Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Trafikokat és telekbérletet is kapott az államtitkár szomszédja

Nagy Szabolcs, a Carpathia Tanácsadó Zrt. ügyvezetője, Németh Zsolt külügyi államtitkár régi ismerőse és szomszédja három XXII. kerületi trafik üzemeltetési jogát kapta meg 20 évre, valamint egy szentgotthárdi telek bérleti jogát kedvező áron, 30 évre.

szghárd.jpg

A Fidesz erdélyi hátországáról szóló márciusi cikkünkben mutattuk be Nagy Szabolcsot, aki Németh Zsolt külügyi államtitkárral, az 1991-ben a Fidesz Lendvai utcai székházába bejegyzett Pro Minoritate Alapítvány alapító tagjával együtt az alapítvány kuratóriumának tagja volt; ezenkívül a külügyminisztériumból valamint a Németh Zsolt lakhelyéül és politikai bázisául szolgáló XXII.kerületből is ismerik egymást. Munkából és abból kifolyólag, hogy a cégadatbázis szerint Zala megyei lakcímmel rendelkező Nagy forrásaink szerint ténylegesen az államtitkár szomszédságában lakik a XXII.kerületben. Nagy Szabolcs az ügyvezetője a Csigi Levente, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei elnökének tulajdonában lévő Carpathia Tanácsadó Zrt.-nek, amely 2008 óta áll szerződésben a XXII. kerületi önkormányzattal, évi 6-10 millió forint bevételre szert téve ezzel; tavaly pedig Nagy a XXII. kerület 100%-os tulajdonában álló, frissen alapított Dél-budai Egészségügyi Szolgálat NKft. felügyelő bizottságának elnöke lett, és ennek a cégnek az  adatainál már a XXII.kerületi lakcíme szerepel.

Trafikok

Az államtitkár régi ismerőse természetesen az országos óriásmutyiból sem maradt ki: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. oldalán található tájékoztató szerint a XXII.kerületben három koncessziót kapott Németh Katalin, vagyis a májusban alakult Virginia Dohány Bt., melynek másik tulajdonosa Nagy Szabolcs, a hölgy élettársa. A céget az államtitkár háza melletti címre, Németh Katalin lakcímére jegyezték be - akárcsak a pár másik cégét, az üzletviteli tanácsadással foglalkozó Eurosensit Bt.-t még 2005-ben - , és az ATV értesülései szerint a két telek eredetileg egy volt, egy helyrajzi számmal. Mivel Németh Zsolt szülei Kriza Judit vegyészmérnök és Németh Géza református lelkész voltak a publikus önéletrajza szerint, Németh Katalin édesanyjaként pedig más szerepel a cégadatbázisban, valószínűleg nem testvérek, ám az azonos (bár gyakori) vezetéknév és az egymás mellett lévő telkek a hölgy és az államtitkár közötti rokoni kapcsolatra utalhatnak. Az ATV szerint a Virginia három trafikja közül egy a Camponában, kettő pedig egy-egy CBA-ban nyílt meg, vagyis forgalomban vélhetően nincs és nem is lesz hiány.

Telek

Arról is írtunk korábbi cikkünkben, hogy a weboldallal nem rendelkező Carpathia Tanácsadó Zrt. januárban létrehozta a főtevékenységként villamosenergia-termeléssel foglalkozó Carpathia Vízerőmű Kft.-t, mert egy kis vízerőművet szeretnének Szentgotthárdon építeni. Február végén a KiMitTud-rendszeren keresztül közadatigénylésben kértük ki Szentgotthárdtól a Carpathiával kötött szerződést, ám majdnem 1 hónappal később a város csak egy január 30-i, a céggel való együttműködést támogató képviselőtestületi határozatot küldött el, mert "a szerződés aláírása folyamatban van". Ehhez képest a nemrég megismételt adatigénylésre végre megkapott szerződésen a keltezésnél január 30. szerepel.

A szerződés az előzményeknél rögzíti, hogy az önkormányzat a 261/2012-es határozatával támogatta a Carpathia Zrt. azon kezdeményezését, hogy a Rába szentgotthárdi szakaszán, egy az önkormányzattól bérelt területen kis vízerőművet építsen és üzemeltessen, ezután pedig a Zrt. létrehozta a Carpathia Vízermőmű Kft. nevű projektcéget, amellyel az önkormányzat a bérleti szerződést megkötötte. A szerződés értelmében Szentgotthárd 30 év határozott időtartamra, további 3 x 10 év opció kikötésével bérbeadja a Carpathiának a hamarosan a bérlő költségére megosztásra kerülő 0167/59 helyrajzi számú ingatlan egy kisebb, nemsokára önálló ingatlanként bejegyzett 2.825 nm2-es részét évi 3 millió forintért, vagyis nagyjából ezer forintos négyzetméterenkénti áron. A megállapodás szerint a bérbeadásnak csakis az a célja, hogy a Carpathia a területen törpe vízerőművet és azt kiszolgáló építményeket létesítsen és üzemeltessen, a telekre semmi mást nem építhet, és a telek semmilyen indokkal nem kerülhet a cég tulajdonába.

A törpe vízerőművet egyébként az áprilisban átadott, 1.193.000 Euró, azaz kb. 350 millió Ft EU-s és magyar állami támogatásból felújított szentgotthárdi duzzasztóra kívánja építeni a Carpathia. A cég által megbízott Ökohydro Környezeti- és Vízgazdálkodási Mérnöki Iroda Kft. kérelmére, az általa készített környezeti hatásvizsgálati dokumentáció alapján a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség már el is indította a Natura 2000 besorolású ártéri ligeterdőket is érintő beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárását, szeptember 12-én pedig közmeghallgatást tart a projekttel kapcsolatban a szentgotthárdi városházán. Figyelemre méltó, hogy az Ökohydro, vagyis a Carpathia környezeti hatástanulmányában az szerepel, hogy "A tervezett erőmű a város szélső lakóházaitól északra mintegy 100 méterre helyezkedik el", miközben a térképen jól látszik, hogy a város a Rába túlsó partján tovább folytatódik.

Az egész vízerőmű-ügy leginkább amiatt érdekes, hogy vajon mennyire ért egy tanácsadó cég egy törpe vízerőmű építéséhez és üzemeltetéséhez, miképp fogják majd kivitelezni a profilukba nem illő feladatot.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

süti beállítások módosítása