Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: Amerikában leszerepelt az indokolatlan motozás

A minap hívta fel a Magyar Helsinki Bizottság a figyelmet arra, hogy a túlságosan általános indokok alapján elrendelt fokozott ellenőrzések alatt indoklás nélkül állíthatnak meg, igazoltathatnak és kutathatnak át bárkit rendőrök. Az USA-ban stop and frisk névre keresztelt eljárásról hétfőn mondta ki egy amerikai bíró, hogy alkotmányellenes, mert azt főleg feketék és spanyolajkúak ellen alkalmazzák, ráadásul az egésznek semmi haszna a bűnüldözésben - írja az Index.

A magyar Alkotmánybírósághoz és a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz forduló Helsinki kiemelte, hogy a több hónapig (idén tavasszal volt erre példa), vagy akár határozatlan időre és területre is bevezethető fokozott ellenőrzés indoklása olyan gumiérvekre alapulhat, mint "bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása”, vagy „a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése” - ami a Rendőrség munkájának alapvető definíciója is lehetne. Az eljárás, mely során az intézkedő szerv nem köteles megindokolni az eljárást, ráadásul alig ér valamit: az esetek 94%-ban nem volt miért megállítani az igazoltatottat.

Eheti videónk nem csak az eljárás haszontalanságát, hanem teljesen kontraproduktív voltát mutatja be. A Ross Tuttel által a The Nation számára készített kisfilmben egy olyan fiatalt mutatnak be, aki telefonjával felvette, ahogy egy napon már harmadszorra állítják meg. Az erőszakos túlkapásoktól hemzsegő igazoltatás egyetlen indoka, hogy a színesbőrű srác úgy néz ki a rendőrök szerint, mint egy "kibaszott korcs".

A filmben megszólalnak még olyan rendőrök, akik felvételekkel bizonyítják, hogy az indokolatlan igazoltatások és átkutatások egy értelmetlen ördögi körbe kergetik a járőröket, akik nem feltétlenül élvezik a feladatukat. Feletteseik elvárják a magas teljesítményt, aki viszont inkább igazi bűnügyekkel foglalkozna, azt veszélyes vagy kellemetlen megbízásokkal büntetik, vagy épp nem léptetik elő. Pedig a napi 1800 átkutatás 90%-ában nem találnak semmit az érintetteknél, akiknek viszont 87%-a a spanyol vagy a fekete kisebbséghez tartozott, így a hatósági rasszizmus kérdését is felvetik az eljárások.

Az igazoltatottak cserébe rendesen meggyűlölik a járókelőkre vadászó hatóságot, amelyben inkább bízniuk kellene.

Most úgy tűnik, egy újabb "jól bevált" külföldi modellt kezd el alkalmazni a hazai bűnüldözés.

Ha tetszett a bejegyzés, szavazz az Átlátszó Blog-ra a Goldenblog közélet kategóriájában!

süti beállítások módosítása