Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A biodízel kedvéért égetik az esőerdőt Indonéziában - Szingapúr fuldoklik

Brüsszel növelni szeretné a bioüzemanyag arányát, de azzal nem foglalkozik, hogy főként emiatt a világ másik felén hetek óta tartó füstfelhőben kénytelen élni több millió ember. Az EU nem ellenőrzi az olajvállalatokat azzal kapcsolatban, hogy honnan származik az általuk használt pálmaolaj. Bár Indonéziában törvényileg tiltott az erdőégetés, de Indonézia a világ egyik legkorruptabb országa, és Ázsiában egyébként is elég tágan értelmezik a környezetvédelmet.
szingapúr.jpg

Néhány cikk jelent meg a napokban a magyar sajtóban a malájziai és szingapúri levegőszennyezettségről, amely jelenleg kb. 10-15 millió ember mindennapjait érinti. Minden cikket úgy lehet érteni, hogy a hatalmas területet beborító füstöt okozó szumátrai erdőtüzek a véletlen művei, de az Index cikke szerint például tarlótüzek szabadulhattak el. Szingapúri ismerősünk elmeséli a kevés nyilvánosságot kapó valódi okokat, és hogy hogy élik meg ezt a rendkívüli helyzetet.

"Füstszaggal kevert forró levegő és állandó homály. Ebben élünk.

Az egyszerű, véletlenül keletkezett erdő- vagy elszabadult tarlótüzek nem okoznak 1000 km-es körzetben gigantikus füstfelhőt Észak-Malájziától Kelet-Borneóig. Szingapúrban minden eddigi légszennyezettségi rekordot megdöntött a két hete tartó, szumátrai tüzek okozta füstköd. A The Times már 2009-ben megírta, hogy tudatos erdőégetés folyik Ázsiában azért, hogy az EU által kijelölt biodízel-arányt javítani tudják.

"Az olajvállalatok egyre gyorsuló ütemben pusztítják az esőerdőket azzal, hogy titokban pálmaolajat kevernek a brit autósok számára értékesített gázolajhoz. Tizenkét olajvállalat összesen 123 millió liter pálmaolajat szállított áprilisig a benzinkutakhoz.
 
A pálmaolajnak mindössze 15%-a származik olyan ültetvényről, ami bármilyen környezetvédelmi szabványnak megfelel. A maradék legnagyobb része a korábban esőerdőkkel borított területekről származik. Elméletileg az bioüzemanyagok használatából kisebb mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik, mint a fosszilis üzemanyagok esetében, mivel a nyersanyagul szolgáló növények szén-dioxidot kötnek meg növekedésük közben. Az esőerdők kiirtásakor azonban a fákban és a talajban megkötött hatalmas mennyiségű szén szabadul fel. A pálmaolaj ültetvényeknek 840 évbe kerül, hogy felszívják az erdők égetéséből származó szén-dioxid mennyiséget. A trópusokon történő erdőirtások így az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 20%-áért felelősek.

A pálmaolaj ágazat növekedése a világ harmadik legnagyobb kibocsátójává emelte Indonéziát, ahol a leggyorsabb ütemben irtják az erdőket. Ennek következtében évente Wales méretű területen tűnik el az esőerdő az országban. A múlt évben a brit autóipar 27 millió liter Indonéziából származó pálmaolajat használt el, és 64 millió litert, amely Malajziából származott. Ezen kívül az olajvállalatok további 32 millió litert adtak el, melynek ismeretlen az eredete.

Az olajvállalatok azért használják egyre nagyobb arányban ezeket a bioüzemanyagokat, hogy 2020-ra elérjék az Európai Unió által kitűzött 13%-os bioüzemanyag-arányt. Miközben a vállalatok jelenleg általában 5%-os arányban alkalmazzák a bioüzemanyagokat, erről nem kötelesek informálni a fogyasztókat.

A pálmaolajat az ára miatt kedvelték meg, de a további haszon érdekében igyekeznek a legolcsóbb forrásokat megtalálni. Ez a legtöbb esetben kétes eredetű, a környezetvédelmi szabványoknak nem megfelelő bioüzemanyagokhoz vezet. A probléma, hogy az olajvállalatok eddig mindig tudtak olyan kiskapukat találni, melyek segítségével eltitkolhatják a pálmaolajat előállító ültetvény típusát, így tovább vásárolhatják ezeket a környezetre ártalmas olajokat."
(fordítás innen)

Brüsszel növelni szeretné a bioüzemanyag arányát, de azzal nem foglalkozik, hogy főként emiatt a világ másik felén hetek óta tartó füstfelhőben kénytelen élni több millió ember. Az EU nem ellenőrzi az olajvállalatokat azzal kapcsolatban, hogy honnan származik az általuk használt pálmaolaj. Bár Indonéziában törvényileg tiltott az erdőégetés, de Indonézia a világ egyik legkorruptabb országa, és Ázsiában egyébként is elég tágan értelmezik a környezetvédelmet. Jelenleg próbálják felkutatni a kialakult helyzetért felelős cégeket, természetesen kevés sikerrel.

A helyzet annyira rossz volt, hogy iskolákat zártak be, és folyamatosan figyelmeztették a lakosságot, hogy ne menjenek utcára, ha nem muszáj. A védőmaszkokat egyből felvásárolták, de ahol még véletlenül lehetett kapni, ott 2 db/főben maximalizálták a megvásárolható mennyiséget, és több órás sorbanállás után lehetett csak hozzájutni. Dél-Kelet Ázsiában a Maláj-félszigeten Szingapúrtól Penangig elfogytak a levegőtisztító berendezések. Szingapúrban, a világ egyik legsűrűbben lakott országában kihaltak az utcák, nem mennek ki az emberek szabad térre, csak akkor, ha feltétlenül szükséges. A Napot több hete nem láttuk.

A légszennyezettség Kuala Lumpurban és környékén vasárnap olyan magas volt, mint az idén januári minden idők legsúlyosabb légszennyezettségi adata Kínában. 750 PSI. Jelenleg sok külföldi, aki teheti, egyszerűen elhagyta a félszigetet és Szingapúrt. Agung Laksono, az indonéz jóléti miniszter első reagálása az volt a problémára, hogy Szingapúrban az emberek hisztiznek. "Indonesian minister says Singapore "behaving like a small child" over haze".

Szingapúrban most jeget is hozó mesterséges esőkkel próbálják - minimális sikerrel - tisztítani a levegőt, mivel a nagy légszennyezettség miatt nincs konvektív aktivitás, azaz a meleg levegő nem tud felszállni, így csapadékot adó felhő nem tud természetes módon keletkezni.

Sajnos egyébként ez a helyzet nem új a szingapúriaknak és a malájoknak. Szinte minden ősszel füstfelhő teríti be az országot a szokásos szumátrai erdőégetések miatt, ám ilyen mértékű és ennyire hosszan tartó légszennyezettség még sosem volt. De mivel az EU igénye folyamatosan nő a bioüzemanyag mellett a kozmetikai és élelmiszeriparban is széles körben felhasznált pálmaolaj iránt, ennek idén minden eddiginél nagyobb terület felégetése lett az eredménye. Annak pedig a minket és mindent beborító, már Thaiföldre is elérő füst, ami a szingapúri miniszterelnök szerint sajnos kitarthat idén akár a száraz évszak végéig, azaz októberig is." “This is a problem that will last at least a few weeks, maybe a couple of months until September or October, so I think we have to be psychologically prepared”

(kép: Facebook)

süti beállítások módosítása