Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: oligarcha-vicsorgás és a nemzeti konc újraosztása

Takarékszövetkezetek, kaszinók, trafikok, földek – a kormány a nemzeti érdekre hivatkozva veszi védelmébe a vagyont, pedig csak egyik oligarchától a másikhoz csoportosítja át. Kitört az oligarchaháború, a vesztesek vicsorognak. Mong Attila lapszemléje.

beteg_sanyi2.jpg

Selmeczi „a-kormány-megvédi-a-nyugdíjvagyont” Gabriella óta tudjuk, hogy ebben az országban akkor kell nagyon odafigyelni, amikor a Fidesz-kormány a nemzeti érdekre hivatkozva meg akar védeni valamilyen értékes vagyontárgyat. A nagy nemzeti védelem eredménye ugyanis általában az, hogy valamelyik baráti oligarchához vagy a csókosok csapatához kerül a konc. A héten a takarékszövetkezetek, a kaszinók kerültek sorra, felsejlett az OTP Bank szervezett lenyúlása, miközben volt még tennivaló a trafikügy szálainak elvarrásával is.

A takarékszövetkezetek esetében ugyan a hivatalos kommunikáció arról szól, hogy állami részvétellel akarják megerősíteni a szektort, de amint egy korábbi, méltatlanul nem szemlézett kommentárban a hozzáértő szerző leírta „az állam a nagy megmentő szerepében tűnik fel, látszólag a közjóért cselekszik, miközben tökélyre fejlesztett pofátlansággal a saját polipjainak kedvez”, jelen esetben egy új, szívüknek tulajdonosi körnek játssza át őket. A harc ráadásul a takarékszövetkezeteken keresztül a hazai bankszektor feletti befolyásról is szól. A csatát egy vicces egobajnokság is színesíti, aminek tétje, hogy ki lesz a nagyobb bankár e hazában. Az egyik oldalon Csányi Sándor valamint oligarchabarátai állnak, élükön Demján Sándorral, a másikon pedig az OTP-vezér egykori helyettese, az Index-tulajdononos Spéder Zoltán. (Milyen érdekes, hogy a csatáról igazán érdekeset csak a hvg.hu-n lehet olvasni, az Index erről „elfelejtett” a kontexust részletezően beszámolni!) A takszövök szervezett beszántásából mellékesen csak az a Duna Takarékszövetkezet marad ki, amelyik a miniszterelnök jóbarátja tulajdonol, és amelyik kölcsönt adott a felcsúti stadionépítéshez szükséges földek megvásárlására.

A háborúskodásban a takarékszövetkezetek ügye csak az egyik front, a másik éppen most nyílt meg, ugyancsak állami segítséggel azzal, hogy az igazságügy-miniszter bejelentette, belenyúlna a kormány a devizaalapú jelzáloghiteles szerződésekbe, ami első látásra - létező polgárjogi szerződésekről lévén szó – alkotmányellenesnek tűnik, de mikor volt ez eddig gond az elmúlt három évben? Az akció alig leplezett célja, hogy tovább rontaná a banki üzletet, óriási veszteséget okozna a pénzintézeteknek, különös tekintettel az OTP-nek, vagyis ezzel alkalom nyúlna a legnagyobb hazai bank piaci részesedésének állami segédlettel történő csökkentésére, netán Csányi kiűzetésére az ország legjobb üzletéből. Oligarchaháború ez a javából, amiben most éppen menti a menthetőt az OTP első embere (igaz, a jobbos média szerint csak a szívdobogás jött rá): a múlt héten nagy tételben szabadult meg a banki részvényeitől, az akcióval mintha azt akarta volna jelezni, hogy nem akar ujjat húzni Orbánékkal, visszavonul az élelmiszeripari befektetéseihez, nem szeretne Leisztinger Tamás sorsára jutni, aki kakaskododott és csak nagy nehezen kerülte el a rendőrségi és büntető eljárást. Csányinak egyébként a mezőgazdaságban is lesz elég gondja, ott ugyanis egyre nagyobb léptekkel terjeszkedik a Simicska-Nyerges birodalom is.

Nincs itt semmiféle takarékszövetkezeti mutyi, mint ahogyan a Fidesz szerint kaszinó-mutyi sem, akármennyire is nagyon úgy néz ki. Emlékezzünk csak, milyen vehemensen érvelt a Fidesz amellett, hogy be kell tiltani az elektronikus kaszinókat, és a pénznyerő automatákat. Most kiderült, hogy az egész akciót csak azért szervezték, hogy nem sokkal később zártkörű pályázaton ők maguk dönthessék el, kik juthatnak majd különböző vidéki városokban tízéves kaszinó-üzemeltetési koncessziókhoz.

A forgatókönyv kísértetiesen emlékeztet a trafikbotrányéhoz, amelyben most már a szálak elvarrása folyik azzal, hogy kifejezetten szokatlan eljárás keretében visszaküldik a vesztes pályázati anyagokat a feladóknak, hogy még véletlenül se maradjanak meg a kellemetlen nyomok. Közben kiderült, hogy a köztévé egyik vezetőjének családja is a nyertesek között van, ami az érintett szerint magánügy, nem tartozik a nyilvánosságra, nem játszott szerepet abban, hogy a köztévé valóságos lejárató kampányt folytatott a trafikmutyit hangfelvétellel bizonyító korábbi fideszes önkormányzati képviselő ellen, és természetesen semmilyen értelemben nem rontotta tovább a hírszolgáltatás minőségét (ez utóbbiban valószínűleg igaza van). Nyert még egy korábbi válogatott focista is, aki pár éve még a felcsúti Puskás Fociakadémia szakmai igazgatója volt, de legyen most már vége ennek a trafikmutyista refrénnek! Ezt kéri a kormányhoz közelálló civil szervezet vezetője, aki szerint ugyan valóban „jobban kellett volna kommunikálni az új rendszert, és átláthatóbbá kellett volna tenni a pályázatokat”, de nem szabad felülni az „ellenzék szánalmas rágalomhadjáratának”. Természetesen ennek a felforgató akciónak a része lesz az is, hogy – mint az Opten cégelemző kimutatta – nagy valószínűséggel a dohányárusításból kimaradó kisboltok tízezrei mennek majd tönkre, mivel egy jelentős részük már most is olyan helyzetben van, hogy akár egy kis mértékű forgalomcsökkenés is csődhelyzetet idézhet elő náluk. A lényeg egyébként az, hogy a szép és kulturált új boltok láttán remélhetőleg a fiataloknak is megjön a kedvük a dohányzáshoz, főleg, ha megtudják: minden ötödik nemzeti trafik szívesen kiszolgálja a kiskorúakat is.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elfogtak egy nagy hatalmú grúz keresztapát a napfényes Dunakeszin, ahol nem tudjuk mit keresett. Lehet, hogy éppen letelepedési államkötvényt akart venni kifejezetten pénzmosási céllal, amire a rugalmas magyar jogszabályok lehetőséget kínálnak. Maffiaügyekben nálunk közben az derült ki, hogy az első hírekkel ellentétben valószínűleg nem mérgezték meg a Hajógyári-sziget új urát, aki 31 évesen halt meg, és van még betyárbecsület is: a pesti night-club király egy bulvárlapban üzente meg, hogy nem teregeti majd ki a magyar politikusok szennyesét, akármennyit is kurváztak.

A Mérték-blog fedezte fel, hogy érdekes helyekre szivárog el az állami hirdetési pénz a folyóiratpiacon: a milliárdokból részesül a Heti Válasz konyhai magazinja és a felcsúti Puskás Akadémián működő foci szaklap is. Közben a közmédiában jelentős prémiumokat markolnak fel a vezetők, mert egyszerűen jól működik az intézmény.

Az atlatszo.hu a héten az építőipari közbeszerzések cápáit mutatta be, és elkönyvelt egy alkotmányjogi értelemben is jelentős győzelmet az Operaházzal szemben vívott perben.

Kiderült, hogy miközben a minisztériumok többségében – egy korábbi botrány miatt – megszüntették a miniszterek és államtitkárok folyószámla-költségtérítését, az Emberi Erőforrások Minisztériumában még sokáig járt ez a különpénz, amiről csak most mondtak le az arra jogosultak.

Állami hátszéllel bővül a Sziget-alapító Gerendai Károly birodalma, az üzletember újabban gasztro-, dizájn- és reklámérdekeltségeket szerez, egy friss összesítés pedig szépen bemutatja, milyen fesztiválra jutnak állami adóforintok. Kedvencünk, a tehetséges Kálomista Gábor persze ezen a listán is szerepel.

Nagy tételben vesz 9 milliárd forintért új fénymásolókat és nyomtatókat az állam, ami azután különösen érdekes, hogy két éve már volt egy hasonló nagy beszerzés. Nyomtatókból épül-szépül a NER.

A tankönyv-üzlet érdekessége, hogy az iskolában többe kerülhet majd a tankönyv, mint a könyvesboltokban, de gondolom csak a szervezett állami segítségnek köszönhetően. Nagy kegy, hogy a hírek szerint megengedik viszont azt, hogy ilyen esetekben ne kelljen drágábban megvenni a könyvet.

Pár nappal azután, hogy öt év börtönre ítélték a Putyin-rendszer népszerű kritikusát, az orosz korrupció-ellenes küzdelem élharcosát, óvadék ellenében szabadon engedték Alekszej Navalnijt.

A Vatikánban Ferenc pápa régi és új módszerekkel küzd a korrupció ellen. Egyrészt befagyasztotta egy magas rangú szentszéki hivatalnok vagyonát, akit egy pénzmosási ügyben vizsgálnak, másrészt a twitter-követőinek azt ígéri, ha szorgalmasan olvassák posztjait, lecsökkenthetik a purgatóriumban töltött időt.

Az Economist összeállítása szépen bemutatja, hogyan lehet szervezett lopásra használni a focit és hogyan kellene rendet teremteni a szektorban.

Mong Attila

süti beállítások módosítása