Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Megtanítottuk Kazincbarcikának, mi is az a közérdekű adat

A kazincbarcikai összefonódásokkal foglalkozó cikkünkben írtuk, hogy a Borsod megyei város önkormányzata és a tulajdonában lévő cégek egyetlenegy közérdekű adatigénylésre sem válaszoltak. Bíztunk benne, hogy a nyilvánosság hatására megteszik, és bár nem így történt, nem hagytuk annyiban a dolgot: panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Kazincbarcika azóta elkezdte megválaszolni az igényléseket. Van még mit tanulniuk az infotörvényről, de az máris kiderült, hogy igen, jól sejtettük, az önkormányzat kedvenc cége, a Serol Bau Kft. is egy nemrég indult 5 milliárdos projekt kivitelezői között van. 

barcikanaih.jpg

Kazincbarcikával foglalkozó cikkeink kapcsán több közadatigénylést nyújtottunk be az önkormányzatnak (pl. a Vadvirág utcával kapcsolatban), valamint kikértük a 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságok nettó 5 millió forint feletti szerződéseinek listáját - melyeket a törvényi rendelkezésekkel ellentétben nem hoztak nyilvánosságra honlapjukon -, és a város által vezetett hulladékkezelési önkormányzati társulás által kötött, a térségben található 78 db elhagyott szemétlerakó rekultivációjáról szóló, 4,8 milliárd forint értékű szerződést.

Mivel egyik adatigénylésre sem reagáltak a címzettek, november 25-én, jócskán az igénylések megválaszolására nyitva álló 15 napos határidő lejártát követően, ám még azok perelhetőségének terminusán belül panaszt nyújtottunk be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH). Csodával határos vagy épp telepatikus módon még ugyanaznap, néhány órán belül a kazincbarcikai önkormányzat elkezdte megválaszolni a Kimittud-on keresztül részére elküldött közadatigényléseket - november 4-re, a válaszadási határidőn belülre visszadátumozott, pdf-ben csatolt levelekkel.

A Vadvirág utca - ahol Szitka Péter polgármester és az önkormányzat által gyakran megbízott Serol-Bau Kft. tulajdonosai egymás szomszédságában laknak - felújításával kapcsolatban nem tudtak felvilágosítást nyújtani, azt javasolták, adatigénylésünket az utak karbantartásáért felelős Barcika Park Nonprofit Kft.-nek nyújtsuk be. Ezt mi meg is tettük, azonban a Barcika Park az infotörvényben megszabott 15 napos határidő elteltével sem válaszolt.

Kikértük a kazincbarcikai önkormányzattól a Serol-Bau Kft.-vel 2010-ben kötött, "6 db buszváró kivitelezése" tárgyú, 27,5 millió forint értékű szerződést is minden mellékletével együtt. Erre az igénylésre Szitka Péter polgármester érdekes választ adott, ugyanis nem küldte meg a szerződést, mert szerinte az infotörvény nem jelenti azt, hogy az állampolgár bármilyen adatot kikérhet, és a szerződés üzleti titkot tartalmaz. Különösen bájos, ahogy levele végén Szitka felajánlja, hogy a jövőben nyugodtan egyeztessünk a polgármesteri hivatal jogi osztályával, majd ők tájékoztatnak arról, hogy "mi is az a közérdekű adat", és akár még a kérdéseinket is segítenek megfogalmazni. Mivel ez még viccnek is rossz, az üzleti titokra való hivatkozás pedig az MTVA-nak sem jött be még egyszer sem - lévén közpénzről van szó -, így ismételten panaszt nyújtottunk be a NAIH-hoz, a buszvárós szerződés, és a polgármester utcájának felújításával kapcsolatos, a Barcika Park Kft. által meg nem válaszolt közadatigénylés miatt.

Van azonban jó hír is. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elnöke, Szitka Péter múlt héten privát emailben végre megküldte a térségben található 78 db elhagyott szemétlerakó rekultivációjáról szóló, 4,8 milliárd forint értékű szerződést. Mint korábban írtuk, az önkormányzati társulás még tavasszal szerződött a munkák elvégzésére a Zöld Sajó Rekultivációs Konzorciummal, azonban a szokásostól eltérően a megállapodásról szóló közbeszerzési hirdetményben nem tüntették fel a konzorcium tagjait. Egyrészt ez keltette fel kíváncsiságunkat, másrészt pedig az, hogy június elején átadták a kivitelezőnek a kazincbarcikai munkaterületet, az eseményről készült fotókon pedig az önkormányzatkedvenc Serol-Bau Kft. egyik tulajdonosa, Sergyán László is szerepel.

A most megkapott szerződésből minden kiderül: igen, jól sejtettük. A 4,8 milliárdos projektet kivitelező konzorcium tagjai a következők: Mento Környezetkultúra Kft., a He-Do Kft. (ami 2009-ben együttműködött a GVH-val, így korábbi kartellezését bírság nélkül megúszta, azóta pedig jobban teljesít), a Geohidroterv Kft., a Swietelsky Magyarország Kft., a Fidesz "házi építőcégeként” emlegetett West Hungária Bau Kft. (ami a Közgéppel közös konzorciumban épp mélygarázst épít Győrben a műemlék Duna-bástya helyére), és a Serol-Bau Kft.

A megállapodás értelmében a konzorcium 807 napon belül köteles elvégezni a munkát, melyre 30 hónap jótállási időt vállaltak. A három blokkból álló ár bontása a következőképpen néz ki:

elso.jpgkettoegy.jpgkettoketto.jpgkettoharom.jpgharom.jpg

Látható, hogy a kazincbarcikai rekultiváció a projekt legdrágább része, 481,2 millió forintba kerül, a második az ózdi 415,7 millióért, és a harmadik a putnoki 369,6 millió forintért. A szerződés sajnos nem tartalmazza, hogy melyik munkát a konzorcium mely tagja fogja elvégezni, de logikusnak tűnik, hogy a kazincbarcikait a helyi Serol-Bau Kft., melynek egyik tulajdonosa, Sergyán László is részt vett a munkaterület júniusi átadásán. December közepén pedig megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Serol-Bau nyerte a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által a Szendrőn építendő hulladékátrakó állomás építésére kiírt pályázatot 142,49 millió forint értékben, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a város kedvenc cége egyre jobban teljesít.

Sajnáljuk, hogy csak ennyi huzavona után válaszolja meg Kazincbarcika az adatigényléseket, de bízunk benne, hogy sikerül megtanítanunk a Borsod megyei város önkormányzatának, hogy "mi is az a közérdekű adat".

Ugyanitt arra biztatunk mindenkit, hogy kövesse a példánkat, és igényeljen adatot a Kimittudon még ma. Hisz mint látható, az erőfeszítéseknek mindig van eredménye; a törmelékből épült patakgátat például cikkünk után, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség másodfokú döntésének megfelelően elbontotta Kazincbarcika.

A NAIH-nak benyújtott panaszunk:

A NAIH válasza:

süti beállítások módosítása