Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Kormány az idegösszeomlás szélén

A méltán népszerű cseh sorozat új évada váratlan izgalmakkal lepte meg a hazai közönséget. A magyar nézők iránti tisztelet jeleként a Cseh Televízió elkészítette a sorozat kevésbé nyugtalanító magyar változatát. Az első rész tartalma röviden.

czech.jpgFotó: innen.

Petr, a legfőbb ügyész gondterhelten ül az irodájában, a háttérben Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitánya szól. Az ügyész asztalán a miniszterelnökről, régi barátjáról, Vitosról készült fotók hevernek, amelyek nem csak azt fedik fel, hogy a politikus iszonyatos sörhasat növesztett a legutóbbi választási győzelme óta, hanem azt is, hogy igaz, amit már egész Prága rebesget. Gabi nem csak a kabinetfőnöke, hanem a szeretője is egyben. “Már Gabi sem a régi” - idézi fel magában Petr a szép hétvégéket a kilencvenes évek legelejéről, amikor Karlovy Vary-ban, a párt üdülőjében Gabi feszes combjai mellett készült a rendszerváltás programja.

A fényképek mellett egy dokumentumköteg, amelyben bizonyítékok tömkelege tanúsítja, hogy Gabi a katonai hírszerzést használta hónapokon keresztül arra, hogy megfigyeltesse szegény Anikát, a miniszterelnök jobb sorsra érdemes feleségét. A megfigyelés célja az volt, hogy egy esetleges válóperhez gyűjtsön kompromittáló anyagokat a feleségről, vagy a titkosszolgálat kiszorításos eszközeivel érje el, hogy Anika maga adja be a válópert. “Ez rém kínos a polgári-keresztényi értékeket hirdető Vitos számára, de nem bűncselekmény” - mormogja maga elé Petr.

A fényképek mellett egy vastag dosszié, amelyből kiderül, hogy Gabi rendszeres vendég a miniszterelnök barátja, Lubos villájában. A párt egykori pénztárnoka ma már vagyonos üzletember, a jól menő KozMasin holding vezetője. A cég az állami infrastruktúraberuházások legfőbb kivitelezője, a közbeszerzések nyertese, egyben egy kiterjedt médiabirodalom feje. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Gabi és Lubos hetente - mellesleg pont mindig a Vitossal való szállodai légyott előtt - egyeztetnek arról, hogy a KozMasin melyik közbeszerzést hogyan nyeri meg, kis kockás füzetben vezetik, hogyan osztják szét a túlszámlázásból származó nyereséget egymás között, melyik pártvezetőnek mennyit juttatnak a koncból. Legutóbb éppen arról folyt a szó, hogy most, hogy már a vidéki klientúra is csendben marad, mert megkapta a magáét a trafikhálózat szétosztásával, ideje nagyobb sebességbe kapcsolni. Közelednek a választások, ki tudja mi lesz utána... Megbeszélik, melyik minisztériumba melyik emberük kerül a legfontosabb pénzosztó pozíciókba, sőt azt is, hogy melyik tárca élére kit nevez majd ki a miniszterelnök. A szerencsétlen Ladislava Nemethova is így került pozícióba - esik le a tantusz a legfőbb ügyésznek. “Hivatali hatalommal való visszaélés, befolyással üzérkedés, vesztegetés” - mormolja maga elé.

Egy másik dossziéban Lubos ügyvédjéről, Zdenekről van egy halom papír. Petr egyre gondterheltebben lapozza végig az irományt, mert a papírokból kiderül, hogy Zdenek elég félelmetes, ha nincsen vicces kedvében, márpedig nagyon sokszor nincsen vicces kedvében. Egyrészt mindenkit rögtön bíróság elé citál, aki bármilyen módon is veszélyt jelent Lubosra, a KozMasinra vagy személyesen rá, és mellesleg jól meg is vereti őket. Itt van például a Litomericei Madárvédők Pártja, akik tényleg a légynek se ártanak, mégis jól pórul jártak, miután odaláncolták magukat a KozMasin gyárkapujához. A dossziéban a Zdenekkel szembeszegülő csehek véres fotói, köztük egy levágott lófej, amit valamelyik nyomorult ágyába raktak fenyegetés gyanánt. “Kényszerítés, zsarolás, felbujtás” - néz fel a papírokból Petr, majd az ablakhoz lép, és pár percig gyönyörködik a kilátásban.

Az arany Prága.

“A picsába’. Kell ez nekem? Végül is itt abból még sosem volt probléma, ha nem csináltunk semmit” - mondja a magyar változatban a prágai legfőbb ügyész, majd önt magának egy teli pohárral a legjobb karlsbadi Becherovkából, és a kandallóba hajítja a három dossziét.

Mong Attila

süti beállítások módosítása