Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

1 gárdakilométer = 15,6 pridekilométer

Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független képviselő indulatos kérdése nyomán felmerült bennünk: vajon a(z Új) Magyar Gárda vonulásának, vagy a Meleg Méltóság Menetének rendőri biztosítása visz el több adóforintot? Kiszámoltuk.

vonulasok2.jpg

„Miért nem tiltják be végre a melegfelvonulást?” – kérdezte Lenhardt Balázs ex-Jobbikos képviselő 2013. június 14-én Pintér Sándor belügyminisztertől. Lenhardt az írásbeli kérdésben eltévelyedett, deviáns személyeknek hívja a Pride-on résztvevőket, idézőjelbe téve, hogy ők férfiak és nők; szükségtelen genetikai zsákutcaként, exhibicionista perverzitásként, liberális, egészségtelen fertőként hivatkozik a Meleg Méltóság Menetére és az azon résztvevőkre.

Lenhardt – akit, mentelmi jogának felfüggesztése után a közelmúltban garázdasággal gyanúsított meg az Ügyészség, mert izraeli zászlót égetett – azt kérdezi a belügyminisztertől: „Tényleg, mennyibe is került az adófizetőknek az elmúlt években ez az esemény?! (sic!) De igazat írjanak, ne csapják be azokat, akiknek még van bizalma a magyar rendőrségben, és verejtékes munkával keresik meg azokat a forintokat, amiket Önök ilyen célokra pazarolnak!”

Pintér Sándor jogi érvekkel válaszolt az egyébként szintén jogvégzett Lenhardt Balázsnak. Azt írta, hogy az Alaptörvény értelmében mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. Hozzátette, hogy a gyülekezésről szóló törvény pontosan meghatározza, hogy egy esemény milyen esetekben tiltható be vagy oszlatható fel. Válaszolt a költségekkel kapcsolatos kérdésre is: a 2012. július 7-én tartott melegfelvonulással kapcsolatosan keletkezett költség a miniszter tájékoztatása szerint 64 264 000 Ft volt.

Lenhardt itt abbahagyta a kérdezősködést, nekünk azonban szöget ütött a fejünkbe: vajon a Magyar Gárda rendezvényeit mennyiért biztosítja a rendőrség? Az összehasonlíthatóság kedvéért igyekeztünk – amennyire ez lehetséges – a Pridehoz hasonló gárdás eseményt találni.

A 2012-i Pridehoz időben közel, 2012. augusztus 25-én tartotta az – akkorra már betiltott – Magyar Gárda ötéves születésnapi ünnepségét. A Belügyminisztériumnál rákérdeztünk a költségekre, ahonnan gyors, részletes és pontos választ kaptunk. Az derült ki, hogy a Gárda rendezvényének rendőri biztosítása 22 948 000 forintjába került az adófizetőknek. Nincs más hátra, mint az arányok megtalálása.

A Pride a Hősök teréről a Kossuth térre tartott (igaz, az ellentüntetők miatt mind az indulási, mind a célhelyet módosítani kellett időközben), kb. 4,2 km-es útvonalon, a Gárda pedig a Kodály köröndről vonult a Hősök terére, ez mintegy 950 m. A Pride-on a becslések szerint 3-4 ezren vettek részt, míg a Gárda rendezvényén a sajtó szerint 130 gárdista mellett nagyjából 200 érdeklődő volt jelen. A Gárda születésnapján 30–40 ellentüntető is megjelent, 6 DK-s aktivistát a rendőrök kísértek a földalattihoz. A Pride-on az ellentüntetők számát 300-ra becsülték, ők a Kossuth téren összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik kutyákat is bevetettek. A téren ott volt Zagyva György Gyula jobbikos képviselő is, állítása szerint magánemberként. A Pride-ot több mint 2000 rendőr biztosította, a Gárda rendezvényéről nincs adat, de a beszámolók szerint „rengeteg” rendőr volt jelen, és sokan közülük a két múzeum mögött várakoztak. A két rendezvény érdemben nagyjából hasonló ideig tartott, mindkettő nettó kétórás volt.

A Pride-on elköltött 64,26 millió forint 3-4000 felvonuló és 300 ellentüntető között oszlott meg egy 4,2 km-es útvonalon. Ez azt jelenti, hogy – 3500+300 résztvevővel számolva – 16 911 Ft-ba került a teljes rendezvény egy főre vetítve, egy kilométernyi vonulás biztosítása pedig 4 027 Ft-nyi közpénzt vitt el.

A Gárda rendezvényén – 130 gárdistát, 200 érdeklődőt és 35 ellentüntetőt számítva – az egy főre vetített költség 62 871 Ft volt, ha pedig figyelembe vesszük, hogy a Kodály körönd–Hősök tere útvonal nem egészen 1000 méter, egy kilométerre vetítve valamivel több: 68 180 Ft-os végösszeg jön ki.

Mindehhez érdemes azt is hozzászámolni, hogy a Gárda demonstrációjával megegyező napon, 2012. augusztus 25-én a rendőrség műveleti területté nyilvánította, és – emlékezetes akció keretében – nagy erőkkel (300 kommandóssal) megszállta és lezárta a Fejér megyei Csókakő községét. Csakhamar kiderült: az egész intézkedés hiábavaló, a Gárda megvezette a rendőröket, és Csókakő helyett végül Dunaföldváron avatták fel 350 új tagjukat, ahol a rendőrség Garamvölgyi László ORFK-szóvivő szerint a „szükséges számban” volt jelen. Ezzel a szélsőjobbosok minden bizonnyal beállították az utóbbi pár év napi rendőri költségeinek abszolút rekordját.

A 2013-as Meleg Méltóság menetén minden eddiginél többen, a szervezők szerint mintegy 8 ezren vettek részt. A Pride-on az Átlátszó is jelen volt, csatlakozva a Nyitottak vagyunk kezdeményezéséhez. Ezúttal minimális volt az ellentüntetők száma.

Ha így folytatódik, jövőre még több nyitott ember és még kevesebb ellentüntető mellett talán feleslegessé is válnak a kordonok és a fokozott rendőri jelenlét. A jövőben tehát az állam jó eséllyel – bizonyára Lenhardt Balázs megelégedésére – csakis szélsőjobbos hőzöngés esetén „pazarolja” majd a „verejtékes munkával megkeresett adóforintokat”.

süti beállítások módosítása