Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Mexikó: drog, korrupció, végeláthatatlan vérengzés

Egyelőre tehetetlennek bizonyul a mexikói kormány az országban garázdálkodó drogkartelek véres háborúival szemben. Miközben ártatlan emberek, köztük kisgyerekek halnak meg a területekért és a hatalomért folyó harcokban, maga a rendőrség is összedolgozik a maffiával.

mexico drug war 390423.jpgA Beltran Levya-kartell elfogott tagjai egy sajtótájékoztatón a szövetségi rendőrség központjában, Mexikóváros, 2009. február 12. (Reuters, The Atlantic)

2006 nyarán a mexikói Uruapan egyik népszerű night clubja, a Sol y Sombra  (a Nap és Árnyék) szombat este lévén tele volt emberekkel. Az alsó szinten prostituáltak vadásztak az ügyfelekre, a felső szinten párocskák, baráti társaságok, sőt, családok ülték körbe a fekete-fehér kockás táncparkettát. Hamarosan megjelent egy csapat fegyveres, akik felvonultak a felső szintre, néhányszor a levegőbe lőttek, majd egy zsákot vettek elő, amelyből öt levágott emberi fej gurult a padlóra. A fegyveresek ezután megint a levegőbe lőttek, majd egy kézzel írt üzenetet hátrahagyva távoztak. Az üzeneten ez állt: „A La Familia nem gyilkol pénzért, nem gyilkol meg nőket és ártatlan embereket. Csak azokat öli meg, akik megérdemlik… Ez isteni igazságszolgáltatás.” Aláírás: La Familia.

Állítólag ez volt az egyik olyan esemény, amely az 5 hónappal később megválasztott, akkori mexikói elnököt, Felipe Calderont arra ösztönözte, hogy keményebben vegye fel a harcot a Mexikót véres összecsapásokba sodró drogkartellekkel. A hatóságok a Sol y Sombrában történt eseményekig nem tudtak a La Familiáról, fogalmuk sem volt, hogy egy új kartellel van dolguk, vagy inkább a Los Zetas nevű paramilitáris szervezethez csatlakozott csoportról. Némi nyomozás után kiderült, hogy a La Familia polgárőrszervezetként hivatkozik magára: a hírhedt Sinaloa-csoport által árult metamfetamin használatát szeretnék visszaszorítani más kemény drogokkal együtt, miközben a népünnepélyeken ingyen osztogatják a gyerekjátékokat. A rendőrség azonban nem vette be ezt a szöveget: az érintett államban, Michoacanban 2006-ban 500 gyilkosság történt és Daniel Cabeza de Vaca főállamügyész szerint miközben a néhány év alatt 4000 fősre duzzadt La Familia nyilvánosan elítéli a drogokat, a háttérben ugyanúgy árulja őket, semmivel sem jobbak a Sinaloánál. Erre utalhat a night clubban történt incidens is.

Calderon elnök, aki maga is Michoacanból származik, mindenképpen szeretett volna véget vetni a vérengzésnek: 7000 katonát és rendőrt vezényelt az államba, alig néhány nappal a beiktatása után, akik ellenőrző pontokat állítottak fel és helikopterrel járőröztek. A háttérből figyeltek az amerikai drogellenes hatóság (Drug Enforcement Administration, DEA) ügynökei is. Az amerikaiak az 1970-es évek közepétől vannak jelen Mexikóban, több irodájuk is van, főként tanácsadóként dolgoznak, de a szövetségi ügynökök kiképzésében is részt vesznek. A katonák kivezénylése azonban nem volt eredményes, 2008-ra már az állam 60 százalékán volt jelen a La Familia, egy 2008. szeptemberi robbantásos merénylet során pedig nyolc ember meghalt Morelia városban, százan pedig megsérültek. Bár időközben történtek letaróztatások, 2009-ben újabb 2500 katonát vezényeltek Michoacanba, eredménytelenül: a korábbi gyanúsítottakat, bizonyíték hiányában, szabadon kellett engedni.

Hiába vezényelnek ki azonban minél több rendőrt és katonát, ha maga az igazságszolgáltatás is korrupt. 2008. október 15-én Victor Gerardo Garay rendőrparancsnok vezetésével razziát tartottak egy mexikóvárosi lakásban. Letartóztattak 11 kolumbiai, 2 mexikói, egy amerikai és egy uruguayi állampolgárt, kábítószer-kereskedelem gyanújával. A narkók (narcos - így nevezik spanyolul a drogügyletekben utazó maffiatagokat) éppen egy partit tartottak, a kertben létesített magánállatkertben oroszlánok, tigrisek és fekete jaguárok sétálgattak a ketreceikben, miközben 30 örömlány szórakoztatta a vendégeket. Miután a bűnözőket elszállították, Garay engedélyezte az embereinek, hogy ők folytassák a bulizást, némi kokain és néhány prosti hathatós közreműködésével. Garayt később letartóztatták, majd kiderült, hogy elég jó kapcsolatban van a drogkartellekkel – végül három év letöltendőt kapott. A Humar Rights Watch 2011-es tanulmányában több mint 170 kínzást, 39 „eltűnést” és 24, nyomozáshoz vagy bírósági eljáráshoz nem köthető olyan gyilkosságot emelt ki, amely a mexikói katonasághoz vagy rendőrséghez köthető. Igaz, hogy szigorították a rendőrökre vonatkozó szabályokat a korrupció csökkentése érdekében, de a szakértők szerint ez mit sem ér, ha az állomány tagjai egyszerűen nem tartják be őket.

A brutális gyilkosságok, akár a kartellek, akár az állam emberei követik el, mindennaposak Mexikóban. A lefejezések a leggyakoribbak, de akadnak egészen embertelen esetek is. Például a 36 éves Hugo Hernandezé, aki állítólag a Sinaloa-kartell konkurenciájának dolgozott és akinek holttestét 2010. január 1-jén találták meg Los Mochisban. Hernandez arcát nemes egyszerűséggel lefejtették a fejéről és egy focilabdára tűzték azzal az üzenettel, hogy „Boldog új évet, számodra ez lesz az utolsó”. A legszörnyűbb persze az, amikor ártatlan emberek, azon belül is kisgyerekek halnak meg. Felipe Calderon regnálása alatt (2006. december 1. – 2012. november 30.) egy mexikói jogvédő szervezet, a REDIM (Red por los Derechos  de la Infancia en Mexico) adatai szerint 1800 gyerek halt meg a szervezett bűnözés miatt. 2010 óta 36 óránként megölnek egy gyereket vagy fiatal felnőttet. 2008. január 1-jén a hároméves Mia Alvarado Rodriguez sírására figyeltek fel a szülei. Már aludnia kellett volna, ezért berohantak a szobájába és látták, hogy a kislány mellkasán folyik a vér, ő pedig próbál felkelni. Egy AK-47-es-ből származó, eltévedt golyó sebesítette meg, hat nappal később meghalt. Szintén egy eltévedt golyó ölte meg a 11 éves Julio Abraham Cisneros Garciát, aki barátaival focizott Ciudad Juarez rossz hírű negyedében. Egy évvel korábban, 2012. április 24-én a Tabasco állambeli Tacotalpa kisvárosban négy nyerek gyalogolt haza iskolából: a 10 éves Blanca Elena, a 8 éves Gustavo Adolfo, a 7 éves Jesus Alberto Gutierrez Alvarez és a szintén 7 éves Samuel Vazquez Gomez. A gyerekeket az út során elrabolták, megölték és egy titkos sírba temették az állam fővárosa, Villahermosa közelében.

A poszt Malcolm Beith „After Six Years of Bloodshed, Mexico’s Drug War  Shows a Little Sign of Waning” című, a The Atlantic honlapján megjelent cikke alapján készül. Malcolm Beith, a Newsweek egykori főszerkesztője, három évet töltött Mexikóban, hogy a drogháborúkról tudósítson.

süti beállítások módosítása