Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Újabb 120 állami millió a kultúroligarchának

Folytatódik Kálomista Gábor sikerszériája - újabb százmilliós állami támogatáshoz jutott filmkészítő cége. A Megafilm Kft. ezúttal a Médiatanácstól nyert el 120 millió forintot. A producer érdekeltségei 2010 óta nagyjából annyi közpénzt kaptak, mint az azt megelőző 12 évben összesen. Pedig az sem volt kevés.

kalom.jpg

Tegnap járta körbe az internetet az a kép, amelyen Simicska Lajos a Veszprém Arénában szurkol. Aztán a Magyar Narancs nyomtatott számából azt is megtudtuk, hogy a VIP páholyban közvetlenül mögötte ott áltt üzlettársa, Fonyó Károly, és Kálomista Gábor producer, aki Simicska Lajoshoz hasonlóan sikert sikerre halmoz az elmúlt években.

Kálomista és felesége érdekeltségei, a Megafilm Kft., a Megafilm Service Kft., és a Hungaricom Kft. 1998-2010 között, tehát 12 év alatt összesen 2,764 milliárd forint, 2010 óta pedig már összesen 2,722 milliárd forint támogatást és megrendelést nyertek el állami szervezetektől.

 

1998-2010

2010-

Magyar Mozgókép Közalapítvány

1,491 milliárd forint

 

Országos Rádió- és Televíziós Testület

647 millió forint

 

Nemzeti Filmiroda

509 millió forint

 

Nemzeti Kulturális Alap

117 millió forint

 

Összesen

2,764 milliárd forint

 

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

 

1,714 milliárd forint

Médiatanács

 

242 millió forint

Magyar Nemzeti Filmalap

 

706 millió forint

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

60 millió forint

Összesen

 

2,722 milliárd forint

 

A legutóbb elnyert támogatást a Megafilm ezúttal a Médiatanácsnak köszönheti, május közepén 120 millió forintot ítéltek meg A galamb papné című film elkészítésére. A filmet a Megafilm készíti, a rendező Vitézy László lesz. Vitézy Lászlót Orbán Viktor rokonaként szokták emlegetni, mert első felesége, Sipos Katalin Orbán Viktor anyai nagynénje, a miniszterelnök édesanyjának testvére.

Vitézy a Médiatanács elődjénél, az ORTT-nél a támogatásokról döntő bizottságokban hol tag, hol elnök volt, és ezt a munkát a kormányváltás után is folytatta: a Médiatanácsnál több bizottságban elnök, például abban, amelyik dokumentumfilmek gyártási támogatásáról dönt.

Azoknak a bizottságoknak a munkájában Vitézy nem vett részt, amelyektől a támogatást kapták, a Vitézy-Kálomista duó a pályázás területén mégis igazán hatékony párost alkotott. Az ORTT-Médiatanács eddig 4 filmjük elkészítését finanszírozta, összesen közel félmilliárd forint értékben. Kaptak pénzt emellett az azóta Emberi Erőforrás Minisztériummá átnevezett Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól is: 2011-ben 60 millió forintot az Égi Madár című film elkészítésére.

Vajnáék szeretik, a Tháliával is sikeresen pályázott

Kálomistának nem csak a Médiatanácsnál és a minisztériumnál van szerencséje, idén áprilisban a Magyar Nemzeti Filmalap legtámogatottabb producerévé lépett elő. Cége az Andy Vajna-féle mecéánás szervezettől 2 filmre 706 millió forintot kapott. Ezzel mindenkit előzött a filmes mezőnyből.

Menedzserigazgatóként a Thália Színházat is képes volt sikerre vinni a pályázatokon. A színház a Nemzeti Kulturális Alap azon szakkollégiumhoz pályázott, ahol Kálomista az elnök, és befutott, idén májusban már harmadszor.

Az NKA fesztiválkollégiuma először 2012 áprilisában ítélt meg a színháznak 18 millió forintot a határon túli magyar színházak szemléjére, 2012 novemberében pedig 9 millió forintot az I. Thália Humorfesztivál megvalósítására. A fesztiválkollégium 2013 májusában újabb támogatásról döntött, a színház 4 millió forintot kapott a 2014-es Humorfesztivál megvalósítására. Kálomista Gábor a döntésekben nem vett részt.

Balatoni nyár

Mindeközben jól alakul a producer MTVA-s karrierje is. Negyedik évadát éli a Hacktion, a Munkaügyek sorozatból pedig már összesen 56 részt adtak le. A két sorozat eddig 1,7 milliárd forintba került. A Haction epizódonként 22 millió forintból készül, a Munkaügyek pedig 9 millió forintból.

Hab a tortán, hogy az M1 Balaton nyár című műsorával - akárcsak az elmúlt két évben - megint Révfülöpre költözött, ahol Kálomista önkormányzati képviselőként tevékenykedik. Révfülöpön van háza Medveczky Balázsnak, az MTV Zrt. vezérigazgatójának is.

Korábbi cikkeink Kálomista Gábor állami támogatásairól

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

„Magát is most megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

Közzétesszük a filmes adóslistákat

MMKA-dosszié: Kálomistáék milliárdját nem vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

Oroszi Babett

süti beállítások módosítása