Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Kétes múltú cégek újítják fel a külképviseleteket

2011. decemberében négy évre szóló keretszerződést kötött a Külügyminisztérium öt építőipari céggel a külképviseletek karbantartására és felújítására nettó 1,2 milliárd forint értékben. Az egyik cég érintett a Paksi Atomerőmű szállodafelújítási ügyében, a másik az első Orbán-kormány idején végbement VPOP-s ingatlanpanamában, a harmadik már a bejegyzése évében 344 milliós megbízást kapott a külügytől, a negyedik pedig 100 millió forintot nem fizetett ki az alvállalkozóinak.

epitok.jpg

A külügyminisztérium hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás során választotta ki azt az öt céget, melyekkel 2011. december 9-én négy évre szóló keretszerződést kötött a külképviseletek karbantartására és felújítására nettó 1,2 milliárd forint értékben. A keretszerződés értelmében minden munkára egyedileg szerződik a külügy valamelyik vállalkozással. Az öt szerencsés cég a Ligetsor-Bau Kft., a Mega-Logistic Zrt., a Nógrádtrade Plus Kft., a Solyszolg Kft., és a TÉR Kivitelező Kft. lett.

Van múltjuk

A Mega-Logistic Zrt. annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amelyik felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Mega-Logistic Zrt.-nek átkeresztelt vállalkozás azóta a honvédelmi tárca udvari ingatlanüzemeltetőjévé nőtte ki magát a szocialista kormányok idején, és a versenyeztetés nélkül bevont alvállalkozók egyikeként 1,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az MVM-től a paksi Erzsébet Szálló felújításánál. Ez utóbbi építkezés miatt azóta hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Paksi Atomerőmű akkori vezérigazgatóját.

A Nógrádtrade Plus Kft. a híreket korábban is figyelemmel követők számára lehet ismerős: a cégnek és ügyvezetőjének komoly szerepe volt a VPOP ingatlanpanamájában, melyben 2002 őszén indult nyomozás. A vád szerint 1,03 milliárd forint kár érte az államot azzal, hogy a Nógrádtrade  többszörös áron adott el három budapesti és öt vidéki ingatlant a VPOP-nak. E szerződések zömét a közelmúltban elhunyt egykori VPOP-főparancsnok, Arnold Mihály írta alá.

A Ligetsor-Bau Kft.-ről a külügyes szerződés aláírása után jelent meg, hogy fővállalkozója volt a zuglói önkormányzat 561 millió forintos óvoda-bölcsőde felújítási projektjének, de alvállalkozóival nem volt túl korrekt, 112 milliót megtartott magának; az újpesti Szent Anna Óvoda felújításakor pedig 83 milliót nem fizetett ki az alvállalkozóinak.

Még a külügyi keretszerződés előtt

A 2008 elején bejegyzett Solyszolg Kft.-vel kötött szerződést a külügyminisztérium 2008 végén a párizsi Magyar Ház épületének átalakítással egybekötött felújítására, és a párizsi OECD képviselet és a volt kereskedelmi kirendeltség épületének átalakítással egybekötött felújítására nettó 344,4 millió forint értékben; 2009-ben pedig a Magyar Postától kaptak egy 31 milliós megbízást.

A Mega-Logistic Zrt.-t a strasbourgi nagykövetség korlátozott felújításával bízta meg a külügy a kormányváltás utáni napokban, 2010.05.12-én nettó 43,5 millió forintért.

A Nógrádtrade Plus Kft. 2010.06.04-én kapott megbízást a külügytől a "Vatikáni nagykövetség átalakítása az EU elnökségre való felkészülés jegyében" tárgyú szerződéssel, nettó 32 millió forint értékben.

A keretszerződésben kapott eddigi munkák

Az egyedül makulátlannak tűnő TÉR Kivitelező Kft. a berlini nagykövetség épületfelügyeleti rendszerének nagykarbantartási feladatait végezte el 188.335,2 euróért.

A Mega-Logistic Zrt. a madridi nagykövetség felújítását végezte el 335.007 euróért, valamint a moszkvai nagykövetség felújítását 547.352,27 euróért, és megkapta a madridi nagykövetség konzuli hivatalán, lakóépületén szükségessé váló nagykarbantartási és épület felújítási munkálatok elvégzése című megbízást is 97.315 euróért.

A Nógrádtrade Plus Kft. a londoni nagykövetség nagykarbantartási feladatait végezte el 10.221,08 euróért, majd a londoni nagykövetség felújítását 271.271,75 euróért, és a szófiai nagykövetség tetőterének nagykarbantartási munkáit 160.397 euróért, valamint a szófiai nagykövetség tetőterének kiegészítő nagykarbantartási munkáit 83.070 euróért.

Jól szerepelnek a közbeszerzéseken is

A két érdekes múlttal rendelkező cég, a Mega-Logistic és a Nógrádtrade a kormányváltás óta a közbeszerzéseken is sikeres, bár elnyert megbízásaik végösszegét nehéz megállapítani, mert több alkalommal is konzurciumi tagként nyertek.

Mint korábban az atlatszo.hu megírta, a Mega-Logistic Kft-t birtokló Lóki Géza és családja tulajdonában lévő Borostyán 95 Ingatlanközvetítő és Kereskedelmi Kft. 497.398.980,- Ft támogatást nyert el tavaly novemberben a szálláshelypályázaton. De egyébként sincs okuk panaszra: a kormányváltás óta a külügyes szerződéseket nem számítva hét közbeszerzésen nyertek. Építettek gondozási központot Kadarkúton 91,75 millióért, akadálymentesítették a kaposvári rendőrkapitányságot 23 millióért, tagjai a Semmelweis Egyetem 1,8 milliárdos megbízását elnyerő konzurciumnak, legutóbb pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat bízta meg a céget meteorológiai radartorony építésével 128,5 millió forint értékben.

A Nógrádtrade Plus Kft. a kormányváltás óta 9 közbeszerzést nyert el a külügyes megbízáson felül. Ők végezhették öt ügyészségi épület karbantartási, felújítási, illetve korszerűsítési munkáit 41,5 millióért, benne voltak a MÁV 690 milliós homlokzat és nyílászáró karbantartását elnyerő csapatban, szerződtek még a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-vel is, és postát is felújítottak 140,4 millióért.

 

süti beállítások módosítása