Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Átlátható állam: elrejtették a tao-pénzeket

Az MLSZ honlapján eddig bárki megnézhette, hogy melyik labdarúgócsapat mennyi pénzt kapott a cégeknek nyújtott társasági adókedvezményből. Most viszont az adatbázist csak az érintett felek érhetik el, jelszóval, így a közpénznek minősülő társasági adókedvezmény felhasználása átláthatatlanná vált.

1003370_519809718094548_1873532064_n.jpg

Amikor tavaly az atlatszo.hu több részből álló cikksorozatban nézte meg, hogy kinek és mennyi tao-pénz folyt be a vállalkozásoktól, ezen a linken bárki számára elérhető volt az adatbázis. Igaz, hogy a keresést nehézkessé tette az, hogy az egyes focicsapatokra és egyesületekre kellett rákeresni, az adományozók neve is titokban marad, de maga a táblázat nyilvános volt. Egészen mostanáig.

A régi honlap egy új felületre irányítja át az érdeklődőt, az Elektronikus Kérelmi Rendszerre. Ott csak regisztrációval lehet belépni a rendszerbe, amely egyébként arra szolgál, hogy a pályázók feltölthessék a támogatáshoz szükséges adatlapokat. A regisztráció során felhasználónév és jelszó mellett adószámot is kérnek.

Az, hogy mi lehet az oka a hirtelen titkolózásnak, nem tudni. Az atlatszo.hu több cikkben is foglalkozott a látványcsapatsportágakat támogató társasági adókedvezménnyel. Kiderítettük, hogy 2012 őszéig 7,9 milliárd forint folyt be tao-ból, ebből 6 milliárd forint a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ), a maradék 1,9 milliárd forinton kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság osztozott. 

Arról is írtunk, hogy a jól kitömött focicsapatokon belül a Felcsút volt az abszolút nyertes. A miniszterelnök szomszédságában stadiont építő Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a labdarúgócsapatokhoz befolyt összes adókedvezményes támogatás közel ötödét, vagyis 2,8 milliárd forintot kapott. Ehhez képest a Debrecen félmilliárd forintos támogatása, vagy az Újpest 334 milliós pénze elenyészőnek mondható.

És hogy miért is olyan érdekes most a tao-pénzek eltitkolása? Orbán Viktor nemrégiben egy interjúban arról beszélt, hogy büszke arra: a felcsúti stadion csak magánadományokból épül, nem vettek hozzá igénybe állami pénzt. A miniszterelnök tévedett. A tao közjogi értelemben közpénz, állami támogatás, a bevezetésekor így kellett engedélyeztetni az Európai Bizottsággal. Ha nem lenne, akkor adó formájában be kellene fizetniük a cégeknek, vagyis ez a bevétel hiányzik az államkasszából. Ugyanúgy állami támogatás, mint a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó 1 százalékos felajánlások, az már csak részletkérdés, hogy a pénz az adóhivatalon keresztül jut el a támogatotthoz, vagy csak igazolást kell róla kiadni.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az MLSZ megkereste az atlatszo.hu-t, hogy a kérelmek továbbra is elérhetők a honlapjukon. Némi utánajárás után egy 2012. október 24-i cikkben találtuk meg a 2011/2012-es támogatási időszak jegyzékét. Arra azonban nem tudtak választ adni, hogy a régi link miért nem a jegyzék új helyére mutat, hanem a sportszervezeteknek szóló oldalra.

süti beállítások módosítása