Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: a juhászok hallgatnak

Buszmegálló a polgármester anyósának, zuglói patkányozás százmilliókkal, felcsúti focimutyi, harc az adonyi fideszes kiskirály ellen, a juhászok azonban hallgatnak. Mong Attila lapszemléje.

rakay.jpg

Elirigyeltük Rákay Philip egymilliárdos műsorát, amelynek oldalára videókat lehet feltölteni a hírös kis Magyarország gyönyörű tájairól - ezért valami hasonlóban mesterkedünk mi is az atlatszo.hu-nál. A fizettem.hu a hazai korrupciós helyzetet mutatja majd be egyedi történeteken keresztül, és ide talán az a videó is felkerül majd, amit Rákayék nem voltak hajlandók az oldalon bemutatni, pedig egy lelkes magyar polgár élménybeszámolóját tartalmazza a csodás Naphegy térről. (A fizettem.hut te is támogathatod, mondjuk két mozijegy és egy üdítő árával.)

Nagyon jó lenne egyébként, egyszer majd, amikor jobb időket élünk, az MTV-ben is egy ilyen speciális, korrupciós körkapcsolás, annál is inkább, mert téma lenne bőven. Íme:

Ha Baját kapcsolnánk, akkor azt látnánk, hogy fantasztikus fejlődés köszöntött be a polgármester utcájában. Rövid idő alatt lett aszfaltút ott, ahol máskor télen sártenger hömpölygött, bicikliutat is építettek, és ami a legviccesebb, hogy most már a busz is megáll a város vezetőjének utcájában. Az ok a helyiek szerint az, hogy a polgármester anyósa gyakran vigyáz a gyerekekre, de szegény kénytelen buszozni. Az új megálló legalább a hosszas gyaloglástól megkíméli. Nekem nincs anyósom, de speciel megértem.

Zuglóban egy internetre felkerült hangfelvétel százmilliós kenőpénzekről, csőd közelében táncoló morgolódó építési vállalkozóról, patkány polgármesterről és "a Viktorról" szólt. Egy helyi tag panaszkodott a felvételen az alpolgármesternek arról, hogy túl sokat kell "visszaosztani" a kerületi vagyonkezelő vezetőjének, aki szerinte nem cselekedhet a polgármester beleegyezése nélkül. Az ügyben egyelőre a szokásos forgatókönyv zajlik: a Fidesz "helyi ügyként" kezeli az egészet, az alpolgármester hebeg-habog, a polgármester bujkál, összeesküvést gyanít, feljelenti a rágalmazókat, sőt, az alpolgármesterét is, az ellenzék feljelenti a polgármestert, mindenki mindenkit feljelent, az ügyészség pedig kussol. Mondjuk az jó jel, hogy lassan a vállalkozóknak elegük lesz a korrupcióból, és hangfelvételeket készítgetnek, készülnek a perekre, ahol ugye tanúból könnyen lehet vádlott az ember. Egy másik ügyben az egyik ki nem fizetett vállalkozó például egyenesen Orbán friss vejét perli.

Felcsútra továbbra is áramlik a pénz, immár fővárosi adóforintok is jutnak a miniszterelnök kedvenc fociakadémiájának. A Fővárosi Közgyűlés 8 millió forintot juttat az ügyvédek labdarúgó világbajnokságának, amelynek néhány meccse Orbán Viktor szülőfalujában lesz.

Szekszárdon, a trafikmutyi epicentrumában, a koronatanú nevét nem szabad leírni a helyi lapban, az állásába került a főszerkesztőnek, hogy kiszedte a helyi mutyit leleplező volt fideszes önkormányzati képviselő családnevét, pedig csak az édesapjáról akart írni. Trafikügyben az atlatszo.hu is megszólalt: a szerkesztőség jogászai szerint törvényt sért a minisztérium, amikor úgy tünteti el a cinkelt pályázat nyomait, hogy visszaküldi a veszteseknek a pályázataikat. Ebből is per lesz. Közben indul az újabb pályáztatási kör, ezúttal 180 koncessziót értékesítenek húszszoros túljelentkezés mellett. A trafikokat felügyelő társaság pedig szépen gazdagodik: gépkocsiflottát vásárol, székházat újít fel.

Mutyiszag terjeng a Hortobágyon is. A szokásoktól eltérően nem tették közzé a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján, hogy melyik nyertes, mekkora földterülethez jutott a földhaszonbérleti pályázatokon, és azt sem, hogy milyen értékelést kaptak a bírálóktól. Gyanús ez is, itt az Együtt-PM perel. (Mondjuk mi ez ahhoz képest, hogy Kína megvette Ukrajna 5 százalékát.) Meglep ezek után valakit, hogy nem az évtizedek óta a földeket használó juhászok nyerik a pályázatokat? Gondolom ügyvédek jelennek meg ott is, ahol a birkáknak kellene legelni, a juhászok meg hallgatnak.

Miskolcon az MSZP laptopmutyitól tart, Adonyban fideszes kiskirállyal küzdenek a helyiek, és akkor ne felejtkezzünk meg a fővárosról, ahol szinte minden lehetséges. Budapest a lehetőségek földje.

Még mindig divat ugyan az, amit Gyurcsányék is műveltek, nevezetesen, hogy százmilliókat folyatnak ki az államkasszából kamu kommunikációs feladatokra (például egy Facebook-oldal frissítése is jó sok adóforintba kerül), de a legújabb trükk már a "napelemezés", a fenntartható és reciklálható ökomutyi. Alighogy megírta az atlatszo.hu, hogy egymilliárd forintnyi uniós támogatást dobott szét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség napelemek, illetve naperőművek építésére olyan cégeknek, amelyek pár hónappal ezelőtt még csak nem is léteztek, máris azt közölték, hogy lefújták a tendert. A cégek nyertek ugyan, de egyelőre még mégse. Vagy igen.

Budapesten ráadásul az adócsalóknak, offshore-ozóknak és a mutyistáknak külön védelem jár. Egyrészt a kormány támogatja és kitünteti őket, másrészt, ha kell, megvédi a nemzetközi támadásoktól is az érintetteket: hiába kéri a Mol-vezér kiadatását a horvát ügyészség, nemzeti érdek Hernádi Zsolt tisztára mosása.  Csoda, ha furcsa, gyanús megoldással kezdett az új médiahatósági elnök (nem mellesleg Simicska korábbi sajtójogásza): úgy hosszabbította meg a mobiltelefoncégek szerződéseit hosszú évekre előre, hogy nem versenyeztetett, a szerződéseket nem akarja közzétenni, és nem akar arról sem semmilyen adatot nyilvánosságra hozni, hogy miért így döntött. Az atlatszo.hu most perel, mert rettentő büdös az egész.

A VII. kerületben ehhez képest kisebbfajta ijedelmet okozott, hogy megjelent az utcai korrupció, pont azon a napon, amikor a volt kerületi polgármesterre, Hunvald Györgyre letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész a bíróságon. A jelenséget népszerűsítő plakátok bukkantak fel az utcákon, de kiderült, nincs szó arról, hogy még jobban elöntené a mutyi a kerületet, egyszerűen csak a Krétakör Színház legújabb produkciójának plakátjait lehet látni. Az októberi premierről közben kiderült, hogy egyik helyszín a másik után utasította vissza őket a "kényes témára" való tekintettel. A visszautasítások közül egyébként leginkább az Olasz Kultúrintézet az érdekes, hiszen, ha valahol a kultúra része a korrupció, az éppen Olaszország.

A hét jó híre ezek után az, hogy egy friss kutatás szerint nincs a vérünkben a korrupció. Van remény.

További érdekes olvasnivaló itthonról és külföldről:

Fontos győzelem megint információszabadság ügyben. A Kreatív (ma már volt) újságírója hosszú évek pereskedése után, a TASZ jogvédő szervezet segítségével elérte, hogy a bíróság végre jogerősen kimondta: a Médiatanácsnak ki kell adnia a kereskedelmi tévékkel kötött szerződéseket. Közpénzről lévén szó, nem lehet üzleti titokra hivatkozni. (Itt egy korábbi, köztes ítéletről készült videó.) Az egészben csak az az idegesítő, hogy a mi pénzünkből pereskednek velünk olyan ügyekben, amelyekben a bíróság a végén nem is érti, hogy miért nem volt egyértelmű az adatgazdáknak a dolog.

A legjobb, amikor teljesen átlátszóan, olyan ügyekben is nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nem adnak adatot, ahol pedig a nemzet biztonságának köze sincs az egészhez. Például az elszabott Duna-parti beruházás, a Bálna, leánykori nevén CET, ügyében. Egyébként kiderült, hogy 7,5 milliárdot kell fizetnie az államnak hamarosan, de ez még lehet több is.

A Normafára tervezett megaberuházás ügyében a kerület népszavazást akar, és azt tervezik, hogy még a denevéreket is megkérdezik, de továbbra is kérdéses, kinek az érdeke valójában ez az építkezés.

Érdemes figyelni a nyelviskolapiacot: a jelek szerint EU támogatások felhasználásával a baráti cégeket hozzák helyzetbe, a többieknek pedig marad a "relaxa-módszer".

Ülésezett a korrupciómegelőzési kerekasztal, amelyen az igazi, korrupcióellenes szervezetek már régen nem vesznek részt, csak azok, akiket a kormány korrumpált. Az új ombudsman pedig az állami korrupció ellen is akar küzdeni, legalábbis lehet majd a hivatalához telefonálni ilyen ügyekben.

Újabb vicces hír az egyelőre a földön szárnyaló Sólyom légitársaságról, amelynek eddig volt egy üzletfele, aki tisztának tűnt. Most kiderült róla, hogy csak szimplán visszaeső csaló.

Kínában mindenki a Bo Xilai üggyel foglalkozik továbbra is. (Magyar átírásban Po Hszi-laj). A volt pártvezetőt korrupciós ügy miatt ítélték el, és miközben felettesei azt remélik, hogy szépen elülnek az ügy hullámai, ő fellebbez, sőt, a politikába is vissza szeretne térni. Kérdés persze, mi lesz a franciaországi villájával? Mire megy nélküle a családja? További olvasnivaló erről az érdekes ügyről itt, itt és itt.

A pekingi pártvezetés egyébként széles körű korrupcióellenes akcióba kezdett, ami egyrészt megnehezíti a multik életét (legfrissebben a Danone-t szorongatják), menekülésre kényszeríti az oligarchákat, zavart kelt az elitben, sőt, még a pártot is szétszakíthatja.

Csehországban érdekes fordulat a kormányzati botrányban: a korrupciós ügy miatt távozni kényszerült cseh miniszterelnök végül elvette barátnőjét, aki a korrupciós szálakat szövögette a háttérben. Lehet, hogy a nő így akarja elkerülni a vádakat, hiszen házastársak nem kötelesek egymásra vallani. Mutyiban fogant szerelem vagy szerelemben fogant mutyi.

Romániában letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupciós ügyek miatt az ország egyik leggazdagabb üzletemberét. Ugyanitt tüntetnek az emberek a verespataki aranybánya beruházás, és ezzel együtt a korrupció ellen.

Az Eurovízió dalfesztivál szervezői átírják a szabályokat, hogy megnehezítsék a vesztegetést, mert állítólag az azeriek próbálkoztak. Nekem is gyanús volt legutóbb, amikor a magyar szavazattal az azerieket támogattuk, de itt nem volt vizsgálat.

Lemondott a moldovai határőrség vezetője, mert nincsen rendben a vagyonnyilatkozata, ami nem meglepő: elfelejtette felsorolni a bingózásban erős családtagjainak érdekeltségeit.

Meglepő és mulatságos: a bermudai parlament pénzmosásellenes jogszabályt fogadott el, a KPMG tanácsadó cég pedig oda szervezi e témában a konferenciáit.

Nigériában a korrupcióellenes kormányzati központ fejét akarta egy kormányzó megvesztegetni 15 millió dollárnyi készpénzzel.  A bankókat egy nagy táskába pakolta, amit egyedül fel sem bírt emelni - derült ki egy londoni bíróságon zajló per során. Csak annyit mondok: Nokiás doboz. A kenyai támadások és a korrupció kapcsolatáról érdekes olvasnivaló.

Az egyik amerikai tévétársaság reality show-t készít egy korrupciós ügy főszereplőjéről.

Végül itt egy érdekes cikk arról, hogy miért van szükség whistleblowerekre, szivárogtatókra és olyan törvényekre, amelyek megvédik őket.

Szolgálati közlemény: Elindult a Mutyimondó rovat új prémium szolgáltatása. Ha nem akarsz lemaradni egyetlen korrupciós hírről, pletykáról, érdekességről sem, és mindenkinél korábban akarod olvasni a Heti Mutyimondót, akkor iratkozz fel az email-hírlevelünkre.

Mong Attila

süti beállítások módosítása