Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Gyurcsány tornacipője és a plázacicák

Kósa Lajos fülének kedves a buziemeszpézés, Gyurcsány tornacipőben flangál a bíróság előtt, Andy Vajna felesége pedig plázacica-szerepet kap egy új magyar vígjátékban. Mong Attila lapszemléje.

mutyi826.jpg

Magyarországon vannak dolgok, amelyek egyértelműen a kultúra részei, tehát  fölösleges firtatni róluk bármit is, olyan természetes, hogy vannak, mint az, hogy télen errefelé esik a hó. Kósa Lajos múlt heti nyilatkozatából újabb részletek derültek ki a nemzeti identitásról, illetve arról, hogy ennek mennyire része a “buziemeszpézés” a B-középben, az, hogy a buzizás és a fasiszta propaganda elszállásolására értelmetlen stadionokat építünk országszerte, és az is, hogy ezekkel kapcsolatban egyáltalán nem teszünk fel semmilyen kérdést. A sport a kultúra része, mondta, így nincs értelme azt a kérdést fölvetni, hogy minek építünk stadionokat, mennyiből, miért erre költjük az adófizetők pénzét. Ugyanígy a kultúra része a takarékszövetkezetek államosítása éppen úgy, mint a Dunaferr adófizetői pénzen történő visszavásárlása, tehát nincs értelme bolygatni, miért van ezekre a lépésekre szükség, amikor speciel rohad szét az egészségügy és még egy halom közszolgáltatás, ahol nem mellesleg emberéletek forognak kockán. Kimondhatjuk tehát, hogy ezen logika szerint az átláthatatlanság, a köd és a korrupció is bátran lehet a nemzetkultúra része, fogadjuk el, éljünk együtt vele. Nincs itt semmi látnivaló.

Akinek pedig ez nem tetszik, annak marad a palackposta, amin keresztül üzenhet az utókornak, meg jobb esetben az ügyészeknek, hogy a töke tele van. Így tett egy most napvilágot látott eset szerint  egy újfehértói asztalosmester, akinek nem tetszett, hogy a helyi polgármester, Fidesz-es képviselő még 2008-ban manipulálta a közbeszerzési pályázatot.  A polgármester egy temetőfelújításra és egy focipálya építésére kiírt közbeszerzési eljárás előtt megállapodott egy cég vezetőjével, hogy ők nyerik meg a pályázatot, ha cserébe ingyen elvégeznek neki bizonyos munkákat a családi háza körül, többek között felépítenek egy szerszámos házikót. Az asztalos azonban a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország egyik korabeli számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést, amiben leírta az egész piszkos ügyletet. Az ügyészek megtalálták az "időkapszulát", a politikus ellen pedig vádat emeltek.

Érdekes ez a fenti eset, mert az ügyészek az elmúltnyolcévezés lázában egy fideszes képviselő dolgait vették elő, ami ritka mint a fehér holló, miközben2006 óta az önkormányzatok nagy többsége fideszes kézben volt, és nehéz elképzelni, hogy a helyhatóságok varázsütésre mentesek lettek volna a korrupciótól, csak azért mert az akkori ellenzéki párt képviselőinek kezébe került az irányítás. Több ilyen ügyet várnánk, hogy el lehessen hárítani a gyanút az igazságszolgáltatás politikai befolyásoltságáról, ezt az érvet ugyanis az érintettek előszeretettel húzzák elő a különböző eljárásokban.

Ez történik most például a sukorói kaszinóberuházásról szóló perben, ahol a volt pénzügyminisztertől a volt miniszterelnökig az összes érintett felemlegeti, vagy sejteti a koncepciós eljárás gyanúját. Gyurcsány egyenesen odáig ment, hogy tornacipőben jelent meg a bíróság előtt, jelezve azt, mennyire tartja a fórumot, sőt még az ügyészeket is rendre utasította, hogy miniszterelnök úrnak szólítsák, elvégre nem magánszemélyként jelent meg ott.

Nehéz Gyurcsányék ellen érvelni, amikor tudjuk, hogy a legfőbb ügyész egyértelmű Fidesz-lojalista, ráadásul semmi néven nevezhetőt nem tesz annak érdekében, hogy ezt a minősítést a munkájával ellensúlyozza.  Nem látszik, hogy az elmúltnyolcévezésen túl az elmúlt lassan négy évből is elővennének ügyeket, pedig volna jó néhány, amiben nem ártana nyomozni.

Néhány további érdekes (és nyomozandó) olvasnivaló itthonról és külföldről:

Bebetonozott trafikmutyi: a koncessziós szerződések szerint milliárdos kártérítést kellene fizetni a magyar államnak, ha bárkinek a jövőben az az ötlete támadna, hogy liberalizálni akarja a dohánypiacot. Az ügyben feljelentés is született.

Újságból értesült az adóhatóság belső, online pénztárgépes fogadó rendszerének kiépítésére szerződtetett konzorcium egyik tagja, hogy részese lett egy milliárdos üzletnek. A cég nem tudott arról, hogy január óta hat szállítási megrendelésben is szerepelt a neve.

Újabb részletek derültek ki arról, hogy miért függeszthették fel a hazánknak járó uniós pénzek kifizetését szinte az összes fejlesztési programnál.

Máris filmszerepet kapott Andy Vajna frissen házasodott felesége egy magyar vígjátékban, ami a férj vezette Nemzeti Filmalaptól kap több százmillió forintos támogatást. Plázacicát fog játszani.

Mutyigyanús iskolaigazgató-választások országszerte Hoffmann Rózsa irányításával.

A gyanús hátterű Sólyom légitársaság egy elejtett megjegyzés szerint a légipostai küldeményekre szeretne hajtani.

Drámai fordulatokban bővelkedik egy bukott kínai párttitkár korrupciós pere, de a kínai polgárok alig tudhatnak meg róla valamit. Pedig lenne, min csámcsogniuk, hiszen Bo Xilai a vád tanúját csalónak nevezte, a felesége vallomását pedig nevetségesnek. Érdekes kontextus ebben és ebben a cikkben.

35 éves börtönbüntetésre ítélték a Wikileaks-szivárogtató Bradley Manninget, aki mostantól Chelsea néven nőként akar élni. Ez a legkeményebb büntetés, amit szivárogtatásért bárki is kapott az USA-ban.

Ciprus bankjai eddig is az orosz eredetű pénzekből éltek, a legnagyobb pénzintézet pedig most 60 százalékban orosz kézre került, miután a nagybetétek megcsapolását előíró rendelkezések eredményeképpen a betéteket részvényre váltották.

Skandináv szekció: a Volvo egyik vezetője peren kívül egyezett meg a német hatóságokkal egy korrupció gyanús ügyletben, Finnországban pedig egy fegyvercég hat korábbi vezetője ellen indult per, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy szlovén fegyverüzletben kenőpénzzel akartak kedvezőbb helyzetbe kerülni.

Három év börtönre ítélt egy svájci bíróság egy német informatikust, aki pénzért adta el egy svájci privátbank ügyfeleinek adatait a német adóhatóságnak.

Mong Attila 

süti beállítások módosítása