Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Hídpénz a Lánchídon

Bár a reformkor már rég elmúlt, néhány évvel ezelőtt még mindig kellett „hídpénzt” fizetni a rendőröknek, a városban pedig olyan fogorvosok dolgoztak, akik szándékosan teszik tönkre az emberek fogait. A vámosok a külföldről behozott autóhoz készpénzzel kiváltható, sehol sem említett dokumentumokat kértek, de legalább akadt olyan parkolóőr, akinek nem a büntetés az első. A Fizettem.hu-ra érkezett bejelentések közül válogattunk.

1604412_594446737297512_868477358_n.jpg

Hídpénz

2010-ben a Lánchíd pesti feljárójánál, a kisoroló sávban „vadászott” a furgonosokra két rendőr. A bejelentőt megállították, mert rosszul tudta, hogy a teherautóval behajtani tilos tábla hatálya nem 3,5 tonnától, hanem 2,5 tonnától kezdődik. A sofőr, mivel nem emlékezett jól, elkezdett vitatkozni a rendőrökkel, míg egyikük gyakorlott mozdulatokkal vette elő a KRESZ-könyvet, amely magától kinyílt a kérdéses résznél. A bejelentő egy ötezrest tett a könyvbe, könyvjelzőként. A rendőrök elfogadták a pénzt, de kevesellhették, mert a rangidős rendőr még megjegyezte, hogy a kisbusz hiányzó térelválasztója miatt levehetné a rendszámot is. Sőt, a vizsgálat közben ránézett a bejelentő telefonjára az anyósülésen, és megjegyezte: reméli, hogy a kamera nincs bekapcsolva. Nem volt, az autóvezető pedig egész nap baleknak érezte magát, mert hídpénzt ugyan fizetett, de át se kelt a Dunán.

Szándékosan félrefúrt fog

Bár ez az eset nem klasszikus hálapénz, de valahol mégis annak tekinthető – a bejelentő szerint mindenképpen. 2005 környékén felkereste a körzetükhöz tartozó fogorvost, hogy két fogát tömje be. Az orvos el is látta, ingyen, hamarosan kiesett a tömés mind a két fogból és a bejelentő visszament hozzá. Újra fúrtak a fogain, köszörültek is rajtuk, végül akkora lyuk lett, hogy a fogak fala nagyon elvékonyodott. Az orvos a művelet közben többször is mutatta az ujjaival, hogy hamarosan fizetni kell a koronáért. Az újabb kezelésre nem kellett sokat várni, ugyanis mindkét fogból letört egy-egy nagyobb darab. A bejelentő ekkor fogta magát és inkább keresett egy másik orvost, aki szinte a semmiből épített, évekig problémamentes fogakat. Azóta már több ismerősétől is hallotta, hogy az előző fogorvos hasonló módszert alkalmaznak másoknál is, hogy jövedelmezőbb legyen a biznisze.

Így inkább nem kell

Tíz évvel ezelőtt, tíz évi külföldön tartózkodás után szeretett volna a bejelentő magyar rendszámot az akkor három éves, kint vásárolt, saját használatú autójára. Több hónapig gyűjtötte az információkat, hogy mit és hogyan kell intézni, magával vitt egy sok éves tapasztalattal rendelkező vámügyintézőt is az irodába, hogy minden rendben menjen. Az autóval minden rendben volt, az összes kért irat nála volt, de amikor az ügyintézőhöz ért, az olyan iratot kért, amelyről azelőtt szó sem volt, nem létezett, nem volt pótolható és akkor kellett volna rá gondolni, amikor a bejelentő 10 évvel korábban külföldre költözött. Az autó akkor 400 ezer forintot ért, az ügyintéző azt mondta, hogy ha az ügyfél ad 200 ezer forintot készpénzben, aznap viheti a kocsit magyar rendszámmal. Nem kérte az ügyintézést, csak annyit, hogy töröljék az igénylést. Egy évvel később külföldre költözött, az autót nem sokkal később totálkárosra törte. Nagyjából ezzel egy időben a bejelentő szüleit kezdték el zaklatni a vámosok, mivel hozzájuk volt bejelentve. A megkeresések idővel elhaltak, a bejelentő pedig soha nem fog hazaköltözni.

Csak a szokásos

Egy sikertelen vizsgán már túl volt a bejelentő, mielőtt újra nekivágott, hogy megszerezze a jogosítványt. Szerinte a 30 órás vezetés nem elég a forgalmi vizsgához, ehhez vagy gyakorolni kell a szülővel, akinek elvehetik miatta a jogsiját, vagy újabb órákat kell venni. Ez a másfél óra alkalmanként 5000 forint. Az egyik ilyen órán mondta az oktató a bejelentőnek, hogy 20 ezer forinttal is el lehet ezt intézni, ha olyan a vizsgabiztos, és majd odaadja neki. Másnap megvolt a vizsga, a szokásos jópofizások közepette úgy adta át az oktató a pénzt a vizsgabiztosnak, hogy észre sem lehetett venni. Ezután a vizsgabiztos lekezelően beszélt vele, az oktató nem is szólt erre semmit, de legalább a jogosítvány meglett. A bejelentő ismeretségi körében is azt tapasztalta, hogy csak úgy lehet átmenni a vizsgán, hogy vagy sokáig vezetnek előtte, vagy megkenik a vizsgabiztost.

Megúszott bírság

Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik bankjában intézte az ügyeit a bejelentő és vagy 20 perccel túlcsúszott a parkolójegyen szereplő időponton. Sejtette, hogy így lesz, de mivel örült neki, hogy végre sorra került a bankban, nem törődött vele. A hosszúra nyúlt ügyintézés után ment vissza a parkolóba és látta, hogy a közterületes fényképezi az autóját. A bejelentő megkérdezte a halk szavú férfit, akit úriemberként jellemzett, hogy mennyivel tartozik. A közterületes azt mondta, hogy vegyen 150 forintért egy parkolójegyet és rendben lesznek. Nem kért semmit pluszban, sőt, a büntetési folyamatot is megszakította.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása