénzbe került, hanem időbe

Mind a négy gyermekét ugyanazon a budapesti klinikán szülte az a bejelentő, aki egyik alkalommal sem fizetett a szülésért. Mindig megkérdezték, hogy kihez megy, de a válasz az volt, hogy nincs választott orvosa, ezért mindig az ambuláns orvos látta el. Összességében korrekt ellátást kapott, bár extra elvárásai sem voltak. A vizsgálatok ideje azonban nagyon hosszúra nyúlt, kivéve a sürgősségi esetekben. Udvariasak voltak az orvosok és az ápolók, válaszoltak a kérdésekre, de nem kezdeményeztek beszélgetést, nem voltak különösebben kedvesek. A szülések rendben lezajlottak, pénzt sosem kértek a bejelentőtől, nem is utaltak rá.

Nem fizetett, nem törődtek vele

A budapesti bejelentő terhesgondozását a saját nőgyógyásza végezte, nem magánrendelésben. Sőt, amikor a nő megkérte, hogy legyen ott a szülésnél is, a nőgyógyász azt mondta, jobban jár, ha nincs saját orvosa, mert nem valószínű, hogy éjjel kettőkor ugrani fog, ha akkor indul be a szülés. A bejelentő úgy érezte, hogy az orvos valójában anyagi okokból is lebeszélte a magánorvosról. Hallgatott rá, azt gondolta, hogy úgyis levonták tőle a TB-t, és azt a 100-150 ezer forintot inkább a gyerekre fogja költeni. A kórházban a lehető legkevesebb időt akarta tölteni, az ott dolgozóknak sem fizetett. Némileg komplikált szülés után volt néhány kellemetlen élménye. A fiát neki kellett úgy visszakérnie egy vizsgálat után, a fürdetések miatt is szólni kellett, a lepedőt is akkor cserélték ki az ágyán, amikor ő szólt. A pelenkázást egy másik betegtől tanulta meg, a gyereke nevét rosszul írták le, újra kellett csináltatni az összes dokumentumot. Mindeközben a szemközti szobában egy „fizetős” anyuka feküdt, hozzá naponta 5-6 alkalommal benéztek az orvosok, más ételt is kapott, mint nem fizetősök. A szülők úgy döntöttek, legközelebb biztosan más kórházat választanak, és azt tervezik, hogy inkább ők is fizetnek hálapénzt, hátha jobban járnak.

Inkább szülésznőt fizessenek

A szintén budapesti bejelentő szülészorvosa a karácsonyi időpont miatt nem vállalta, hogy levezesse a szülést, helyette vagy másik kollégát ajánlott, vagy ha inkább az ügyeletes orvost választják, akkor szülésznőt. Ez utóbbi fontosabb, mint az orvos személye. Az anya végig magánrendelésre járt, alkalmanként 10 ezer forintért, de erről kapott számlát. Volt még tanácsadáson is, ez alkalmanként 8000 forint volt, számlával. A szülési tarifára a szülésznő azt mondta, hogy mivel azt a munkahelyén, részben munkaidőben csinálja, nem mondhat összeget, adjanak, amennyit jónak látnak. Végül a kórházban végzett segítségért, a 6-7 órás szülésért 45 ezer forint készpénzt és 3000 forint értékű ajándékot kapott. A kórházban, amolyan hallgatólagos megállapodásként, lehetőség volt arra, hogy az apa is bent legyen minden nap a fürdetésnél, egy külön szobában. Az ezt intéző fogadott nővér 25 ezer forintot kapott és 2000 forintos ajándékot. A bejelentő szerint megérte kifizetni a pénzt, mert korrekt ellátást kaptak, és pluszban odafigyeltek rá.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása