Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

2,18 milliárd forint jutalmat kaptak az olimpikonok

Miután közérdekű adatigénylésünket elutasították, bepereltük a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy megtudjuk, pontosan ki és mennyi olimpiai jutalmat kapott a londoni játékok után. A per még tart, egyelőre csak részleges válasz érkezett.  Ami igazán lényeges, az továbbra is láthatatlan: csak az nem derült ki, hogy kik és mennyi jutalmat kaptak.

IMG_20130913_145507.jpg

2013. február 1-jén adtunk be közérdekű adatigénylést a KiMitTud-on keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), amelynek során azt kértük, hogy küldjék el az olimpiai jutalmakra vonatkozó teljes elszámolást. Ennek tartalmaznia kell a jutalomra jogosultak nevét, a kifizetés jogalapját és a jutalom nagyságát és a vonatkozó jogszabályok értelmében Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a kifizetéstől számított 30 napon belül el kell küldenie az kifizetési igazolásokat az Emmi-nek.

Szűk két héttel később az Emmi közölte, hogy csak részleges információk állnak rendelkezésre, mert egy kormányrendelet miatt késik a nevelőedzők kifizetése. Az akkori állás szerint 2 milliárd 45 millió forintot fizettek ki az érintett sportolóknak 2012. szeptember 17. és 2012. október 19. között. Május 30-án újabb válasz érkezett az adatigénylésre, amelyben a minisztérium azt írta, hogy a MOB a sportolók és a felkészítésükben részt vevő szakemberek jutalmazásáról kötött szerződést módosították, és az elszámolás határideje 2013. június 30-ára módosult.

A kért adatokat azonban ezt követően sem kaptuk meg, ezért pert indítottunk. A minisztérium aztán szeptember 12-én elküldte az Emmi által elfogadott és Simicskó István, a sportért és ifjúságért felelős államtitkár által szignózott elszámolást, de a megküldött elszámolás hiányos. Az ugyan  kiderül belőle, hogy 2,2 milliárd forintot utaltak át a sportolóknak (amiből ebből 186,6 millió forint visszajött, hibás bankszámlaszám miatt, így lett 2,45 milliárd forint az átutalt összeg). Az is kiderül, hogy 2012 decembere és 2013 júniusa között 136,6 millió forint jutalmat kaptak az olimpikonok mellett dolgozó nevelőedzők, így összesen 2,18 milliárd forintot fizetett ki a MOB.

Az azonban nem derül ki az elszámolásból, hogy ténylegesen ki mennyi jutalmat kapott, csupán az utalások dátuma szerepel és az, hogy egy-egy alkalommal mennyi pénzt utaltak összesen. Éppen ezért továbbra is pereljük a minisztériumot, amíg meg nem kapjuk az egyes jogosultak nevét is tartalmazó részletes elszámolást. Önmagában az adott jogcímen elköltött pénzek összege alapján ugyanis sem a juttatások jogszerűsége, sem pedig azok rendezőelvei nem ellenőrizhetőek. Olyan viszont nincs, legalábbis egy jogállamban nem lehetne, hogy bemondásra kelljen elhinnünk azt, hogy a MOB és az Emmi másfél milliárd forint közpénzt jól költött el. 

A kapott választ itt lehet böngészni.

süti beállítások módosítása