Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Orbán kisvasútja és a leláncolt vécépapír

Nemsokára robog a felcsúti kisvasút, magyar oligarcha az Interpol körözési listáján, oligarchabecsület, lopás egyenes adásban és a leláncolt vécépapír rejtélye. A hét korrupciós összefoglalója. Mong Attila lapszemléje.

molhr.jpg 

Lehet-e jobb bizonyíték az állam foglyul ejtésére és valaki kristálytiszta oligarchaságára, mint az, hogy a nemzeti érdek nevében egy teljes államgépezet dolgozik azon, hogy ne kelljen a horvát hatóságokkal együttműködnie a MOL-vezérének egy vesztegetési ügyben. Hernádi Zsolt nem átlagos magyar állampolgár, ezt a héten megtudhattuk.

A lényeg, röviden: Magyarország egyik legnagyobb cégének első embere felkerült az Interpol oldalára a legkeresett bűnözők közé, miután nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene Horvátországban, azaz egy uniós államban. Hernádit a jelenleg börtönben ülő korábbi horvát miniszterelnök vesztegetési ügyében akarják meghallgatni. A nemzetközi jogi helyzetet legjobban és legrövidebben a Transparency International honlapja magyarázza el: Magyarországnak ugyan végül is nem kell elvileg kiadnia a vezérigazgatót, de az egész rettentő ciki. A korrupcióellenes szervezet arra hívja fel a kormányt, hogy működjön együtt a külföldi hatóságokkal az ügyben, főleg, hogy mindenféle erre vonatkozó egyezményt aláírtunk. A horvátok azt fájlalják, hogy a magyarok lényegében -, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - nem csináltak semmit. Hiába kérték a jogsegély keretében, nem hallgatták ki gyanúsítottként Hernádit, és nem kézbesítették az idézéseket sem. A magyar ügyészség ezt cáfolja.

Hernádi ügye kihat a MOL egész működésére, valamint a horvát-magyar kapcsolatokra is. Magyarország teljesen bedurcult, mint kiderült, csak azért, mert Orbán Viktor bepöccent. Így  most egy klasszikus “mindenki veszít” helyzet körvonalazódik a “gyáva nyúl” játékelméleti szituáció jegyében. Ebben a MOL a kormány nyomására bosszúból piacra önti az INA-részvényeket (az árak esnek, az állam vagyona értéktelenedik). A horvátok megvehetnék a papírokat, de nincs pénzük, tehát a markukba röhögnek az oroszok. A jó hír egyelőre az, hogy csak nyilatkozatháború van, igazi még nincs, a horvátok szerint legalábbis. Az ellenzék egy része kussol, de azért van oligarchabecsület is: Bajnaiék például kiállnak Hernádi mellett. A hét két vicces sajtóközleménye az ügyben egyrészt a MOL-é, a cég szerint ugyanis "magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen" lesz Hernádinak, hogy nem utazhat külföldre. Marad a Balaton.

A másik az illetékes magyar minisztériumé, amelyik egy háromsoros Facebook-üzenetben válaszolt a horvátoknak, magyarul.

Érdemes még elolvasni a vállalat etikai kódexét, amely feddhetetlen magatartást ír elő, azt, hogy mindenütt, ahol a MOL dolgozik, mindenki  működjön együtt a helyi hatóságokkal. Az ügy természetesen folytatódik. További érdekes cikkek a témában: a legfrissebb összefoglaló itt, valamint korábbiak a hétről  itt, itt és itt.) Hernádi ügye a nemzetközi üzleti sajtót is megmozgatta. Business Week. Reuters. Teletrader. Bloomberg.

Ezek után  minden menekülő magyar bűnözőnek a szomszédos országot lehet ajánlani, a horvátokra ugyanis valószínűleg nem nagyon számíthatnak a magyar hatóságok kiadatás ügyben.

A MOL-vezér mellett a Fidesz mindenáron megvédi a korrupciós vádakkal küszködő zuglói polgármestert is, aki ellen befutott a feljelentés az ügyészségre. Egyelőre nincs válasz arra, hogyan vehetett százmilliós házat Budán az önkormányzati fizetéséből a vagyonkezelésért korábban felelős illetékes. Egy vagyonosodási vizsgálat talán nem ártana. A polgármester ellen a botrány miatt kifizetetlen vállalkozók is tüntettek, akik azon akadtak ki, hogy miközben százmilliók mentek magánzsebekbe, azok, akik az igazi munkát végezték, hoppon maradtak. Most sátrat vernek. Közben kiderült, hgy teljesen átalakítják a Bosnyák teret, igaz, nem tudjuk, itt mennyit kellett visszaosztani.

Érdekes, mutyigyanús pályázatokban sem volt hiány a héten. Először is lefordítom, mi történik a lefújt napelemtenderrel. Az egész arról szólt eredetileg, hogy csendben ki akartak folyatni pár milliárdot napelemépítés címén baráti vállakozásoknak. A cél látszólag nemes, öko, plusz jön a választás, kell a pénz. Sima ügy, naponta lopnak így. Közben azonban váltás történt az EU-pénzek fölötti uralom kérdésében, és az újaknak valami miatt nem tetszett, hogy pont oda folyik a pénz, ahova. Sima ügy, sok ilyet láttunk maffiafilmekben, mondjuk ott vér is folyt. Az NFÜ oldalára azonban addigra már kitették az eredeti nyertesek névsorát, az Átlátszó pedig szépen leközölte, hogy névtelen, most alakult cégek jutnak milliárdokhoz. Most mentik a menthetőt: lefújták a tendert, és bejelentik, hogy óvodákat újítanak fel ebből a forrásból, csak azért, hogy lenyugodjanak a kedélyek. Egy másik napelemtenderen pedig azért berzenkednek a jelentkezők, mert a kiírás után megváltoztatták a feltételeket. Az Átlátszó azért tovább harcol a mutyi részleteinek nyilvánosságáért.  Felettébb furcsa körülmények között vonatott vissza egy már futó ingatlanpályázatot a belvárosi polgármester is, miután a múlt héten érdekes pályázatról jelentek meg cikkek.

Ja, és akkor tessék figyelni az itt következő a sorozatot. Mindez egy héten, nagy levegő kell felsoroláshoz.

A nemzeti vagyonkezelőnél 750 milló forintos prémiumot osztottak ki a nagy dérrel-dúrral bevezetett fizetési plafon kijátszására. Több mint 2 milliárdos uniós pénzt nyert Orbán sporttanácsadója, aki ebből az összegből valami olyasmit fog csinálni, ami évekkel ezelőtt ingyen is működött. Rákayék tévéműsora ország-világ előtt folyatott ki egymilliárdot az államkasszából. A Posta 270 millióért bérelt támadásjelzőt a belügyminiszter korábbi cégétől, budapesti egyetemisták és nagymamák nyerték a földeket Babócsán (igaz, ők a minisztérium szerint csak  böcsületes pályakezdő gazdák). Badacsonytomajon a polgármester feleségének és lányának a cége épít családi háznak kinéző kiképzőközpontot  uniós pályázaton elnyert pénzből a családi telekre (amint belépett a Fideszbe, megérkezett a 35 milla). Fellélegezhetett a felcsúti polgármester, mert mégsem fenyegeti veszély a trafikjait. Egy hét alatt megint 4 milliárd forintot vitt a Közgép, bár furcsa, új nevek is jönnek fel a nyertesek listáján. (Kreatív mutyit gyanítok.) Felcsút is tovább fejlődött: a stadion mellett most kiemelt állami beruházás lett a kisvasút a miniszterelnök szülőfalujában, amit bírálni Lázár János szerint merő pitiánerség. Ezekhez képest tényleg csak festői érdekesség, hogy mennyire nem kellett megdolgozni Várhegyiéknek  az első 10 millióért az MTVA-nál. (Mellesleg az áfát a szerződésekből is kihagyták, minek azzal vesződni.)

Ja, és bejelentették, hogy Nemzeti Vagyon(el)kezelési Roadshow is indul. Magyarország, így szeretlek.

Na most, ezek után ugye nem meglepő, hogy egy asszony még jutalom ellenében sem akarta visszaadni a talált pénzt Békéscsabán, és hogy riasztóval védik a vécépapírt egy szegedi könyvtárban. Ha fent szabad lopni, akkor lent miért lenne tilos?

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elkeserítő adatokat lehet látni  egy friss kutatásban, amely a Transparency International megbízásából arra volt kíváncsi, milyen mértékű a magyar oktatási rendszerben a korrupció. Nos, a diákok szerint a mutyi mindennapos a felvételi vizsgák során, a kollégiumi férőhelyek elosztásában vagy az ösztöndíjak odaítélésében.

Egy magyar korrupciókutató munkáját hozta címlapján az egyik nemzetközi szaklap, a tanulmány a kis összegű korrupcióval foglalkozik.

Újdonságok a perek frontján. Újranyitottak egy évekkel ezelőtti, egymilliárd forintos csalási ügyet, az egyik vádlott feltáró vallomásra készül azokról, akik a valódi felelősök voltak. Az MTVA azért nem adja ki az adatokat az Átlátszónak, mert a két szervezet (tehát egy 70 milliárdos állami monstrum, és egy parányi, antikorrupciós civil szervezet) egymás "versenytársa". Vádat emeltek a volt titokminiszter, Szilvásy György testvére ellen, aki még kórházigazgatóként fiktív szerződést kötött egy tanácsadó céggel. Ez azért érdekes, mert korábban sokkal nagyobb ügyet sejtetett a kormánypárti sajtó, és az első nyilatkozat alapján, mintha maga az ügyvéd is meglepődött volna - kellemesen. Megkezdődött egy korábbi szocialista önkormányzati képviselő vesztegetési ügyének a pere: azt állítja, nem kenőpénzt fogadott el a videófelvételen is látható módon, hanem csak a nyaralóépítésre kölcsönkért pénzt.

Szombathelyen az emberek maguk sem gondolták volna, hogy leginkább  egy 9 milliárdos stadionra van szükségük, de akarták vagy sem, "az Orbán Viktor" elintézte nekik. A stadionépítés történetét mutatja be egy jó összefoglaló.

Minden magyar 26 ezer forintot költött tegnap olyan gáztározók megvásárlására, amelyekről az MVM korábbi vezetője azt állította, a fele is sok lenne értük. A tározókkal kapcsolatban a korábbi energiaügyi helyettes államtitkár is kiakadt, köztörvényes bűncselekményt emleget.

A kormány nagysikerű trafikmutyijának eredménye az, hogy drámaian visszaesett a (legális) cigarettaforgalom, viszont megugrott a csempészet.  Smsben rendelik a csempészdohányt Romániából. Lehet, hogy ez volt a cél? A fekete pénz mindig jól jön.

A Normafára tervezett síkomplexum ügyében a minap az ellenzők FB-csoportja 3 hektáros erdőirtás terveiről írt, az önkormányzat szerint azok a tervek csak vázlatok.

Sorozatban nyeri a pályázatokat a tőzsdén is futó Pannergy nevű cég, a részvényárfolyamok mégsem emelkednek. A rejtélyről itt lehet olvasni.

A traktorgate újabb fordulata: az NNI  nyomoz az Orbán-vej családi tanyája mellett történt, engedély nélküli falopás ügyében, amelyhez vicces módon azt a traktort használták, amelyikkel az Orbán-lány fotózkodott az esküvőkor. A nyomozásról szóló infót onnan lehet tudni, hogy beidézték az ügyet feltáró újságírót, egyelőre tanúnak, de ahogyan Magyarországon mennek a dolgok, előbb lesz belőle gyanúsított, mint az igazi felelősökből.

Itt az év önéletrajza, avagy hogyan lesz valakiből a forintkamatokról döntő jegybanki Monetáris Tanács tagja úgy, hogy előtte Rogán Antal mellett volt pénzügyi előadó. Bankot, biztosítót még csak kívülről látott, de jó káder.

Bár látszólag úgy néz ki, hogy ha híres sportoló vagy, ráadásul a miniszter földije, akkor bátran halálra gázolhatsz bárkit, mert a miniszter megvéd, bár szerinte ez nem kivételezés.

Szórakoztató tartalom: zajlanak a Krétakör korrupciós előadásának előkészületei: a darab sztárja, Koós János reméli, jól teljesít a darabban. Itt egy videó a próbákról. És a HVG bemutatja a kecskeméti börtönt, ahol neves fehérgallérosok (maffiaper elítéltjei, Stadler, Zuschlag) éltek hosszabb-rövidebb ideig.

Longreads: Egy szép hosszú olvasnivaló arról, hogy hogyan szivattyúztak ki milliárdokat offshore cégeken keresztül Szerbiából. Rejtett kamerás oknyomozó újságírás Kanadából, a felvételek az látszik, hogy hogyan segítik az offshorozásban a fehérgallérosokat a bankárok, ügyvédek és egyéb tanácsadók. Egy jó portré a FIFA-elnökről és korrupciós ügyeiről.

Perek, nyomozás: Kínában lecsukták egy kanadai fedezeti alap elemzőjét, mert túl mélyre ásott egy kínai cég piszkos ügyeivel kapcsolatban. Már Ukrajnában vagy az USA-ban lehet az orosz földhivatal egyik vezetője, akit milliárdos visszaéléssel gyanúsítanak, és távollétében felmentették.  Romániában leváltották az egyik korrupciós ügyekkel megbízott ügyészt, aki befolyásos politikusok ellen folytatott vizsgálatokat. Elítéltek egy magyar csalót az Egyesült Államokban, aki egy hálózat tagjaként aukciós weboldalakon vert át autókat, hajókat vásárló vevőket. Érdekes fordulatok Új-Zélandon, ahol a helyi drogbáró, egy jóképű litván fiatalember ellen folyik eljárás. Ausztráliában az egyik legnagyobb építőipari cég kénytelen védekezni vesztegetési vádakkal szemben. Spanyolországban megkezdődött a focista Lionel Messi adócsalási pere. A japán pénzügyi felügyelet jakuzakapcsolatok miatt büntetett meg egy bankot, a szigetországban az igazi gengszterek ugyanis bankba járnak.

Rejtélyek: Hat éve dekkol gazdátlanul 20 milliárd euró (gyakorlatilag az éves észt GDP) az egyik moszkvai reptéren, lehet érte jelentkezni. Évtizedekig  titkolta mérlegét a Vatikáni Bank, amely most először közli az adatokat.

Érdekességek: Nőket vetnek be a korrupció ellen Mexikóban. Megállíthatja-e egy meleg katolikus balos a korrupciót Szicíliában?

Mong Attila

süti beállítások módosítása