Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Újabb jegyzőkönyv a római-parti csónakházak eladásáról

A Parlament Ifjúsági és sportbizottságának 2001. június 5-i ülésének jegyzőkönyve után az atlatszo.hu kikérte a bizottság Ellenőrző albizottságának 2001. szeptember 18.-i ülésén készült jegyzőkönyvet is. A Nánási úti Bowling Étteremben tartott kihelyezett ülés fő napirendi pontjának címe a "Római-parti csónakházak ügyében érkezett beadványok" volt;  a civilek és a III. kerületi főépítész a Római-part hagyományait, a Sportfolió Kht. ügyvezető igazgatója az értékesítéseket védte.

vöcsökii.jpg(kép innen)

Az Országgyűlés Ifjúsági és sportbizottságának 2001. június 5-i üléséről szóló jegyzőkönyvet az atlatszo.hu nemrégiben kikérte és nyilvánosságra hozta. A római-parti csónakházak eladása kapcsán frissen alapított pályázóról és összetákolt előterjesztésről is mesélő jegyzőkönyvben Szabó Imre (MSZP) elnök a napirendi pont lezárása előtt nemsokkal azt mondta, hogy "A téma, ahogyan mondani szokták, szerintem nem utoljára van a bizottságunk előtt, már csak azért sem, mert két albizottság is foglalkozik a római-parti édesbús történetek feltárásával.", ezért tovább kerestünk. A Parlament honlapján elérhető információkból csak az Ellenőrző albizottság 2001. szeptember 18-i üléséről állapítható meg, hogy a Római-parttal foglalkozik, ezért annak jegyzőkönyvét kértük ki az Országgyűlés Hivatalától.

Frissen alapított pályázó, összetákolt előterjesztés - így adták el a római-parti csónakházakat

Az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága 2001. június 5-i ülésének egyik napirendi pontja volt az állami tulajdonban lévő sportcélú ingatlanokról szóló tájékoztatás megvitatása. Ennek a szerves részét képezték a budapesti római-parti csónakházak eladásai is. Mi áll a jegyzőkönyvben?

A Nánási úti Bowling Étteremben tartott kihelyezett ülés fő napirendi pontja a "Római-parti csónakházak ügyében érkezett beadványok" volt, az ifjúsági és sportbizottság 2001. május 23-i határozata alapján. Az ülésen tíz meghívott vett részt beadványtevőként, a Római-parti civilek képviselői éppúgy megjelentek, mint a Sportlétesítmények Rt. vezérigazgatója, a Sportfolió Kht. ügyvezetője, valamint a III. kerületi alpolgármester és a főépítész asszony. Wicha József, az R-Projekt 2001 Kft. ügyvezetője, a csónakház-tulajdonosok képviselője faxon mondta le a meghívást az ülés reggelén.

Kántor Iván, a Vadkacsa Csónakház bérlőinek képviselője elmondta, hogy május 3-án kaptak egy levelet az R-Projekt 2001 Kft.-től, miszerint a csónakházat október 15-én elkezdik lebontani. Kántor az ügyük melletti pozitív állásfoglalásként értékelte Tarlós István polgármester levelét, amiben értesítette őket, hogy "bontási tilalmat rendelt el, és nem tartja helyesnek egyetlen csónakházba összpontosítani azt a bázist, ami tulajdonképpen száz év óta - szinte Széchenyi óta - meghatározta az egész gyönyörű Római-part lényegét". Ezután Horváth László (Fidesz) alelnök indítványára a bizottság két részre bontva tárgyalta a témát.

1., Értékesítés

Dr. Balázs Csaba, a Sportfolió Kht. ügyvezető elmondta, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium döntése értelmében a Sportfolió Kht. végzi a kincstári tulajdonban lévő ingatlanok vagyonkezelését, így lettek ők a csónakházak értékesítői is. Balázs ismertette, hogy a csónakház-eladásokat egyrészt a Sportlétesítmények Rt. forráshiánya, másrészt az emiatt elmaradt fejlesztések okán életveszélyessé vált csónakházak indokolták. Hangsúlyozta, hogy az értékesítés nyilvános pályázat keretében zajlott le, ahol a legjobb ajánlattevővel kötöttek szerződést. Balázs szerint nem szokatlan, hogy ingatlanfejlesztési projektek lebonyolítására projekt társaságokat hoz létre valaki.

Elmondta azt is, hogy a Sportlétesítmények Rt. előző vezetése körülbelül 27-28 ingatlant értékesített a Római-parton, az eladásokból 560 millió forint bevétel származott, amelyből egyedül az "itt látható" étterem, és a körülötte lévő sportcentrum fejlesztését valósították meg elődei körülbelül 300 millió forint értékben.

Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben

Nehéz elképzelni a Római-part mostani látványa alapján, mik azok a rendkívüli értékek, amiket a főpolgármester szerint a keletkezésük körülményeitől függetlenül is meg kell védeni a közvetlenül a partra tervezett mobilgáttal. A III. kerület nyilvános adatbázisából kigyűjtöttük a parton található szállodákat, tulajdonosaikat pedig kikerestük a cégadatbázisból, és helyszíni szemlét is tartottunk. Tovább a teljes cikkre.

Tóth András, a Sportlétesítmények Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy meggyőződése szerint az ingatlanok az értékbecslés felső határán lettek értékesítve. Az ülésen kiosztott, a Sportlétesítmények Rt. ingatlanértékesítéseiről szóló tájékoztató szerint 2001.január 5-én nyilvános pályázati kiírást tettek közzé a Vadkacsa, a Vöcsök, és a Kócsag üdülőtelep megnevezésű ingatlanok együttes értékesítésére. A pályázat a Színes Sportban és a Magyar Nemzetben jelent meg, a beadási határidő 2001.február 5-e volt. Az ingatlanok értékbecslését a Crow Holdings végezte, amely a Vadkacsát nettó 110 millió forintra (8.605,-Ft/m2), a Vöcsököt nettó 178 millió forintra (9.474,-Ft/m2), a Kócsagot pedig nettó 200 millió forintra (9.860,-Ft/m2), a három telepet együttesen nettó 488 millió forintra értékelte. A tájékoztató szerint a pályázatra hárman adtak be ajánlatot: az Arosa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 285,2 milliót, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Rt. 367 milliót, az R-Projekt 2001-2003 Kft. 476,55 millió forintot kínált a három ingatlanért összesen. A Sportlétesítmények Rt. a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel kötött szerződést, a vevő a vételárat teljes egészében kifizette, és 50 millió forint kötbérterhes kötelezettséget vállalt arra, hogy hosszú távon garantálja az igényeknek megfelelő csónaktárolást. A tájékoztató végén a Sportlétesítmények Rt. tulajdonában lévő ingatlanok nevét, címét, területét, főbb adatait tartalmazó táblázat látható.

 

2., Fejlesztés

Dr.Balázs Csaba, a Sportfolió Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az önkormányzattal egyetértésben egy egységes fejlesztési koncepció mentén kívánják fejleszteni a Római-partot. E szerint egyrészt egy új - 350 csónak és 60 motorcsónak elhelyezésére szolgáló - csónakházat kívánnak építeni, másrészt szó van még a megszerzett Vasas-telep olcsó szálláshellyé fejlesztéséről is.

Római-parti mobilgát: Kinek áll érdekében?

Február 22-én a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Római-partra építendő mobil árvízi védmű tervét. Ha a terv megvalósul, akkor nem építik meg az előírásoknak megfelelő fővédvonalat, helyette úgynevezett mobil gát lesz a Duna hullámterében. Tovább a teljes cikkre.

Liszkay Krisztina szerint a csónakházak lebontásával már nem lesz mit védeni és visszaépíteni, mert nem lesz rá jogalap. Ezért, "valamint a Római-partot az utóbbi évben kicsit megtámadó lakáspiaci szituáció miatt", szakmai javaslatra úgy döntött az önkormányzat, hogy amíg a kerület egészére készülő Óbuda-Békásmegyer Városrendezési és Építési Szabályzatát nem fogadja el, addig változtatási tilalmat rendel el erre a területre, vagyis addig sem bontási, sem építési tevékenységet (az életveszély-elhárításon kívül) nem lehet itt végezni.

A főépítész asszony elmondása szerint az új szabályzat építési övezeti előírássá teszi az üdülőövezetben, hogy amennyiben egy telken meglévő csónakház van, akkor az egyrészt megtartandó, de amennyiben a korszerűsítése esetleg bontást igényel, akkor is két éven belül kötelezően visszaépítendő az alapterületének legalább a 75 százaléka. Még ezzel együtt is maradtak azonban Liszkaynak aggályai, mert bár maga a rendelet tiltja a lakófunkció létesítését, semmi sem ad megfelelő garanciát arra, hogy valaki ne lakásként használjon egy üdülőegységet. "Nehogy úgynevezett apartman-házba bújtatott garzonlakások jöjjenek itt létre. Tudniillik ezt látjuk, hogy van egy ilyen tendencia. Itt nem jelent meg ez konkrétan, de van egy ilyen tendencia, és ezt azért nagyon fontos hangsúlyoznom, mert egy ilyen letelepedés a Római-part halálát jelentheti. Tudniillik, ha itt lakni fognak vagy lakni akarnak, akkor már hangos lesz az esti zene, zavarja a csiszológép, amivel a csónakot igazgatják, büdös a hal olajsütő szaga, és a többi, és a többi."

Liszkay Krisztina ezután rátért arra, hogy a Római-parton mint hullámtéren elvileg csak közösségi létesítmények hozhatók létre. Elmondta, hogy ezért tiltakoznak mindenféle lakófunkció megtelepedése ellen, és nem vállalhatják fel, - sem a tulajdonosok, sem a fejlesztők, az önkormányzat végképp nem -, hogy egy árvíz esetén bármi történjen az ott lakókkal. Véleménye szerint az önkormányzat mindent maximálisan megtett a terület hagyományainak megőrzésért, például "fellépett az ellen, hogy egy hatalmas, monstre gát az egész part halálát okozza". Hozzátette ugyanakkor, hogy a Római-part védelme "nem egy kerületi mánia, ez a főváros kis aranypartja kell legyen".

"a Sportfolió Kht. egyszer elad, másszor szerez"

Balázs Csaba, a Sportfolió Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bár talán furcsának tűnhet, hogy csónakházakat adnak el, közben pedig más területeket tulajdonukba vonnak, de "a Sportlétesítmények Rt. a minisztérium vagy a Sportfolió Kht. egyszer elad, másszor szerez"; és az eladásokból befolyó bevétel teremtette meg a fejlesztések fedezetét. Szerzésre korábban nem, kizárólag most került sor egy kormányhatározat alapján, amely a fejlesztési területet fogja biztosítani.

Tóth András, a Sportlétesítmények Rt. vezérigazgatója ismertette, hogy három ingatlanon van 7 darab csónakház, ezekből kettőt kell életveszélyességük miatt lebontani, azonban a kapacitás pótlásáról a vevőnek gondoskodnia kell. Azért írták elő az 50 millió forintos kötbért az adásvételi szerződésben, mert nagyjából ekkora összegre becsülték a csónaktároló-kapacitás újra-előállítási költségét. Tóth véleménye szerint "nem feltétlenül azt kellene bántani, aki egyszer valamit megpróbál az ügyben tenni".

Liszkay Krisztina főépítész ezután megkérdezte, hogy ha az életveszélyességük miatt lebontott csónakházak visszaépítésére előírt 2 év leteltével nem történik meg a visszaépítés, akkor az építési törvényben előírtaknak megfelelően kisajátíthatja-e az önkormányzat az érintett telkeket, kapnak-e ehhez háttér-garanciát a Sportlétesítmények Rt.-től és/vagy a minisztériumtól. Balázs Csaba erre úgy válaszolt, hogy hatósági úton ezeknek a garanciáknak nem lehet megfelelni, csakis polgárjogi szerződés alapján.

Érsek Zsolt (MSZP), az albizottság elnöke végül azzal zárta le az ülést, hogy tájékoztatni fogják főbizottságukat arról, hogy az R-Projekt Kft. által október 15-re beígért csónakház-bontás előtt egy újabb albizottsági ülést szeretnének tartani. Véleménye szerint a jelen ülés hasznos volt, mert a beadványtevők tisztábban láthatnak, és egy asztalhoz ültek a témában legtöbbet tenni tudó emberek.

 

Korábbi cikkeink a Római-partról

Katasztrófát okozhat a Római-parti mobilgát – figyelmeztetésre sem lesz idő

Frissen alapított pályázó, összetákolt előterjesztés – így adták el a római-parti csónakházakat

Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben

Római-parti mobilgát: kinek áll érdekében?

süti beállítások módosítása