Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

2015-ben érkezhetnek az új katonai helikopterek

Elindulása óta a KiMitTud közérdekű adatigénylő portálon elég sok témakörben nyújtottak be kérdéseket az állampolgárok, a honvédség helikoptereinek állapotától kezdve a biciklisbalesetek számán keresztül az új Mária-szoborig a Budai Várban. Az eddig megválaszolt adatigénylések közül válogattunk.

helikopter.jpg

Az új kormány első feladatainak egyike lehet a honvédség új helikoptereinek beszerzése – írta a Honvédelmi Minisztérium válaszában Simon Tamásnak, aki közérdekű adatigénylésében arról érdeklődött, hogy mikorra cserélik le a Magyar Honvédség szállító helikoptereit. A minisztérium kitért arra, hogy az új flottának, amely a jelenlegi, orosz gyártású „Mi” helikoptereket váltja le, alkalmasnak kell lennie katasztrófa elhárítás, polgári védelem, terrorelhárítás és rendvédelem területén adódó feladatokra, és egyéb, kormányzati szintű tevékenységekre. Négypárti egyeztetés döntött arról, hogy a követelményrendszer kialakítása után várhatóan 2014. év elején írják ki az uniós nyílt közbeszerzési eljárást, hogy a tavaszi választásokat követően már az új kormány dönthessen a nyertesről. A szerződéskötés tervezett időpontja 2014 ősze, az új helikopterek 2015-től állhatnak hadrendbe.

A soproni biciklisbalesetek számáról érdeklődött Nagy Tamás, akit a Kisalföld című napilapban olvasott cikk ihletett meg. Ott azt írták, hogy Sopronban minden tízedik balesetet a kerékpárosok okoznak. A Soproni Rendőrkapitányság válaszából kiderül, hogy az elmúlt 10 évben 2007-ben volt a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset, 254 darab, és ebből 31-et okoztak kerékpárosok. Ennél csak 2004-ben volt több a vizsgált időszakban, akkor 237 balesetből 34-ben volt a biciklis a hibás. A legutolsó vizsgált teljes évben, 2012-ben 220 közlekedési baleset volt és szinte a felére csökkent a vétkes kerékpárosok száma: 19-re. Egy másik adatigénylő szintén közlekedési balesetek felől érdeklődött, őt az érdekelte, hogy hányan haltak meg ittas vezetés miatt. A Központi Statisztikai Hivatal válaszában ugyan nem küldött táblázatot, de pontos tájékoztatást adott, hogy a kért információk hol találhatók meg a honlapjukon. Ez alapján látható, hogy az esetek többségében 2007 óta csökkent az ittas vezetés következtében elhunytak száma, a kerékpárosok esetében azonban nem vehető észre számottevő változás.

A Budai Vár falának legújabb ékköve, a Mária-szobor foglalkoztatta Waldmann Tamást. A Fővárosi Önkormányzat polgármesteri hivatalánál kérdezősködött arról, hogy mennyi pénzt adott a város a projektre. Az önkormányzat válaszában arról írt, hogy az Immaculata Alapítvány a Köztéri Szobrok Emeléséért részére, azon belül is Mátyássy László szobrászművész „Mária-anya” című alkotására 10 millió forintot adott a főváros, támogatásként. Kruppa Dorottya is a városképpel kapcsolatban tette fel kérdését az Országgyűlés Hivatalának. A közérdekű adatigénylésre adott válaszból megtudhatjuk, hogy 2012-ben bruttó 4,2 milliárd forintot költöttek az Országház felújítására. A rekonstrukció egyébként 1948-ban kezdődött, de hamarosan a végére érnek.

süti beállítások módosítása