Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Kerényi felelősségre vonás nélkül megúszta a buzizást

Az Átlátszó Ki Mit Tud közérdekű adatigénylő oldalán keresztül indítottunk adatigénylést a Miniszterelnökséghez Kerényi Imre elhíresült homofób kijelentéseivel kapcsolatban. Egy kis fenyegetőzés után és némi késéssel választ is kaptunk: „a miniszterelnöknek a kisebbségeket sértő kijelentésekkel kapcsolatos véleménye nem képezi az Infotv. szerinti közérdekű adatszolgáltatás tárgyát”.

kerenyi.jpg

„Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott elhíresült homofób kijelentései óta változatlanul betöltheti-e a miniszterelnöki megbízotti pozíciót, vagy miniszterelnök úr tett-e bármilyen intézkedést (fegyelmi eljárás, munkaviszony megszüntetése, fizetéscsökkentés stb.) ezen kijelentések miatt Kerényi úrral kapcsolatban május óta? Miniszterelnök úr egyetért-e a kisebbségeket sértő kijelentésekkel? Amennyiben ilyen intézkedés történt, kérem ennek részleteiről szíveskedjenek tájékoztatást adni” - ezzel a szöveggel érkezett közérdekű adatigénylés e sorok szerzőjétől a Miniszterelnökséghez még július elején, hogy kiderülhessen, intézkedett-e a májusi, budapesti Zsidó Világkongresszuson a kirekesztő magatartással szemben nulltoleranciát ígérő Orbán Viktor a miniszterelnöki megbízottal szemben, miután Kerényi a Nemzeti Színház főigazgatóváltásának ürügyén tett nyilatkozatai botrányt okoztak.

A közérdekű adatigénylésként beküldött tudakozódásra azonban először nem érkezett válasz a Miniszterelnökségtől, így a határidő lejártát követően figyelmeztetést kaptak a Ki Mit Tud oldalon keresztül, hogy a közérdekű adatok eltitkolása a Büntető Törvénykönyvbe ütközik. 

A dolgok ezután hirtelen felgyorsultak. Villámgyorsan – alig néhány órával később – meg is érkezett a válasz, amit dr. Mikecz Péter helyettes államtitkár jegyez. A levélből kiderül, hogy a „tudatos nemzeti közjogi gondolkozás megalapozása és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése ügyével összefüggő feladatokat” Kerényi 2011. május 15-től folyamatosan betölti, díjazásának csökkentésére nem került sor. „A levelében jelzett fegyelmi eljárás és munkaviszony megszüntetés a miniszterelnöki megbízotti megbízás jellegére tekintettel nem értelmezhető” - teszi hozzá Mikecz.

A helyettes államtitkár levele alapján tehát Kerényi Imre büntetlenül megúszta a buzizást. Azóta az is kiderült, a Kádár-rendszer Forradalmi ifjúsági Napjainak egykori főszervezőjének idén még emelkedett is a fizetése, az előző évi 375 ezerről havi 600 ezer forintra. A Miniszterelnökség válaszlevelének legérdekesebb része a zárómondat, ebben ugyanis a helyettes államtitkár lényegében elismeri, hogy Kerényi kijelentései a kisebbségekre sértőek voltak, ugyanakkor a mondat második felében már azt írja, hogy a miniszterelnök ezzel kapcsolatos véleménye nem képezi a közérdekű adatszolgáltatás tárgyát.

Mikecz Péter szó szerint úgy fogalmazott, hogy „a miniszterelnöknek a kisebbségeket sértő kijelentésekkel kapcsolatos véleménye nem képezi az Infotv. szerinti közérdekű adatszolgáltatás tárgyát”. Közérdekű-e vagy sem, mi azért szívesen megismertük volna a miniszterelnök véleményét az ügyről.

A teljes levelezés itt elérhető.

Szalay Dániel

 

süti beállítások módosítása