Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Paksi fűtőelem-beszerzés: mi kikérjük, ők beminősíttetik

Még szerencse, hogy igényeltük, különben nyilván sose derült volna ki, hogy az atomerőmű által az orosz állami nukleáris üzemanyag-kereskedő céggel kötött szerződést elfelejtették titkosítani. A visszaélésszerű minősítés megakadályozása érdekében a NAIH-hoz fordultunk.

nuclear-fuel.jpgFotó: innen.

2013. június 3-án kértük ki az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től az általa nukleáris fűtőelemek beszerzésére megkötött szerződéseket, amelyek a teljes egészében hazai közpénzből fedezett kiadások közül a legnagyobb értékűek közzé tartoznak. Az erőmű azt válaszolja, hogy nem adhatja oda az adatokat, mert azok minősítési eljárása (azaz a 2009 előtti államtitoknak és szolgálati titoknak ma megfelelő minősített adattá nyilvánítása) folyamatban van. 

Olyan megtagadási ok, ami egy még be nem következett minősítésre hivatkozik, nincsen, bár igény az lenne rá: nem először találkozunk már ilyen hivatkozással. Ugyanakkor ha valóban megtörténik a minősítés, az természetesen akadálya lesz az adat kiadásának: olyannyira, hogy aki a minősített adatok nyilvánosságra hozza vagy illetéktelennek (itt éppen nekünk) átadja, az bűncselekményt is elkövet.

Mi mindenesetre több okból is furcsának találtuk ezt a hivatkozást, ezért újabb igényléssel már a megkezdett minősítés részletei iránt érdeklődtünk. Az újabb válasz szerencsére valamivel informatívabb volt, így megtudtuk, hogy a minősíteni kívánt szerződés az OAO „TVEL”-MVM PA Zrt. közötti 348/45046040/349903 PA-1-2000-K-TT számú Friss nukleáris üzemanyag szállítási szerződés, amit a paksiak az Országos Atomenergia Hivatallal szeretnének minősíttetni azért, mert ez Magyarország állami szerve illetéktelen külső befolyástól mentes zavartalan működésének biztosítása érdekében szükséges. Utóbbi egy megkötött szerződés megismerése kapcsán amúgy is furcsa, emellett utolsó információink szerint a paksi atomerőmű nem állami szerv, hanem egy gazdasági társaság.

A minősítés tehát nem állhat túl stabil lábakon, mi mégis elsősorban az eljárás egésze miatt fordultunk Péterfalvi Attila hatóságához. Az atomerőmű ugyanis, mint a második válaszból kiderül, június 7-én, azaz az adatkérésünk beérkezése után, de még az arra adott június 11-i megtagadás előtt indította meg a minősítési eljárását. Ez viszont – ha nem hiszünk a véletlen egybeesésekben – azt jelenti, hogy maga az adatkérés vezet a minősítéshez. Ez pedig –amellett, hogy szintén megkérdőjelezi a minősítés okának komolyságát – azt jelenti, hogy az adatkezelő így bármit kivonhat a nyilvános adatok köréből, megúszva azt a kötelezettségét, hogy a megtagadás indokait tartalmilag védje meg.

Semmi bajunk a minősítéssel, ha azt rendesen és megalapozottan csinálják, ez azonban nagyon távol áll ettől. Őszintén reméljük, hogy egy magyar és orosz állami cégek között létrejött, feltehetően sokmilliárdos szerződés 2023-ig való eltitkolására ez az egyszerű trükk mégsem lesz elég.

NAIH beadványunkat innen letöltheti (PDF)

süti beállítások módosítása