Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Ügyvédfoci, rockopera, főoltár: mindenre jut a főpolgármesteri keretből

2011-ben 57 millió, 2012-ben 88 millió, 2013-ban pedig eddig már 274 millió forint támogatást ítélt meg Tarlós István budapesti főpolgármester a személyes keretéből a fővárosi költségvetés rovására, igen változatos célokra. Infografikán vizualizáltuk a főpolgármester kedvezményezettjeit.

tarlos.jpg

A szeptember 26-i Fővárosi Közgyűlésről szóló hírek közé bekerült egy első pillantásra meghökkentő hír, miszerint Tarlós István a főpolgármesteri keretből 5 millió forintot adományozott a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, melyet Orbán Viktor alapított és összesen 2,8 milliárd forintot kaptak a TAO-pénzekből.

A Főpolgármesteri Hivatal helyesbítése szerint bár valóban a felcsúti alapítvány kapta a pénzt, de a 2014-ben megrendezendő Mundiavocathoz, azaz az ügyvéd labdarúgó világbajnokság megszervezéséhez adtak támogatást, mivel Budapest, Budaörs, Csákvár és Diósd mellett Felcsúton is lesznek mérkőzések. 

01:43-től maga Szöllősi György mutatja be a felcsúti futballszentélyt: 


De vissza a főpolgármesteri kerethez.

Minden évben a budapesti költségvetés tartalmaz egy bizonyos összeget, mely felett a főpolgármester rendelkezik. Ezt felhasználhatja különböző szervezetek, egyesületek, programok támogatására.

Ezen a szeptemberi végi közgyűlésen módosították a 2013-as évi keretet, mégpedig 229 millióról 274 millióra

keret.jpg
A főpolgármester javaslata alapján és az általa befogadott módosító indítvány szerint többek között az alábbi államháztartáson kívüli szervezeteket kívánja támogatni: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2 millió forintMagyar Máltai Szeretetszolgálat 190 ezer forintRómai Katolikus Egyetem és Főiskolai Lelkészség 3 millió forintOmega Trading Kft. 3 millió forintÓbudai Főplébánia 12 millió forint (Tarlós Óbuda polgármestere volt 2010 előtt),  Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete 1,35 millió forintÉRME Üzleti Érték Megőrző Közhasznú Alapítvány 2 millió forint, Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. 6 millió forint,  Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete 2 millió forint ...

Szeptember végén közérdekű adatigényléssel fordultunk a Főpolgármesteri Hivatalhoz, hogy milyen kifizetések történtek 2011, 2012 és 2013-as évben ebből a főpolgármesteri keretből.

2011-ben 66 kifizetés történt a keretből, összesen 57 millió forint értékben.
A legnagyobb összeget az Élet Menete Alapítvány kapta, a 2011. április 17-ei Élet menete rendezvény szervezési költségei céljára 5,5 millió forintot. De támogattak könyvkiadást (Dr. Török Ferenc: "Egykori futásunk" c. könyv kiadási költségeire 800 ezer forint), rendezvényt (május 1-jei Tabáni Fesztivál 3,5 millió forint), alapítvány működését (ARANYCSAPAT a Kárpát-medencei Fiatalok Sportjáért Alapítvány 3 millió forint), zenekart (Magyar Nemzeti Cigányzenekar 4 millió forint), sportcsapatot (
FTC-Rail Cargo Hungária Női kézilabda csapatának a franciaországi elődöntőjében való szereplése 3 millió forint), kiállítást (Brüsszelben megrendezésre kerülő "Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás" című kiállítás 1,25 millió forint) vagy például a Rákóczi Szövetséget (Felvidéki beiratkozási ösztöndíj programra 500 ezer forint).

2012-ben 76 kifizetés történt a keretből 88 millió forint értékben.
A legnagyobb összeget, 10 millió forintot a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia kapta Tarlóstól, a Mátyás-templom torony kilátóteraszának a nagyközönség részére látogathatóvá tételének megvalósítására. A Mátyás-templom felújítása 2006-ben kezdődött és 2013. október 13-án adták át a nagyközönségnek, a felújítás 9,4 milliárd forintos költségét a az állam fizette.
Ismét kapott támogatást az ARANYCSAPAT a Kárpát-medencei Fiatalok Sportjáért Alapítvány (ráadásul háromszor is: 2+3+1 millió forintot), az Élet Menete Alapítvány (3,5 millió), a Rákóczi Szövetség (500 ezer forint).
Tarlós támogatta többek között a Páli Szent Vince plébániát (4 millió forint), a BKV Előrét (5 millió forint), a Budapesti Fesztiválközpontot a 25. évfordulóját ünneplő APLEC 2012 katalán folklór fesztivál elnevezésű rendezvény szervezési költségei céljára (7 millió forint), az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét az "Egy a katolikus Budapestről" szóló kiadvány kiadásához (3,5 millió forint), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget a "Megélni , megvallani" című háromrészes konferenciára (6 millió forint).
De jutott 300 ezer forint Fricz Tamás "Veszélyes Magyarország" tanulmánykötetére és 6 millió forint a 30 éves jubileumát ünneplő "István a király" rockopera kortárs változatban történő bemutatójával kapcsolatos költségekre.

2013-ben már durván megugrottak a főpolgármesteri keret, az év első 9 hónapjában már 274 millió forint támogatást ítélt meg Tarlós István, ami a 2012-es keret háromszorosa.
A legnagyobb összeget 35 millió forintot a Lovas-Show kft. kapta a Nemzeti vágta szervezésére.
30 millió forintot kapott a Mátyás-templom gondoksága a Mátyás-templom főoltárának kőrestaurátori munkálataira. (Mint fentebb írtam, a teljes restaurálást az állam fizette.) Szintén 30 millió forintot kapott a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület a "Rockmúzeum" megvalósítására. Az István a király rockopera a 2012-es 6 millió forint után idén már 14 milliót kapott. Az "Immaculata Alapítvány a Köztéri Szobrok Emeléséért" 10 millió forintos támogatást kapott Mátyássy László szobrászművész alkotásának a "Mária-anya" című szobor bronz változatának elkészítési, valamint a Budai Vár déli Cortina-falán történő elhelyezésének megvalósítására (az Urbanista blog cikke a 4 méteres Mária-szoborról erre). A Tekintet Művészeti és Kulturális Bt, 8 millió forintot kapott egy Barcelonában megépítendő tematikus történelmi játszótér megépítésére, de kapott 2 millió forintot az erdélyi Bálványosi Nyári Szabadegyetem is.


süti beállítások módosítása