Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: természetrombolás és rabszolgamunka az olcsó kütyük ára

Indonézia fővárosától, Jakartától északra található Bangka és Belitung szigete. A világ réz igényének 40%-át kielégítő 240 milliós ország mintegy 1 millió lakosa él a két szigeten, ahol becslések szerint 50 és 100 000 fő között lehet azok száma, akik ónbányászatból élnek.

A Journeyman Pictures videója szerint a szigetek kitermelésének 60%-át adják azok a magán- és illegális bányák, melyekből a kitermelt ón olyan elektronikai cikkekben landol, mint a Samsung, az Apple vagy a Philips termékei. A karácsony előtti őrületben megvásárolt elektronikai kütyüink tehát nem csak az összeszerelésük során okoznak iszonyatos környezeti és társadalmi károkat, hanem annál jóval előbb is.

Bangka és Belitung szigetén rohamosan pusztulnak az esőerdők, romlik a víz és talaj minősége, a nyílt tengeri, hatványozottan életveszélyes ásások miatt pedig az óceán ökoszisztémája is csapnivaló lett. Egyetlen vigasz lehet az illegális bányászatból élők számára, hogy egy átlagos munkás napi bérének dupláját, 3-4 dollárt (kb ezer forintot) is megkereshetik a feketepiacon eladott anyagok után. Cserébe ezért a "kiváltságos" helyzetért egész nap a sárban tocsogva kell gyakran egész családoknak az életüket és egészségüket veszélyeztetniük. A bányászat gazdasági hatásai között szintén említésre méltó, hogy a gyorsan pusztuló természet a turizmust is hazavágta.

Az illegális kitermelés természetesen nem működhetne a hatóságok folyamatos lefizetése nélkül, de a bányászati lázat segíti a kormány félrenézése is.

süti beállítások módosítása