Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

NAIH: Az MSZP nem vigyázott a kommunisták adataira

Idén február elején több tízezer, korábbi MSZMP tag neveit, személyes adatait és pártkongresszusokra készült statisztikai összesítéseket tartalmazó mikrofilmeket találtunk az MSZP II. János Pál pápa téri volt székházában. A romos épületbe télen hajléktalanok költöztek be, a nyitott ajtókon bárki ki-be járkálhatott. A szinte az utolsó csavarig lerabolt épület 2007-es elhagyásáig használt irattárban egy szekrényben máig ismeretlen okokból ott hagyott tekercsekre bukkantunk, melyeket az OSA Archívumba szállítottunk, hogy levéltárosok állapítsák meg mit tartalmaznak a filmek. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kivizsgálta az ügyet.

tekercs-cimlap.jpg

A nagy port kavart filmünk nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított, az MSZP pedig először megköszönte a munkánkat, majd úgy döntöttek, feljelentést tesznek. Az utóbbi ügyben még semmit nem tudunk, a NAIH vizsgálatának eredménye viszont ma napvilágra került.

Kommunista pártlistákat hagyott Köztársaság téri székházában az MSZP from atlatszo.hu on Vimeo.

A Péterfalvi Attila NAIH elnök aláírásával ellátott, alább olvasható határozat megállapítja, hogy az MSZMP utódpártjaként a szocialisták felelőssége lett volna gondoskodni az épület teljes kiürítéséről és a tekercseken található adatok kezeléséről. A határozat megállapítja azt is, hogy a tekercsek jogos tulajdonosa a Magyar Nemzeti Levéltár. A NAIH - bár nem szabott ki bírságot a szocialistákra - felszólítja a pártot a hasonló adatkezelési mulasztások elkerülésére és az információszabadságról szóló törvény betartására.

A jogerős határozat arról is beszámol, hogy a vizsgálat során megkeresték az MSZP-t, melynek elnöke, Mesterházy Attila arról tájékoztatta a hatóságot, hogy filmünk megjelenése után levéltárosokkal és a párt munkatársaival bejárták az új tulajdonosnak 2007. október 30-án átadott épületet, további adathordozókat keresve. Az általunk megtalált tekercseket egyébként az OSA Archívum munkatársai átadták a Magyar Nemzeti Levéltárnak.

süti beállítások módosítása