Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Eddig 60 millió forintot költött az MTVA Usztics új tévésorozatára

Több mint 60 millió forintot költött az MTVA Usztics Mátyás új tévésorozatának első két részére - derült ki az ORFK-tól megkapott támogatási szerződésből. A Magyar Gárda-alapító színész pályakezdő rendőrökről forgat szappanoperát, amelyet Usztics nyilatkozata szerint a Belügyminisztérium azért támogat, mert fontosnak tartja a rendőri testület 2006-ban megtépázott önbecsülésének javítását.

usztics.jpg

Az MTVA újabb magyart tévésorozatot kíván megrendelni, feltehetően ezt is a minőségi tartalomszolgáltatás és a takarékos közpénzfelhasználás figyelembevételével. A Hacktion és a Marslakók estében láthattuk, hogy nem számít a pénz, és a jó forgatókönyv hiánya, ha a pár százalékos közönségaránnyal hasító közszolgálati csatornán kívánnak hazai gyártású magyar sorozatot látni.

A Marslakók című sorozat közel 1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ráadásul ezt az adatot is csak vért izzadva sikerült kiperelni az MTVA-tól. Az évi 78 milliárdos állami támogatásba ugyanis nem tartozik bele az "üvegzseb" az MTVA-nál. A részenként 5,9 millió forintba került sorozat a kasza előtt már csak a 1,1% nézettséget produkált a 18-49-es korosztályban, ami átlagosan 12 ezer nézőt jelentett. 

Jáksó Laci után most egy másik (volt) televíziós, Usztics Mátyás próbálkozik a tévésorozatok egyébként nem egyszerű világával, aki ezek szerint az Angyalbőrben és Kisváros forgatása alatt a sorozatkészítésbe is beletanult.

Az MTVA két részt rendelt be Usztics sorozatötletéből, amely fiatal rendőrökről szólna. Ha az MTVA-nak tetszik a leforgatott két rész, akkor berendelhetik a teljes sorozatot, Usztics egyenesen 3*12 résztől beszél. Hogy mekkora szerepet játszott a Magyar Gárda-alapító Usztics politikai beállítottsága az Echo TV-ből, Magyar Hírlaptól és egyéb jobboldali sajtóorgánumoktól összeverbuvált MTVA-menedzsmentnél, sajnos nem tudjuk, az is lehet hogy Usztics szakmai anyaga nyűgözte le az MTVA-t.


"A történet fiatal, pályakezdő rendőrökről szól, akik végzősök a rendőrtiszti főiskolán, de a hivatásukban, a tiszti pályán és az életben még kezdők. Ebben a bűnügyi sorozatban látható lesz az ezzel az állapottal járó minden nyűg, küzdelem, kudarc és siker, miközben rengeteg kérdésfelvetéssel szembesülünk. Ilyen például az, hogy manapság egy fiatal miért választja a divatosnak egyáltalán nem nevezhető és számos nehézséget magában hordó rendőrtiszti pályát? Mi nem akarunk a puritán, sablonos amerikai akciófilmek nyomába eredni. A Végzős kezdőkben a karaktereknek mélysége, súlya van, a szereplők esendőek, olykor hibáznak, egyszóval emberiek. Az embert, az emberi viszonyokat állítjuk a középpontba. Filmtörténelmi jellegű ez a vállalkozás, ugyanis a magyar filmgyártás történetében nem volt rá példa, hogy egy televíziós filmsorozatban öt ország, köztük ilyen országok és ilyen kultúrák vegyenek részt (Horvátország, Ukrajna, Lettország, illetve Azerbajdzsán). Tehetséges, fiatal színészek részvételével forgatjuk sorozatot, ráadásul az egész Kárpát-medence képviselteti magát a szereposztásban - nyilatkozta a papa.hu-nak Usztics Mátyás, aki rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként és főszereplőként jegyzi a készülő sorozatot." 

Usztics Mátyás a beol.hu-nak azt emelte ki, hogy "nagy segítséget kapott a Belügyminisztériumtól, mely fontosnak ítélte a testület önképének és önbecsülésének emelését, amin 2006-ban nagy csorba esett."

 (Fotók: Usztics Mátyás Facebook-oldal)

Kíváncsiak voltunk, hogy a Belügyminisztérium és az ORFK mennyivel támogatja a készülő sorozatot, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk mind a két intézményhez. A BM egyből az ORFK-hoz irányított, mivel ők adatkezelőként kizárólag az igazgatási feladatokkal összefüggésben járnak el. 

A ORFK korrekt módon elküldte a részleteket. E szerint az ORFK támogatási szerződést nem kötött, de 2013 augusztusában megállapodást írt alá az MTVA-val és az Amely kft.-vel televíziós pilot műsorszám gyártására. Az ORFK pénzbeli támogatást nem nyújt, de a forgatókönyvet szakmailag felülvizsgálja, valamint engedélyezi hogy a rendőrség eseményein, gyakorlatain, telephelyein a stáb forgathasson. Ingyen.

Az Amely kft. az Usztics-család cége, még 2006-ben alapították 3 millió forint törzstőkével, az utolsó lezárt évben, 2012-ben 6,6 milliós nettó árbevétel mellett -167 ezer adózás előtti eredményt tudtak felmutatni.

A rendőrség válasza (pdf):



Viszont az ORFK volt olyan kedves és elküldte az aláírt megállapodást is, melyből kiderült, hogy mennyit fizet az MTVA a leforgatott két pilot részért. Így ezt nem kell külön kikérni ezt az MTVA-tól, ahonnan borítékolható, hogy semmilyen szerződést sem kapnánk meg, csak nyertes perek sorozata után.

A szerződésből kiderül, hogy Usztics forgatókönyve olyan szar lehetett, hogy még az MTVA sem engedte leforgatni, pedig ők már sok Hacktion részt is leadtak adásban, ezért a forgatókönyvet az MTVA kipofozta. A gyártás előkészítéséérért az MTVA 7 980 000 Ft plusz áfát, a két leforgatott, 52 perces epizódért pedig 52 513 666 Ft plusz áfát fizet az Amely kft.-nek, aki kijelenti, hogy megszerzi még emellé a 20%-os közvetett állami támogatást. Az adófizetőknek tehát eddig több mint 70 millió forintba került a produkció.

A szerződést Böröcz István akkori MTVA-vezérigazgató, Nagy Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes, Usztics Mátyás és Lajtár József országos rendőrfőkapitány-helyettes írták alá. A két elkészült részt 2014 januárjában bírálja el az MTVA, meglepődnénk, ha nem lenne belőle főműsoridős sorozat.

A szerződés itt letölthető (pdf):

süti beállítások módosítása