Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: szíriai kurdok véres háborúja az önállóságért

Sem a szír kormány, sem a nagyobb lázadó csoportok, vagy a szomszédos Törökország nem nézi jó szemmel, hogy tavaly ősszel átmeneti kormányt alapítottak és önálló államot kiáltottak ki az immár három éve polgárháború dúlta Szíria északi részén élő kurdok. A VICE riportfilmje.

Rojava (kurd nyelven nyugat), vagyis Szíriai Kurdisztán azóta folyamatos harcban áll főleg az Al Kaidához köthető lázadó iszlám milíciákkal, akikhez különböző arab országokból csatlakoznak harcosok. Iszlamisták, akik saját területi törekvéseik által vezérelve a frissen alakult kurd állam ellen is harcolnak. Az Irak, Irán, Szíria és Törökország határvidékén élő kurdok nemzeti törekvéseit soha nem ismerte el Ankara, így nekik nyilvánvalóan nem érdekük, hogy a szétesett Szíriában létrejövő önálló kurd állam a török területeken élőket is felbátorítsa. Az, hogy a lezárt török határon ellenőrizetlenül szivároghatnak át az iszlamisták, felveti Erdogan kormányának kollaborációját, de minimum félrenézését. Ja, és Kurdisztánban olaj is van, amire nemrég a MOL is rárepült.

Az amerikai VICE magazin stábja is illegálisan lépte át a határt, hogy hiánypótló tudósítást nyújtson a küzdelemről, mely során kurdok, arabok és keresztények együtt harcolnak a függetlenségükért és az import-iszlamisták ellen. Ott, ahol a török határt jelentő kerítés egyik oldalán békében élő családok nézik végig, ahogy nemzettársaik utcáról-utcára építik a lövészárkokat és barikádokat.

süti beállítások módosítása