Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A nyarat még túlélheti a Római-part mobilgát nélkül

Közmeghallgatást tartott volna ma délután a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Római parton húzódó mobilgát terveiről az Óbudai Kulturális Központban. A „jóhiszeműen" hétköznap délutánra időzített fórumot azonban utolsó pillanatban lefújták, írta a Maradjanak a Fák a Rómain facebook oldal. Az ok pedig az, hogy a mobilgát terveit készítő Erbo-Plan Kft az engedélyezési eljárás megszüntetését kérte, írják ugyanők.

romaithumb.png

Kerestük az Erbo-Plan igazgatóját, azonban Erdész Béla nem beszélhet újságíróknak, így a Fővárosi Önkormányzathoz irányított minket. Utóbbi hivatal még nem válaszolt kérdéseinkre, Bardóczi Sándor tájépítész, a partvédő civilek egyik fő szószólója azonban megosztotta információit az átlátszóval.

Bardóczi úgy tudja, hogy az engedélyezési eljárás megszüntetésének oka a mobilgát nyomvonalának újratervezése lehet. Ez két okból lehetséges, egyik, hogy kiderült, a Rozgonyi Piroska utca (tehát a Rómaipart hajóállomás környéke) magasságában védett platánok is kivágásra kerülnének, ami az óbudai jogszabályokkal ellentétes. Ezen kívül egy városháza munkatársaitól származó információ szerint résfalas technika helyett injektálással szilárdítanák meg több méter mélységben a talajt, ami szintén újratervezést igényel.

A Rómain húzódó fasorért aggódók számára ez a hír azt jelenti, hogy valószínűleg idén nyáron még megmenekül a part. Bár új terveket akár már júliusban is beadhat a tervezőcég Bardóczi szerint, az újrakezdődő környezetvédelmi, építéshatósági és vízügyi eljárás akár hetekig, hónapokig is eltarthat. A tájépítész elmondta, hogy mivel a Fővárosi Közgyűlés márciusban a már érvénytelen tervet szavazta meg, ezért itt is újra be kell majd nyújtani az új rajzokat.

"A mobilgát jó találmány, de nem a Rómaira való" - civilek az árvízvédelemről from atlatszo.hu on Vimeo.

Korábbi cikkeink a Római-partról:

Káosz a koncepcióban: árvízvédelmi tervek a Római-parton

Újabb jegyzőkönyv a római-parti csónakházak eladásáról

Katasztrófát okozhat a Római-parti mobilgát – figyelmeztetésre sem lesz idő

Frissen alapított pályázó, összetákolt előterjesztés – így adták el a római-parti csónakházakat

Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben

Római-parti mobilgát: kinek áll érdekében?

süti beállítások módosítása