Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Sunnyogó kormányzat, fenyegetőző adóhatóság

Lassan egy hónap telt el azóta, hogy egy volt adóhivatali dolgozó feljelentette munkahelyét az áfacsalások eltussolása miatt. A hatóság válasza érdemi vizsgálat helyett feljelentés volt, és a kormánypártok is csak maszatolnak az ügyben.

999787_10152027243314183_1697175633_nkicsi.png

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalt visszásságok miatt 2013. november elején feljelentette az adóhatóságot Horváth András, a NAV egykori dolgozója. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy évente több mint 1000 milliárd forint áfacsalás történik amihez a NAV asszisztál, és ezt nevekkel, dokumentumokkal tudja bizonyítani. Horváth állítása szerint az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést, aki viszont az adóhivatalnál megpróbál fellépni a korrupció ellen, azt komoly retorziók érik. Ezért feljelentést tett az ügyészségen és a nyilvánosság segítségét kérte. A NAV-nál ellenőrzési szakkoordinátorként dolgozó Horváth részletes tanulmányban számolt be arról, hogy a határokon átnyúló adócsaló hálózatok alapját azok a valós gazdasági tevékenységet nem folytató ún. hiányzó vagy eltűnő kereskedők képezik, amelyeket szervezett bűnözői hálózatok kifejezetten csalárd ügyletek lebonyolítása céljából működtetnek. A magyar adóhatóságnál ezeknek a nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkező konglomerátumoknak a megkülönböztetés nélküli ellenőrzése tabutémának tekinthető, azokat egy jól kiépített rendszer védi a NAV-on belül.

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot from atlatszo.hu on Vimeo.

A problémáról többször tájékoztatta elöljáróit, illetve a kormányzatot, de nem sok reakció érkezett. A feljelentésre válaszul a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy hétvége alatt lefolytatott egy vizsgálatot, amely megállapította, hogy Horváth András valótlanságot állított, és csupán annyit közöltek, hogy 83 milliárd forint adókülönbözet állapítható meg. Arról azonban nem beszéltek, hogy mennyi a behajtandó adóhiány és ez milyen adónemeket érint, ráadásul az adóhatóság ugyan minden évben összeállítja a legnagyobb adós cégek listáját, azonban ezektől a cégektől lényegében lehetetlen behajtani a tartozást. A NAV rágalmazás miatt feljelentést is tett Horváth András ellen, még azelőtt, hogy az egykori munkatárs által kezdeményezett ügyészségi eljárást egyáltalán elkezdték volna.

A kormányzat passzivitása azért is érdekes az ügyben, mert Horváth az elmúlt években többször is figyelmeztette a milliárdos számlagyárakra a Fideszt. Két évvel ezelőtt megkereste Rogán Antalt és a Nemzetgazdasági Minisztériumot és felhívta a figyelmüket az áfacsalások óriási mértékére. 2011 novemberében a számlagyárak mellett írt a szervezett adócsaló hálózatokról, ellenőrzési hiányosságokról, kivételezett multikról és beépített emberekről. Valami foganatja azonban mégis lehetett a levélnek, mert nem sokkal később éppen Rogán kezdeményezte a gabonakereskedelem esetén a fordított adózás bevezetését, amely jó eszköz az áfacsalás megelőzésére. Horváth a már említett levelében a gabona- és olajos mag kereskedelemről különösen fertőzött területként beszélt.

Korábbi cikkeink és videóink a NAV-botrányról

Áfacsalás miatti nyomozás egy CBA-közeli cég ellen – a jéghegy csúcsa?

Horváth egy éve üzent Lázárnak és Cséfalvaynak – közöljük a levelét

Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát – újabb ex-adóellenőr beszélt

Eltűnő milliárdok – a magyar állam legnagyobb adósai

Horváth András már két éve milliárdos számlagyárakra figyelmeztette a Fideszt

Horváth András: a pártok a korrupciót védik (video)

NAV: Érdemi vizsgálat helyett megfélemlítés

Horváth András: Az adócsaló hálózatok elleni fellépés helyzete Magyarországon

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot (video)

Más előrelépés azonban nem történt az ügyben, sőt. Erre egy újabb, az atlatszo.hu-nál jelentkező informátor hívta fel a figyelmet. Az egyelőre névtelenséget kérő, a nemrég még NAV egyik ellenőrzési szervénél vezető beosztásban dolgozó férfi, N. úr, azt állította, hogy akadályozták, ellehetetlenítették a munkáját. A nagyobb jelentőségű ügyekben, így a hálózatos áfacsalási vizsgálatokban 2007-től a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága (KÜIG) járt el, amely rendkívül hatékonyan működött. Ugyanakkor, ha egy ilyen vizsgálatban egy kiemelt adózóval kapcsolatban kellett lépni, akkor a NAV elnökétől kellett engedélyt kérni, hogy az ellenőrzést például a Kiemelt Adózók Adóigazgatóságára (KAIG) is kiterjeszthessék. N. úr szerint az ilyen engedélykérelmek 2010 után egyre nagyobb számban akadtak el a Főigazgatóságon. A magyar adóhatóság elitcsapataként aposztrofált KÜIG igazgatóságának felső vezetőit aztán 2011-2012-ben felmentették, majd egy kormányrendelettel az egész igazgatóságok megszüntették, operatív egységével, a Rapid Ellenőrzési Főosztállyal együtt.

Mielőtt úgy döntött volna, hogy a nyilvánossághoz fordul, Horváth András 2012 októberében Lázár Jánosnak és Cséfalvay Zoltán államtitkároknak is küldött egy terjedelmes feljegyzést arról, hogy mi folyik az országban az áfacsalás terén. Az iratot Révész Máriusznak adta át, aki továbbította is, de már nem emlékszik, hogy kinek. Az NGM Sajtóosztálya később arról értesítette az atlatszo.hu-t, hogy Cséfalvay Zoltán nem kapott Horváth-tól iratokat, soha nem is találkozott vele, és olyan iratokat sem kapott, amelyek a volt NAV-os által említett témákról szóltak volna.

Horváth reagált a NAV-os vádakra

Az origo.hu-n megjelent írásban reagált Horváth András a NAV vádjaira, amelyeket személye ellen hoztak fel. Nem igaz, hogy nem volt adóellenőr, az sem igaz, hogy jogosulatlanul nézett bele száz revizor anyagiba – az adóhivatal volt dolgozója sorra veszi levelében, hogy szerinte mi nem valós abból, amit a NAV vezetői róla közöltek. A teljes levelet itt lehet elolvasni (PDF).

A botrányt igyekeznek felkarolni az ellenzéki pártok. Az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Az MSZP-s és DK-s képviselők fenntartásai miatt egyelőre nem gyűlt össze elegendő aláírás, de a legutóbbi fejlemények szerint mégis létrejöhet az ellenzéki összefogás. Az Együtt-PM kezdeményezte az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottság ellenőrző albizottságának összehívását, hogy ott hallgassák meg Horváth Andrást. Az albizottság a kormánypárti képviselők távol maradása miatt határozatképtelen volt. A kormányzat álláspontja egyébként egy november 27-i sajtótájékoztatón is egyértelműen kiderült, ahol Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az „egykori sértett dolgozók nyilvános vádaskodásai” rontják az adómorált. A parlamentben december 2-án Orbán Viktort is megkérdezték az ügyben, ő viszont csak annyit mondott: az adócsalóknak a börtönben van a helyük, de csak az Állami Számvevőszék és a rendőrség elemzése után érdemes felállítani a parlamenti vizsgálóbizottságot.

süti beállítások módosítása